Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn Gadgets 23 december 2013

Getest: De slanke soundbar met draadloze subwoofer Cinebar 11 van Teufel Audio

Het geluid dat uit telvisies komt is over het algemeen niet goed. Het is dan ook geen vreemde gedachte dat je op zoek bent naar meer vermogen bij films, games en muziek. Tot een aantal jaar geleden werd dit opgelost met Dolby Surround sets, maar dit landschap is veranderd. Veel audiofabrikanten ontwikkelen langwerpige soundbars om het geluid van de televisie te versterken en die je onder de televisie kunt plaatsen. Wij hebben de Cinebar 11 van Teufel Audio getest waarmee je niet alleen het geluid van je televisie een boost geeft, maar waarmee je ook via Bluetooth muziek kunt luisteren. Check it out!

 

Belofte

Volgens Teufel Audio moet de Cinebar 11 zorgen voor een indrukwekkende geluidsweergave. De soundbar is ultra slank en beschikt de Cinebar 11 over een draadloze subwoofer. Maar dit audiosysteem blinkt niet alleen uit dankzij het flexibele design. Met NFC, Bluetooth, Dolby- en DTS decoder, de draadloze subwoofer en de virtual-sound technologie wordt een volwaardige home cinema beleving gegarandeerd. Zie het dus als een perfecte synergie tussen ontwerp en geluidsperformance. Mooie woorden, maar is Teufel Audio ook in staat om dit waar te maken?

Unboxing/specs

Houdt bij de levering rekening met twee dozen. Eén voor de slanke soundbar en één voor de subwoofer. Beide zien er nice uit en zal in praktisch elk interieur passen. De soundbar heeft een breedte van 95 centimeter, een diepte van 7 centimeter en een hoogte van 5,4 centimeter. Je kunt ervoor kiezen om ‘m op de standaard te plaatsen, maar kan ook aan de muur worden gemonteerd. Dit is afhankelijk van jouw thuissituatie. Met 5,4 centimeter is-ie in ieder geval laag genoeg om onder de meeste flatscreens te plaatsen. De subwoofer heeft een minimalistisch zwart ontwerp die je overal in het huis neer kunt zetten, omdat-ie draadloos communiceert met de soundbar. Wij zijn fan van een opstelling waar de soundbar op de standaard voor de televisie staat en de subwoofer naast de televisie wordt geplaatst. Een belangrijke note is dat de draadloze subwoofer zowel liggend als staand worden geplaatst zonder dat dit invloed op het geluid heeft.

 
De soundbar is voorzien van acht drivers (twee tweeters en zes mid-range drivers) die je door behuizing duidelijk ziet zitten. De soundbar levert een vermogen van zo’n 80 Watt. In het midden is een schermpje geplaatst waarop je allerlei informatie kunt zien. Denk aan de bron (optisch, HDMI of Bluetooth), het volume en de instellingen. Aan de bovenkant is een klein bedieningspaneel geplaatst waarmee je de bron, het volume en de powerknop handmatig bedient. Daarnaast is er ook een audio-ingang zodat je ‘m via een 3,5mm jack met bijvoorbeeld een iPod kunt verbinden. Aan de achterkant is de optische ingang, HDMI IN en de HDMI TV geplaatst.

 
De subwoofer beschikt over een 165-mm woofer die zorgt voor een basweergave tot 40Hz en een vermogen van 60 Watt levert. De afmetingen zijn 32cm (D) x 18cm (B) x 42cm (H) en weegt 6,75 kilogram. Het materiaal van de behuizing is hout en is dit afgewerkt met een synthetische beschermlaag. Aan de achterkant van de sub zijn twee knopjes voor de power en de draadloze verbinding met de soundbar verwerkt. Middels twee LEDs wordt aangegeven wat de status hiervan is.

 
Voor de bediening van de Cinebar 11 wordt er een afstandsbediening meegeleverd. Hiermee kun je onder andere de bron selecteren, de helderheid van het scherm aanpassen, door het menu bladeren, het volume van de soundbar en de subwoofer bedienen en ‘m in de nachtmodus aanzetten.

 

Gebruik

Na de installatie van de Cinebar 11 is het eindelijk tijd om ‘m in gebruik te nemen. Aan je televisie koppelen kan via HDMI en een optische kabel. We kwamen er wel direct achter dat het geen plug-and-play is. Om de draadloze subwoofer aan de soundbar te koppelen moet je namelijk wel eerst in de instellingen duiken. Wij hadden gehoopt dat dit kon door simpelweg op de verbind-knop achterop de subwoofer te drukken. Lees daarom eerst het instructieboekje even door. Dan heb je het in vijf stappen gefixt en kun je je favoriete serie opzetten. Dit geldt overigens ook voor de Bluetooth-verbinding met een muziekspeler.

Dankzij Netflix hebben wij het geluid met verschillende films en series kunnen checken en zo te testen of de Cinebar 11 een volwaardige home cinema beleving gegarandeerd. Zowel bij actiescènes als bij lange dialogen. Wij schrokken wel toen we het geluid voor het eerst uit de soundbar hoorden. Het klonk allemaal wat schel. Gelukkig was dit van korte duur en denken we dat dit te maken heeft met de nieuwigheid en afstemming van de speaker. Tijdens films als Inside Man, The Avengers en The Boondock Saints werden we in de ruimte van ongeveer twintig vierkante meter tijdens actiescènes weggeblazen door zuiver geluid. Het is krachtig zonder de helderheid te verliezen. Dit geldt voor de lage, midden en hoge tonen. Je kunt de subwoofer bijstellen als je niet helemaal tevreden bent over de kracht van de bass. Prettig voor de perfecte afstemming! Maar ook de gesprekken tijdens deze films zijn goed te volgen.

Ondanks dat de Cinebar 11 een 2.1-set is beschikt-ie over een 5.1 virtual surround sound functie. Dit klinkt goed! We hebben het gevoel dat de soundbar en subwoofer de diepte van het geluid goed over de ruimte verspreidt en dat er vanuit alle hoeken het geluid je oren in vliegt. Nice! Let er wel op dat dit getest is in een ruimte van ongeveer twintig vierkante meter. Teufel Audio geeft zelf ook aan dat de Cinebar 11 optimaal presteert bij een soortgelijke ruimte. Heb je een grotere woonkamer dan kan dit andere resultaten opleveren.

 
Omdat Teufel de Cinebar 11 ook voorziet van Bluetooth en NFC kun je draadloos muziek streamen en ‘m dus gebruiken als geluidssysteem voor je alledaagse muziek. Zoals de meeste soundbars is de Cinebar 11 geen volwaardige vervanger voor je huidige high-end audioset. Maar net zoals bij telvisie-programma’s, series en films klinkt het geluid zuiver en krachtig. Nummers met een flinke bass zoals Paper Trails van Darkside klinken goed en wil je niet volluit zetten, omdat je oren hier niet blij mee zullen zijn. Niet zozeer om de kwaliteit, maar om het volume dat de speaker produceert. De Cinebar 11 is dus niet alleen te gebruiken om het geluid van je televisie te versterken, maar ook prima te gebruiken als geluidssysteem voor je muziek.

Conclusie

Het is duidelijk dat de Cinebar 11 van Teufel Audio het geluid van je televisie versterkt. Maar is dit wel wel 399,99 euro waard? Wij denken van wel! Het geluid is zuiver en houdt zowel de lage, midden als hoge tonen goed in balans. Dankzij de virtual surround functie suist het ruimtelijk door je woonkamer heen en is een 5.1-set eigenlijk niet meer nodig. Teufel Audio maakt de belofte dus waar. Daarnaast is het nice dat de subwoofer draadloos met de soundbar te verbinden is zodat je ‘m overal zowel staand als liggend in de kamer kunt leggen. Wil je ‘m dus niet in het zicht, dan is dit eenvoudig op te lossen.

Beschikt je mobiel over NFC? Dan is het mooi meegenomen dat je met een simpele touch de verbinding tot stand brengt en direct via bijvoorbeeld Spotify je muziek kunt streamen of naar de radio via internet kunt luisteren. Ook dit is prettig om naar te luisteren. Het enige nadeel is de afstandsbediening. Teufel kan in de toekomst wellicht een app ontwikkelen waardoor je geen extra afstandsbediening meer in je huis hebt liggen. Als je interesse in de Cinebar 11 hebt dan is-ie voor 399,99 euro hier te koop.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de Cinebar 11 van Teufel Audio, laat het ons dan via de comments weten.

Reageer op artikel:
Getest: De slanke soundbar met draadloze subwoofer Cinebar 11 van Teufel Audio
Sluiten