Getest: De ‘revolutionaire’ Lytro-camera

De Lytro-camera werd bijna twee jaar geleden als revolutionair ontvangen. Acht maanden na aankondiging lag-ie in de Noord-Amerikaanse winkels en sinds ruim twee maanden is de camera ook in Nederland beschikbaar. Vooral bijzonder aan de Lytro is dat je achteraf de focus kunt bepalen. Had je dus liever op de persoon scherpgesteld in plaats van het drankje dat hij of zij in de hand heeft dan maakt dit met de Lytro niet uit. Daarnaast fotografeert-ie niet met een resolutie bestaande uit megapixels, maar uit megarays en slaat de Lytro het gehele lichtveld op. Klinkt tof, maar is de Lytro dat ook?!

Design/hardware

Bijzonder aan de hardware van de Lytro is dus dat-ie het gehele lichtveld opslaat en dus niet fotografeert met een tweedimensionaal lichtveld. Dit betekent dat-ie een vierdimensionaal lichtveld opneemt zodat naast de positie en sterkte ook de richting van de lichtinval wordt opgevangen. Dit wordt light field capturing genoemd en wordt met een 11 megaray sensor opgenomen. Doordat de richting van de lichtinval wordt gemeten is het dus mogelijk om achteraf scherp te stellen.

 
De Lytro heeft een vorm die we niet van een camera zijn gewend. Het is een rechthoekig apparaat met een afmeting van 42mm x 42mm x 112mm en een gewicht van 214 gram. Het frame van de camera is ingedeeld in twee vlakken. Een kleurrijk aluminium vlak en een siliconen bedieningspaneel waarmee je de sluiterknop, 8x optische zoom en aan-/uitknop kunt bedienen en zit de USB-ingang aan de onderkant verwerkt. Ondanks dat de vorm anders is dan andere camera’s werkt het prettig. De Lytro ligt goed in de hand en zitten de knoppen op de juiste plaats. Omdat je niets hoeft in te stellen is het een snelle point-and-shoot camera en kun je ‘m dankzij het formaat eenvoudig in de binnenzak meenemen.

 
Het beeld zie je op een 1,46-inch LCD-touchscreen met een resolutie van 128 x 128 pixels terug. Dit is behoorlijk karig. Ten eerste is het scherm klein waardoor je er niet alle details direct op terug ziet en is de resolutie laag. Beelden op het scherm zijn pixel-achtig en moeilijk te beoordelen. Je bent dus afhankelijk van een iPhone (er is nog geen Android- of Windows Phone-app) om de foto’s op een groter en beter scherm terug te kijken. Mocht je even snel ergens een shot van willen maken moet je dus hopen dat-ie goed is gelukt. De camera fotografeert overigens met een vast diafragma van f/2, ligt het ISO-bereik tussen de 80 en 3200 en loopt de sluitertijd van 1/250 tot acht seconden. Deze laatste twee opties kun je handmatig instellen als je fotografeert in de Creatieve Modus.

Interface

De interface is simpel en werkt eenvoudig. Met een swipe naar rechts open je de laatst genomen foto en blader je door de andere foto’s. Met de zoom kun je inzoomen of uitzoomen tot een grid van negen foto’s. Door op de ster te klikken is het mogelijk om een foto als favoriet te markeren. Als je op het scherm omhoog swipet krijg je het menu waarmee je een foto kunt verwijderen, de beschikbare opslagruimte kunt checken, je batterijpercentage kunt bekijken en de timer kunt instellen. Via het wiel rechtsboven ga je naar instellingen. Hier kun je de taal wijzigen, alle foto’s tegelijk verwijderen, de Lytro resetten en de camera in de handmatige modus zetten. That’s it!

 

Gebruik/Kwaliteit

Door het compacte formaat is de Lytro eenvoudig tevoorschijn te toveren, je drukt op de powerknop, richt op je onderwerp, focust door op het scherm te drukken en met de sluiterknop aan de bovenkant maak je een foto. Dit werkt super simpel. Met een swipe naar rechts bekijk je het resultaat. Door het kleine scherm met lage resolutie is hier alleen niet veel te zien dus moet je het op de computer of – als je die hebt – op de iPhone bekijken of dit het gewenste resultaat is. Dit is niet handig.

Na het beoordelen van de foto’s zijn we niet bijster enthousiast. Je merkt dat het resultaat pas nice is als je goed op een object inzoomt en dat er genoeg andere onderwerpen omheen staan. Een foto van een fiets langs de gracht levert niet echt boeiend materiaal op. Zoom en focus je in op de lamp en gebeurt daaromheen nog genoeg dan is het leuk om met de foto te experimenteren. Hieronder vind je twee interactieve voorbeelden.

Iedereen kan met bovenstaande beelden ‘spelen’ en de focus bepalen, maar wat jullie ook kunnen zien is dat de kwaliteit van het beeld niet zo goed is. De resolutie is 1080 x 1080 pixels dus daar hoeft het niet aan te liggen. De Lytro heeft moeite om scherpe beelden te maken bij omstandigheden waar niet genoeg licht is. Als je dus met de camera op een bewolkte dag op pad gaat is het moeilijk om mooie scherpe beelden te maken. Aangezien je de Lytro niet op een statief kunt plaatsen, tenzij je een Lytro Statief Adapter aanschaft, is het lastig om met een langere sluitertijd te werken en er is ook geen scherpstellampje om het beeld van meer licht te voorzien. Helaas.

Ondanks dat de kwaliteit van de foto’s tegenvalt is het effect van de foto’s wel te gek! Het is cool om achteraf op verschillende punten te kunnen focussen waardoor je verschillende ‘verhalen’ met je foto’s kunt vertellen. Door op de foto te klikken en de muis vast te houden kun je ook het perspectief veranderen. Een geinige feature, maar niet bijzonder. Om het beste resultaat uit de foto te halen moet je dus goed focussen op objecten en kijken naar de compositie zodat je meerdere verhalen met de foto kunt vertellen. Dit vergt oefening en kun je niet in het wilde weg foto’s schieten. Dat maakt het wel leuker, omdat je beter gaat nadenken over het gewenste resultaat.

Software

Waar je met de Lytro afhankelijk van bent is software. Via de Wifi-hotspot van de camera kun je alle foto’s in de iOS-app bekijken. Foto’s kun je in de app voorzien van één van de negen filters, een titel en beschrijving, een locatie en kun je ze plaatsen in je persoonlijke Lytro-gallery. Delen via Facebook kan ook. Dit laatste werkt overigens top. Als de Living Picture op Facebook is geplaatst kunnen Facebook-buddies in Facebook op verschillende objecten focussen, zoomen en het perspectief veranderen. In de app kun je ook de Living Pictures stream met de meest recente foto’s van alle Lytro-gebruikers, de meest populaire foto’s en jouw foto’s bekijken. Foto’s van anderen kun je liken, maar ook delen, embedden en tranformeren tot een GIF en 3D-image. Dat is wel cool! De Living Pictures stream is dan ook een sociaal platform waarmee je mensen met jouw foto’s kunt inspireren. Berichten achterlaten kan helaas niet. Hieronder vind je een Facebook-voorbeeld.

 
Een tweede manier om de foto’s te bekijken is via de Lytro-software op je computer (Windows of Mac). Met Lytro Desktop kun je foto’s importeren in albums, bekijken, draaien en bewerken met een filter. De filters zijn overigens ook interactief en veranderen mee met het focuspunt. Daarnaast kun je informatie over de foto bekijken zoals de gebruikte sluitertijd en ISO-waarde, kun je de foto’s in je online Lytro-gallery plaatsen en kun je ze delen via Facebook. Onderstaande foto is voorzien van de Film Noir-filter.

In de Lytro-gallery kun je foto’s delen via Facebook, Twitter en Google+ en kun je de Living Pictures embedden voor op een website. Hier is het ook mogelijk om de stream te bekijken en kun je via deze weg wel comments achterlaten.

Conclusie

Het is duidelijk dat dit model de eerste versie is. Er is namelijk genoeg ruimte voor verbetering. Het LCD-scherm is van een te lage resolutie en is het moeilijk om hierop de foto’s te boordelen. De kwaliteit van de foto’s kan beter en dan vooral bij omstandigheden met weinig licht en zal er snel een Android- en Windows-app moeten komen om het publiek te vergroten.

Maar begrijp ons niet verkeerd. De Lytro is tof speelgoed. De levende beelden zijn cool om mee te experimenteren, je leert beter na te denken over compositie en is het ook een nieuw sociaal platform waarop mensen elkaar ontmoeten en kunnen inspireren. De gebruiksvriendelijkheid is top en de light field capturing techniek zit goed in elkaar.

We maken ons nog wel zorgen om de prijs. Een 8GB-versie kost namelijk 479 euro en een 16GB-variant kost 579 euro. De gemiddelde grootte van een Living Picture is zo’n 500KB dus met een 8GB-variant zit je goed. Smartphone-fabrikanten zullen alleen ook met een soortgelijke techniek komen waarmee je de focus achteraf kunt bepalen. Sterker nog, Nokia heeft al zo’n refocus-app ontwikkeld. Wij hopen dan ook dat toekomstige Lytro-modellen uitgebreider zijn, zorgen voor een betere kwaliteit en een stuk goedkoper zijn.

Reageer op artikel:
Getest: De ‘revolutionaire’ Lytro-camera
Sluiten