Getest: De kleine vierkante Canon Powershot N

Canon presenteerde onlangs de Powershot N, een strak vormgeven mik & klik camera waarmee je foto’s direct kunt delen op Facebook. Uitgerust met een touchscreen en een mooie lijst aan features moet deze kleine vierkante camera zijn naam gaan waarmaken in de drukbezette markt van de compactcamera’s. Met een adviesprijs van 320 euro is de Powershot N niet de goedkoopste in zijn segment dus wij zijn benieuwd wat het toestel voor extra’s te bieden heeft.

Specs

De Powershot N is klein (78,6 mm x 60,2 mm x 29,3 mm), maar weegt inclusief accu desondanks 195 gram. Het toestel heeft een 8x optische zoom, 16x digitale zoom en een 28mm groothoeklens. Ook is-ie voorzien van een 2.8-inch kantelbaar touchscreen. Het toestel heeft een ISO-bereik van 80 tot 6400, een diafragma van f/3.0 tot f/5.9 en is uitgerust met een gevoelige 12,1 megapixel CMOS-sensor en Digic 5 beeldprocessor. Verder heeft de Powershot N een ingebouwde flitser en filmt Full-HD op 24 frames per seconde. De camera wordt geleverd met een accu, adapter, USB-kabel en software.

Design

De Powershot N is stijlvol en minimalistisch vormgegeven. Hij oogt alles behalve goedkoop. De camera is klein, past gemakkelijk in je hand en ziet er solide uit. Dit komt voornamelijk omdat de behuizing van metaal is gemaakt. Hierdoor voelt het toestel robuust aan en geeft je gelukkig niet het gevoel dat je met een speelgoedcamera aan het fotograferen bent. De camera heeft slechts drie knoppen en nog opvallender is dat het toestel geen traditionele sluiterknop aan de bovenkant heeft. Deze heeft plaatsgemaakt voor een sluiterring die om het objectief heen zit.

Door de ring in te drukken maak je een foto. Handig is dat je dit van zowel de onder- als bovenkant kunt doen. Dit werkt best goed en biedt de mogelijkheid om de camera te draaien zonder dat je hoeft te zoeken naar je sluiterknop. De zoomring zit echter voor de sluiterring en dit levert soms wat problemen op. Doordat de zoomring wat verder uitsteekt druk je soms per ongeluk op de verkeerde ring. Wellicht een kwestie van gewenning, maar hier had Canon beter rekening mee kunnen houden.

 

Interface

Het touchscreen is snel en werkt soepel. Ook worden de foto’s scherp en contrastrijk op het scherm weergegeven. Door het kantelbare scherm kun je gemakkelijk verschillende standpunten kiezen voor je foto zonder dat je hoeft te springen of op de grond moet gaan liggen. Het scherm is niet draaibaar, maar omdat het toestel niet echt een onder of bovenkant heeft is dit ook niet nodig. Het scherm kantelt maximaal negentig graden, waardoor het lastig wordt om een selfie te maken. Voor de beoogde doelgroep is dit hoogstwaarschijnlijk een gemis.

Iets wat direct aan de interface opvalt is dat er te allen tijde een REC-button op het scherm staat voor een video-opname. De videomodus hoef je dus niet altijd apart te selecteren. Enerzijds handig als je snel een video wil opnemen, maar tegelijkertijd kan dit verwarrend zijn als je een foto wil maken. Wij hadden dan toch liever een simpele optie gezien waarbij je kunt switchen tussen foto en video.

Verder is de interface gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Je wisselt gemakkelijk van opnamemodus en ook in een opnamemodus zijn de bijbehorende opties eenvoudig aan te passen.

 

Camerafuncties

Foto’s direct delen via Facebook is waar het bij deze camera om moet gaan. Om gemaakte foto’s te delen moet je verbonden zijn met een draadloos netwerk of met het netwerk van je mobiele telefoon. De configuratie hiervoor werkt nogal omstreden en er zijn teveel stappen nodig om het toestel fatsoenlijk in te stellen. Eenmaal juist ingesteld is het gelukkig eenvoudig om je gemaakte foto’s met je Facebook-vrienden te delen.

De Powershot N biedt een aardig scala aan functies. Een verzameling van deze functies zijn best origineel en leuk als je ze meteen wilt delen op Facebook. Met ‘Creative Shot’ maak je een gewone opname waarna de camera vijf creatieve beelden genereert. Een leuke toevoeging dat vaak artistieke plaatjes oplevert. De processor verwerkt deze vijf beelden trouwens in rap tempo!

 
Met de ‘Super Slowmotion Movie’ filmt de camera met maximaal 240 frames per seconde. De vertraging is dan tien keer en kan bepaalde video’s een stuk nicer doen lijken. Om met deze framerate te kunnen filmen lever je logischerwijs wel aardig wat resolutie in; een video met deze settings heeft slechts een resolutie van 320 bij 240 pixels. Maar goed, gezien de camera toch veelal zal worden ingezet voor social media is deze resolutie te rechtvaardigen. Wij zien het wel liever met een hogere resolutie.

Met ‘Hybrid Auto’ kun je filmen en foto’s tegelijk maken. Als je een foto maakt neemt het toestel ook vier seconden video op en combineert deze tot een HD-movie. Verder zijn er nog een aantal creatieve filters aanwezig zoals het Toy Camera Effect, Miniature Effect, Soft Focus Effect, Monochrome Effect en Fish-Eye effect. In ‘Program’ kun je zelf de witbalans, ISO, belichtingscompensatie en lichtmeting instellen.

Beeldkwaliteit

De foto’s van de Powershot N zijn van goede kwaliteit, zeker bij normale lichtomstandigheden. Bij ISO100 is vrijwel geen ruis te ontdekken. Bij ISO800 is wat ruis zichtbaar, maar deze is acceptabel. Bij ISO6400 is veel ruis te zien maar deze extreme lichtgevoeligheid zul je maar zelden nodig hebben. De optische beeldstabilisatie doet zijn werk prima. Met name bij weinig licht is dit goed te merken. Ook tijdens het filmen zie je dat de trillingen goed worden opgevangen.

 

Conclusie

De Powershot N maakt mooie foto’s en is veelzijdig te gebruiken door de zoomlens en optische beeldstabilisatie. Het toestel is leuk vormgegeven, maar aan de sluiterring moet je echt even wennen. De verschillende camerafuncties leveren vaak originele plaatjes op. De Facebook-configuratie is te omstreden, maar eenmaal juist ingesteld is deze camera voor de social-media-addict wellicht een leuke toevoeging! Toch denken we niet dat dit daadwerkelijk een goede toevoeging voor de hedendaagse smartphonecamera’s is. Deze worden steeds beter, is het eenvoudig om foto’s mee te delen, kun je ook filters toevoegen en zijn video’s opnemen in slowmotion ook al een optie.

Reageer op artikel:
Getest: De kleine vierkante Canon Powershot N
Sluiten