Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 6 okt 2014

Getest: De BioLite CampStove, nog net niet high-tech genoeg

Stel je voor, je bent even klaar met de sleur van de maatschappij en besluit met je rugzak de natuur in te trekken om de avonturier uit te hangen. Hartstikke leuk, maar wat moet je in godsnaam allemaal meenemen? Je hebt maar beperkt ruimte in je tas en zult het moeten doen met de voorzieningen die de natuur je te bieden heeft. Hoe ga je dan je eten bereiden en hoe zorg je ervoor dat je in gevallen van nood een telefoon met een volle accu hebt? Jawel, daar is iets voor! Maak kennis met de Biolite CampStove. Dit kooktoestel stook je op hout en kun je dankzij de vrijgekomen warmte tegelijkertijd je mobiele apparaten opladen met de ingebouwde USB-poort. We schreven er al eerder over, maar hebben ‘m nu eindelijk eens getest!

Whats in the box

De Biolite Campstove wordt geleverd in een doos. Ja, écht! In de verpakking vind je de BioLite Stove, aanmaakblokjes, een bewaarzak, de handleiding en een USB-laadkabel voor de ingebouwde accu. De doos is tevens als brandstof voor je Biolite geschikt, zoals daarop wordt vermeld. Handig voor als je meteen aan de slag wilt gaan.

 

Design & Specs

Allereerst moet worden gezegd dat de Biolite er fris en modern voor een kooktoestel uit ziet. Zeker als je deze met een gasbrander van gelijke grootte vergelijkt. In opgeborgen toestand meet-ie zo’n 12,7 centimeter bij 21 centimeter, wat nog best compact is als je hem mee zou nemen in je backpack. Dit formaat is mogelijk omdat de poten inklapbaar zijn en het thermo-elektrische gedeelte in de vuurpot kan worden opgeborgen. Enige minpuntje hiervan is dat de cilinder na gebruik nog asresten bevat als je de accu-unit erin schuift. Hierdoor wordt-ie vrij snel vies en komen er al gauw krassen op te zitten, zonde van zo’n mooi apparaat.

Met een gewicht van 935 gram is de Biolite zeker niet het lichtste kooktoestel op de markt terwijl voor de professionelere backpacker gewicht een belangrijke factor is om zo lichtgewicht mogelijk te reizen. Ter vergelijking: een lichtgewicht gasbrander inclusief gasflesje kun je gemakkelijk onder de driehonderd gram vinden. Je zult dan meer dan drie gasflesjes moeten gebruiken voordat het qua gewicht uitkomt om voor de Biolite te kiezen. In de praktijk zul je als het gaat om gewicht dus eerder voor een gasbrander kiezen.

 
Volgens Biolite moet je je vuurtje twintig minuten brandende houden om zestig minuten te kunnen bellen met een iPhone 4s. Waarschijnlijk staan Wifi, Bluetooth, en 3G dan uit en de schermhelderheid op de laagste stand om zo veel mogelijk energie te besparen voor het bellen. In een noodsituatie moet het niet lang te duren voordat je contact met de buitenwereld kunt maken.

Een liter water kookt de Biolite in vier-en-een-halve minuut, afhankelijk van de kracht van het vuur. Daarvoor heb je gemiddeld 46 gram hout nodig. En ja, dat is echt weinig.

Werking

Ok, een vuurtje stoken is niet zo moeilijk. Maar hoe werkt dat opladen dan? Hier willen we niet te technisch op ingaan maar in het kort werkt de Biolite als volgt:

De restwarmte die ontstaat uit het vuur wordt omgezet in energie. Dit doet het thermo-elektrische element. Deze energie wordt opgeslagen op de interne accu van 650mAh. Hiermee wordt ook de ventilator aangedreven. De ventilator zorgt voor een optimale verbranding van het hout waardoor er veel meer hitte ontstaat. Meer hitte betekent dus meer energieomzetting en snellere bereiding van voedsel.

 

In de praktijk

Tijdens een roadtrip door Denemarken hadden we de Biolite, een doosje lucifers en een fles water op zak. Belangrijk is dat je de Biolite voor gebruik oplaadt via de USB-poort van je computer. Als de accu leeg is zal de ingebouwde ventilator namelijk niet werken. We zitten aan de bosrand bij een stuk heide (rustig maar, we hebben geen open vuur!) en allereerst moeten we wat hout sprokkelen. De cilindervormige vuurpot is relatief klein dus alleen de echt kleine takjes passen erin. Gelukkig lagen die er genoeg en hebben een flinke voorraad bijeen gesprokkeld. Het geheel zet je op door de accu met de thermo-elektrische staaf in de vuurpot te steken en de poten van de Biolite uit te klappen. De poten zorgen voor ruim voldoende grip en wat opvalt is dat hier niet per se een vlakke ondergrond voor nodig is. Als het kooktoestel een beetje schuin staat is-ie nog steeds stabiel en stoot je ‘m niet zomaar omver. Dit kan van pas komen als je je in onherbergzame gebieden bevindt.

Allereerst is het de bedoeling dat je een kleine piramide van takken onderin de vuurpot maakt. Dit is aan het begin even wennen, omdat de pot vrij diep is en niet breed genoeg voor je handen. Gelukkig krijg je hier vrij snel handigheid in. Vervolgens steek je het geheel aan. Ook dit kan lastig zijn door de diepe, smalle vuurpot. Door de val gaat de lucifer soms uit, maar ook hiervoor geldt: oefening baart kunst en als je de Biolite vaker hebt gebruikt zul je hier vanzelf handigheid in krijgen.

Deze foto is dus niet tijdens de roadtrip in Denemarken gemaakt

 
Als het vuur een bepaalde temperatuur heeft bereikt dan gaat de ingebouwde ventilator vanzelf aan. Bij ons kwam het echter een aantal keren voor dat het vuur nog te zwak was en door de ventilator uitging. Daardoor ontstond meteen vrij veel rookontwikkeling. Uiteindelijk blaast de ventilator het vuur wel weer aan, maar de hoeveelheid rook die in tussentijd vrij kwam is wel een groot nadeel. Hierbij moet je er ook rekening mee houden dat je hout gebruikt wat je op dat moment om handen hebt. Dit betekent dus ook nat hout als er niets anders te vinden is. Dit merk je meteen in de Biolite, want de rookontwikkeling is vele malen sterker dan wanneer je een open vuurtje hebt omdat de ventilator constant blijft blazen. Als het vuur eenmaal een hogere temperatuur heeft bereikt is er gelukkig geen rookontwikkeling, maar is het een kunst om je vuur constant op peil te houden. Op deze manier heb je de meeste warmte en werkt de thermo-elektrische staaf, die de warmte omzet in energie, het best. Het is verbazingwekkend om te zien hoe efficiënt de Biolite stookt. Je hebt weinig hout nodig om een tijd lang goed te fikken. Als je het vuur constant op peil weet te houden heb je binnen no-time je water aan de kook of je eten bereid. In vier-en-een-halve minuut een liter water koken zoals Biolite belooft is in de praktijk haalbaar, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de brandstof in de vuurpot op peil blijft.

 
Meestal komen de vlammen wel boven de vuurpot uit waardoor je kunt zien wanneer het vuur wat lager staat. Toch is dit niet altijd het geval en kan het soms zijn dat het vuur net uit is. Ook dan begon de Biolite bij ons weer flink te roken. Wat extra hout toevoegen en even flink blazen boven de pot zorgt er voor dat het vuur snel weer aan is, maar de vraag is of dit op deze manier wel de bedoeling is. Als je de Biolite van extra brandstof moet voorzien is het soms onhandig dat je de pan steeds moet optillen. Dit is een punt waar de volgende versie iets van kan leren. Met een bredere en iets minder diepe vuurpot zou het misschien wel mogelijk zijn zonder het kooktoestel groter of zwaarder te maken. Mocht je de Biolite tussentijds willen verplaatsen dan is dat mogelijk. Het kooktoestel wordt wel warm, maar door het ontwerp kun je het apparaat altijd aan de poten of de accu vastpakken. Ook de vuurpot zelf wordt niet extreem warm door de dubbele wand die is gemonteerd.

Het opladen

Als het vuur eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt en je hebt je smartphone aangesloten op de USB-poort zal vanzelf een groen lampje gaan branden. Handig om te vermelden is dat je je telefoon het beste op vliegtuig-modus kunt zetten, of helemaal uit. Hierdoor zal je toestel het snelst opladen. Je zou verwachten dat de ingebouwde accu ook je telefoon van stroom kan voorzien maar dit is niet het geval. De accu voorziet alleen de ventilator van stroom en je zult dus altijd vuur moeten maken om je telefoon op te laden. Het was handiger geweest dat je de opgeslagen energie ook voor je telefoon kon gebruiken, zodat je in nood ook kunt opladen als je even geen vuur kunt maken.

Het opladen zelf verloopt verre van vlekkeloos. Ten eerste moet je het vuur continu hoog opstoken om de laadfunctie te activeren. Dit komt omdat het thermo-elektrische element pas werkt bij hogere temperaturen. Als het vuur wat minder warm wordt zal er geen stroom meer worden doorgegeven. Daarnaast geeft de Biolite altijd eerst stroom aan de ventilator, wat het nog lastiger maakt om een constante stroom voor je smartphone te houden.

 
Het opladen duurde langer dan verwacht. Het vuur brandde gedurende dertig minuten zo hoog mogelijk en toen hadden we slechts tien procent van onze accu opgeladen (HTC One Mini). En die dertig minuten was er flink wat hout doorgegaan! Dat je zestig minuten kunt bellen na twintig minuten opladen lijkt ons dan ook sterk.

Conclusie

De Biolite Campstove is een mooi apparaat, daar kun je niet omheen. Het maakt op een innovatieve manier gebruik van de bestaande technieken om warmte om te zetten naar energie en maakt dit des te efficiënter door ook een ventilator te gebruiken. Het idee van een duurzaam alternatief voor bestaande methodes om te koken op locatie heeft wat ons betreft zeker een toekomst.

Prijs
Met een verkoopprijs van honderdvijftig euro is de Biolite niet goedkoop. Dit model bevindt zich hiermee dan waarschijnlijk ook in een niche markt en voor mensen die het apparaat overwegen te kopen zullen zaken als gewicht, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid doorslaggevend zijn. En duurzaam is de Biolite zeker. Het kooktoestel is gemaakt van sterke materialen en het geheel zit goed in elkaar. Alle materialen zijn voldoende hittebestendig en zullen op langere termijn ook niet snel de geest geven.

Accu
We zijn benieuwd hoe lang de accu goed blijft. Accu’s hebben de eigenschap naar verloop van tijd zwakker te worden en dit zal ongetwijfeld ook zo zijn met de Biolite. De vraag is dan of de accu vervangbaar is of dat ook meteen het thermo-elektrische element met de ventilator aan de beurt zijn. Dan zou het nog wel eens een dure grap kunnen worden en ten koste gaan van de duurzaamheid, waar het bedrijf uiteindelijk voor staat. De laadfunctie van de Biolite werkt alleen als het vuur warm genoeg is en in de praktijk duurt het erg lang om je telefoon voldoende op te laden voor gebruik. Wij zien dan ook graag dat de USB-poort gebruik kan maken van de interne accu als het vuur niet heet genoeg is.

Gewicht
Helaas is de Biolite nogal aan de zware kant. Het gewicht zal voor veel backpackers reden zijn te kiezen voor een lichter alternatief, wellicht een gaskooktoestel.

Gebruiksvriendelijk
Gebruiksvriendelijk is de Biolite ook niet. Ook al heeft het apparaat maar twee knoppen, in dit geval gaat het erom hoe gemakkelijk het is om een vuur te stoken. In veel gevallen had de Biolite te veel rookontwikkeling. Dit is ten eerste omdat je meestal alleen het hout gebruikt wat je op dat moment kunt vinden. Dit zal lang niet altijd hout zijn dat compleet droog is. Omdat de Biolite het vuur flink aanwakkert met de ventilator versterkt dit de rookontwikkeling. Mocht je dit apparaat ooit in de buurt van andere mensen gebruiken is er de kans dat je die compleet in de rook zet, en dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.

Als Biolite het voor elkaar krijgt om voor deze markt een lichter alternatief te ontwikkelen waarbij de laadfunctie beter werkt belooft dit product zeker een succes te worden. In the end is de Biolite namelijk een geweldig concept en om een liter water te koken heb je weinig hout nodig, en je kunt nog laden ook! Interesse? De Biolite Campstove is hier te koop.

Reageer op artikel:
Getest: De BioLite CampStove, nog net niet high-tech genoeg
Sluiten