Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 11 jul 2013

Getest: De draadloze high-tech headphone Parrot Zik

Het aanbod van headphones is massive. Binnen elk segment is wel iets te vinden en proberen merken zich met design, geluidskwaliteit en technische snufjes te onderscheiden. Een headphone is namelijk niet zomaar een headphone. Ze zijn bepalend in hoe jij muziek beleeft. Een merk dat zich probeert te onderscheiden met design, geluidskwaliteit en technische snufjes is Parrot met de Parrot Zik. Toen Parrot aan ons vroeg of we ‘m wilden testen konden we natuurlijk geen nee zeggen.

Belofte

Parrot geeft aan dat de Zik een state-of-the-art ontwerp van Philippe Starck is met hoogwaardige noise-cancelling, natuurgetrouwe muziekweergave-effecten en een bediening via touch of hoofdbeweging. “Met de Zik kun je letterlijk met al je zintuigen van muziek genieten,” aldus Parrot. Verder klinkt de muziek harmonieus door de krachtige DSP (Digital Signal Processing) en heb je het gevoel dat het geluid recht op je afkomt. Klinkt veel belovend!

Unboxing/specs

Het unboxen is niet zo spannend. Het enige wat in de doos zit is de koptelefoon, een accu, een jackplug, een microUSB-kabel voor het opladen en een etui om de Zik eenvoudig te vervoeren. De specs zijn een stuk interessanter. De actieve noise-cancelling elimineert het omgevingsgeluid tot 25db zodat al het achtergrondlawaai wordt weggefilterd. Je kunt er ook mee bellen. Dankzij een sensor in het linker oorkussen detecteert-ie vibraties in het kaakbeen waardoor de Zik stemgeluiden van omgevingsgeluid kan onderscheiden. Ook zitten er twee microfoons in verwerkt die bepalen waar het geluid vandaan komt.

 
Het volledige rechter oorkussen is aanraakgevoelig waarmee je het volume kunt bedienen (verticale beweging) en tussen nummers kunt switchen (horizontale beweging). Door erop te tikken neem je een telefoongesprek op en door twee seconden je vinger erop te houden weiger je een oproep. De Zik is ook slim genoeg om te weten wanneer-ie op een hoofd zit. Haal je de Zik namelijk van je hoofd dan wordt de muziek automatisch op pauze gezet.

De Zik is vooral gemaakt voor smartphones en tablets die te koppelen zijn middels Bluetooth of een standaard jack-audiokabel. Je kunt ‘m dus ook gewoon aan je laptop bevestigen. Uniek is dat-ie ook met NFC te koppelen is. Nu heb ik een smartphone met NFC in mijn beheer dus dat kon ik haarfijn uitproberen. Als laatste is er ook een app voor het “Parrot Concert Hall”-effect.

Gebruik

We beginnen met de bediening. Met een simpele druk op de aan-en-uit-knop staat-ie aan en kun je via Bluetooth op bijvoorbeeld je smartphone de Zik vinden. Dit gaat vlekkeloos. Hetzelfde geldt voor de verbinding via NFC. Tijd om de muziek aan te zetten en ‘m te bedienen. Het touchkussen werkt inderdaad perfect. Met een veeg omhoog of omlaag gaat het volume harder of zachter en met een veeg naar rechts of links switch je soepel door de nummers heen. Met een korte tik op het oorkussen gaat de muziek op pauze. Wanneer de koptelefoon van het hoofd wordt gehaald gaat-ie inderdaad op pauze. Dit gebeurt redelijk accuraat. Na een aantal seconden hoor je de muziek op pauze gaan. Op de smartphone wordt dan aangegeven dat de verbinding met de Bluetooth-headset verbroken is. Toen ik ‘m weer opzette begon de muziek direct. Werkt dus top!

 
Over het zitcomfort ben ik ook erg tevreden. De zachte kussens vallen goed over de oren heen en de dunne lederen band voel je praktisch niet op het hoofd zitten. Misschien dat kale mensen dit anders ervaren. Waar ik bij het dragen van een headphone vaak last van krijg is mijn bril. De pootjes irriteren praktisch altijd doordat de kussens mijn oren tegen de bril aanduwen. Bij de Zik had ik daar geen last van.

De geluidskwaliteit in combinatie met de noise-cancelling is prima. Met wat stevige muziek op hoor je praktisch niets van wat er in je omgeving gebeurt. Maar heb je wat rustigere muziek op en je bevindt je in een drukke ruimte dan hoor je nog best veel om je heen. Dit is bij de QuietComfort 20 in-ear-headphone van Bose wel anders. Na een korte test met deze headphone werd al het omgevingsgeluid compleet gefilterd. De kwaliteit van het geluid uit de Zik is goed. Alleen zijn de lage tonen soms wat te zwaar aanwezig. Dit was vooral storend bij het nummer Breezeblocks van Alt-J, maar bij een nummer als Get Lucky van Daft Punk waren de bassen weer wel van een juiste toonhoogte. Hoge stemmen worden goed en zuiver weergegeven. Deze ervaring is wel zonder gebruik te maken van de Parrot Audio Suite waarmee je het “Parrot Concert Hall”-effect instelt. Tijd om dit eens uit te proberen.

 
Met de Parrot Audio Suite is het mogelijk om de noise-cancelling aan en uit te zetten, de batterijstatus te checken en het “Parrot Concert Hall”-effect aanzetten. Met deze laatste feature kun je de diepte van het geluid instellen. Hiermee heb je de keuze uit een stille ruimte, woonkamer, jazz club of een concertzaal. Daarnaast kun je de richting van de speaker instellen met een hoek van 180-, 150-, 120-, 90-, 60- en 30-graden. Hiermee kun je dus de muziek perfect afstemmen op smaak en omgeving. Een geinige gimmick die de muziekervaring wel speciaal maakt. Ik had inderdaad het gevoel dat de muziek recht op mij afkwam. Vooral het nummer Black Skinhead van Kanye West klinkt extreem nice in de Concert Hall-modus. Na wat spelen met de geluidshoek kwamen de bassen ook beter tot hun recht. Met de app is het tevens mogelijk om met de equalizer de geluidsfrequenties in te stellen. Daarmee kon ik lage-, midden- en hoge frequenties zo instellen dat ze passen bij de muziekstijl.

 
Genoeg muziek geluisterd. Tijd om eens een telefoongesprek te voeren in een drukke winkelstraat. Met een simpele tik op het rechter oorkussen neem je inderdaad op en een telefoongesprek voeren gaat prima. Als de persoon met wie je belt een beetje normaal praat is alles goed te verstaan. Het omgevingsgeluid werd niet helemaal weggefilterd. Zowel in een rustige ruimte als in een drukke winkelstraat hoor je omgevingsgeluid. Het blijft overigens vreemd dat iedereen mij aanstaarde toen ik met de koptelefoon op in de ‘lucht’ aan het praten was. Mensen zijn blijkbaar nog steeds niet aan ‘headsets’ gewend.

Conclusie

Alles lijkt te kloppen. Het design van de Parrot Zik ziet er nice uit, de koptelefoon zit comfortabel, bediening middels touch werkt perfect en de koptelefoon zet de muziek zelfs op pauze wanneer je ‘m afzet. Het geluid is goed en dan vooral, omdat je met de app het geluid precies naar wens kunt afstemmen. Telefoneren gaat ook prima. En doordat-ie draadloos is, wordt het gebruikersgemak nog beter. Je hebt dus geen last meer van een rondslingerend draad. Al met al is het wel de vraag of-ie het waard is. De headphone kost namelijk 349,95. Het klopt dat een topdesigner voor het ontwerp heeft gezorgd en het klopt dat-ie vol zit met technische snufjes dus gaat het erom of je dit ervoor wil betalen. Ter vergelijking kost de QuietComfort 20 van Bose 299,95 euro. Deze is goedkoper, heeft een betere noise-cancelling, een betere geluidskwaliteit en heb je een speciale Aware-modus waarmee omgevingsgeluid in te schakelen is. Maar goed dan komt het geluid uit een minder mooiere koptelefoon, kun je de muziek niet middels touch bedienen, gaat de muziek niet op pauze op het moment dat je de koptelefoon afzet én kun je het geluid niet middels een app naar smaak inrichten. De keuze is aan jou.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de Parrot Zik, laat het ons dan via Facebook of [email protected] weten.

Over de redacteur

Rutger Houweling is mede-oprichter en hoofdredacteur van WANT. Zijn doel is om jullie elke dag te voorzien van vette gadgets, interessante technologieën en mooie innovaties. Volg hem ook op Twitter.
 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getest: De draadloze high-tech headphone Parrot Zik
Sluiten