Volgens geruchten gaat Apple de populaire app Shazam kopen

Lisanne Beijen 11 dec 2017 Tech

Apple probeert een move te maken in de muziek-business. Volgens TechCrunch gaat het Amerikaanse techbedrijf Shazam kopen. Je weet wel, die populaire app die je helpt bij het identificeren van een liedje, film of televisieserie waarvan je de naam en/of artiest niet weet.

Dit klinkt Apple als muziek in de oren

Volgens TechCrunch wordt de deal deze week gesloten. Een van de bronnen van het amerikaanse techmagazine zegt dat het bedrag van de aankoop zal oplopen tot in de negen nullen. Iemand anders zegt dat de verwachting is dat het kopen van Shazam ongeveer 340 miljoen euro zal kosten.

Shazam heeft in totaal 122,2 miljoen euro van investeerders verzameld. Onder die investeerders zijn grote spelers als Sony Music, Universal Music en Access Industries (die eigenaar is van Warner Music); een aantal van de grote muziekmaatschappijen van dit moment.

Shazam is een veelgebruikte app en was in september 2016 meer dan een miljard keer gedownload. Deze cijfers liggen nu wellicht nog een stuk hoger. De opbrengsten van een app liggen echter niet altijd in lijn met het grote gebruikersaantal. Het lijkt er op dat Apple toch potentie ziet in de winstgevendheid van de app.

Shazam

Shazam biedt mogelijkheden voor groei

Shazam heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan. De app werd opgericht in 1999 toen hij enkel nog te bereiken was per sms. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld mogelijk om bekende artiesten te volgen om de app, om er achter te komen welke muziek zij Shazammen. Het is ook mogelijk om foto’s in de app in te voeren, welke via een augmented reality-techniek vervolgens worden herkend en gelinkt aan gelijksoortige content.

De app is in veel andere populaire apps en platforms geïntegreerd. Zo werkt hij bijvoorbeeld met Snapchat, Spotify en Apple’s Siri.

Shazam

Het is dus even afwachten tot Apple en Shazam de overname bevestigen. Misschien dat de aankoop van de populaire app wat te maken heeft met deze voorspelling die de chef van Apple Music, Jimmy Lovine, een week geleden deed.

Reageer op artikel:
Volgens geruchten gaat Apple de populaire app Shazam kopen
Sluiten