Rutger Houweling
Rutger Houweling Rides 19 nov 2013
Leestijd: 4 minuten

Review: De luxe en high-tech Tesla Model S P85+ (video)

Het mag duidelijk zijn dat elektrische voertuigen in Nederland toekomst hebben. In de steden schieten de laadpalen als paddestoelen uit de grond en in 2015 moet binnen een straal van vijftig kilometer een snellaadpaal te vinden zijn. Geen wonder dat de Amerikaanse autofabrikant Tesla Motors onlangs in Tilburg een assemblagecentrum heeft geopend.

Voor wie Tesla nog niet kent. Zij maken volledig elektrische auto’s en werd vooral bekend door de Roadster in 2008. In 2012 werd daar de mooiste volledig elektrische auto van dit moment aan toegevoegd, de Tesla Model S. Een prachtige premium bak waar je in mag worden gezien. Maar naast dat-ie er goed uit ziet, is de Tesla Model S ook voorzien van ‘s werelds meest geavanceerde user interface. Een 17-inch! scherm waarmee je daadwerkelijk alles in deze auto kunt bedienen. Nou ja, bijna alles dan. Wij mochten van CEO Elon Musk de duurste uitvoering, de Tesla Model S P85+, even lenen en gingen met dit touchscreen aan de slag. Benieuwd? Check dan onderstaande video.

Zoals jullie konden zien kun je praktisch alles met dit touchscreen in de auto bedienen. Of je nou de lampen, het dak, de luchtvering, de laadkleppen, de stoelverwarming of de muziek wil bedienen. Het kan allemaal. En dan kunnen we nog wel even doorgaan. Alles werkt soepel en je swiped vlekkeloos door de interface. De functies zitten op logische plekken, alhoewel je natuurlijk in het begin even de tijd moet nemen om alles door te nemen. De bediening van het geluid is awesome en op het grote scherm kun je in de file je favoriete website eenvoudig opzoeken.

De navigatie werkt soepel en kun je je energieverbruik goed bijhouden. Deze functies worden overigens ook op het scherm achter het stuur weergeven. Naast de digitale kilometerteller. Slim, want je wil tijdens een autorit niet telkens opzij kijken. Wat overigens ook nice is, is dat je twee losse schermen kan openen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zowel de achtercamera als het mediacenter tegelijk openen. Eigenlijk wil je alleen om deze user interface de auto al hebben. En als je dan toch je ramen en zijspiegels wil bedienen dan doe je dit gewoon met knoppen die in de deur verwerkt zitten.

[reviewlbl]Elektrisch rijden[/reviewlbl]
Maar een Tesla Model S koop je natuurlijk niet alleen om de user interface. Het is ook belangrijk dat het rijcomfort subliem is en wil je niet langs de weg zo maar stil staan. Oftewel, hoeveel kilometer haal je met een volle accu? De wagenvloer bestaat uit Lithium-Ion accu’s en de elektromotor is tussen de aangedreven achterwielen geplaatst. Hierdoor heb je zowel voorin als achterin de beschikking over laadruimte. Handig voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Maar hoe ver kun je dan op vakantie? Wij hadden de Perfomance P85+ tot onze beschikking en dat houdt in dat de capaciteit van het accupakket 85 KiloWattuur is. Met deze variant haal je bijna vijfhonderd kilometer. Natuurlijk hangt dit af van je rijgedrag en of je veel door de stad rijdt, maar over het algemeen klopt dit bereik aardig.

Het vermogen van dit model bedraagt 422 elektrische pk’s waardoor de acceleratie immens is. Als je het gaspedaal intrapt schiet de auto weg. Binnen vier seconden zit je zonder te overdrijven op de honderd kilometer per uur. De topsnelheid is 212 kilometer per uur. Wij hebben ons iets meer gefocust op de technische aspecten van de auto zoals de geavanceerde user interface. Onze stijlvolle vrienden van Manners hebben het rijcomfort uitvoerig getest, dus als je hier meer over wil weten check dan hier de (video)review.

[reviewlbl]Opladen[/reviewlbl]
Opladen kan eigenlijk overal waar een stopcontact aanwezig is. De laadduur is alleen afhankelijk van het soort stopcontact of laadpunt. Met een normaal stopcontact moet je ‘m zeker de gehele nacht aan de lader hangen. Want als je honderd kilometer wil rijden dan moet-ie bij 230V/13A ruim zeven uur aan de lader. Het handigst is dan ook om een high power thuislaadstation te gebruiken. Als je de versie van 400 Volt thuis hebt staan, heb je na een uur laden genoeg energie voor een bereik van maximaal 110 kilometer. Tesla is druk bezig om in verschillende steden Superchargers te plaatsen zodat je snel en gemakkelijk onderweg kunt ‘tanken’. Binnen twintig minuten is de helft van de batterij opgeladen. Deze zijn voor Model S-eigenaren gratis te gebruiken.

Hoeveel kost het om een Tesla Model S te rijden? Dit hangt onder andere van je rijgedrag af, maar ook van hoe je ‘m oplaadt. De gemiddelde prijs per kilowattuur in Europa is 0,21 euro. Stel je rijdt dagelijks vijftig kilometer en je laadt ‘m op via een 230V/13A stopcontact dan kost je dit ongeveer 2,30 euro per vijftig kilometer. Dit zijn dus de kosten die je aan energie kwijt bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Review: De luxe en high-tech Tesla Model S P85+ (video)
Sluiten