Review: de soundbar van Sonos, de Playbar

Zoals jullie ondertussen wel weten worden televisies steeds dunner en groter. Het beeld krijgt hogere resoluties en kunnen televisies verbonden worden met internet zodat je kunt browsen en YouTube-video’s kunt checken. Nu ziet dit er allemaal nice uit, alleen waar televisiefabrikanten moeite mee hebben is het geluid. Een televisie produceert nou eenmaal geen goed geluid waardoor films, docu’s of je favoriete televisieprogramma’s niet goed tot hun recht komen. Een oplossing hiervoor zijn Dolby Surround sets, maar de laatste jaren is er ook een andere ontwikkeling gaande. Audio-fabrikanten ontwikkelen namelijk steeds vaker een soundbar. Dit is speaker in de vorm van een balk die je onder de televisie plaatst. Maar is zo’n soundbar wel de moeite waard? Wij hebben de Playbar van Sonos getest.

[reviewlbl]Belofte[/reviewlbl]
Volgens Sonos moet de Playbar je HDTV aanvullen met een warm en vol Hifi-geluid. Dit doet-ie met Dolby Digital of stereo. De soundbar is eenvoudig te installeren, bedienen en uit te breiden. Verder moet-ie ook werken als een standalone alles-in-één-speler. Via Wifi kun je namelijk draadloos je muziek afspelen dankzij de Sonos-app. Dit werkt met bijvoorbeeld Spotify, iTunes en internetradio’s. Daarnaast communiceert-ie ook met IR-afstandsbedieningen zodat je met de normale tv-afstandsbediening het geluid kunt regelen. Een bescheiden belofte, dus dat kan alleen nog maar meevallen.

[reviewlbl]Unboxing[/reviewlbl]
Als je de Playbar aanschaft moet je sowieso de beschikking hebben over een auto. Het is namelijk een groot ding. De doos is zo’n 110 centimeter lang en de Playbar heeft een afmeting van 85mm (H) x 900mm (B) x 140mm (D). Het gewicht is 5,4 kilogram. Geen lichtgewicht. Ondanks dat het een flinke doos is, zit er niet veel in. Natuurlijk de Playbar, een stroomkabel, optische audiokabel, garantieboekje en een snelstartgids zodat je direct aan de slag kunt. Je televisie moet dus beschikken over een optische audio-ingang! om ‘m te kunnen aansluiten.

Het design van de Playbar ziet er nice uit. Het heeft een ietwat chique uitstraling. Dit komt onder andere door de donker gekleurde aluminium strook aan de onderkant. Wij zeggen wel onderkant, maar doordat SONOS ook op z’n kop te lezen is, kun je ‘m ook andersom plaatsen. In de aluminium strook is de Infrarood-ontvanger geplaatst. Aan de achterkant van de speaker is overigens ook een aluminium strook geplaatst inclusief een IR-ontvanger. Deze gebruik je als je ‘m niet ophangt, maar onder je televisie neerlegt. De speaker is verder aan de voorkant voorzien van zwart stof en zijn er aan beide zijkanten een speakergrill te vinden die omringt worden door een aluminium frame. De linkerzijde beschikt over een volumetoets en een muteknop. Deze zijn subtiel aan de onderkant geplaatst. Aan de onderkant van de Playbar zitten de aansluitingen (twee netwerkpoorten, optisch audio-ingang en één voor het netsnoer) verwerkt die een aantal centimeter naar binnen zijn gebracht. Hierdoor heb je dus geen last van uitstekende kabels die het zicht belemmeren. De achterkant is voorzien van twee openingen zodat je ‘m eenvoudig aan de muur kunt ophangen.

Binnenin de Playbar zitten negen drivers die in een hoek van 45 graden zijn geplaatst. Dit zijn zes mid-woofers en drie tweeters. De mid-woofers zijn aan de voorkant geplaatst, samen met één tweeter. De overige twee tweeters zijn aan de zijkant geplaatst. Deze negen luidsprekers moeten ervoor zorgen dat je 3.0 Home Cinema ervaart.

[reviewlbl]Gebruik[/reviewlbl]
De installatie gaat super easy. Je plugt de optische-kabel in de Playbar en televisie, selecteert op de televisie de audio-uitgang en het werkt. Om vanaf je computer of smartphone draadloos muziek te streamen moet je de Playbar via een ethernet-kabel aan je router koppelen. Met de speciale Sonos-applicatie verbind je vervolgens de Playbar met de muziekspeler. Je krijgt dan een aantal vragen voorgeschoteld, moet je de afstandsbediening van de televisie een keer op de IR-ontvanger richten en je krijgt de vraag of je de volumeknop en de muteknop op de Playbar tegelijk wil indrukken. Als je andere speakers van Sonos in je bezit hebt dan is dit herkenbaar. De app herkent dit direct en je kunt de muziek afspelen.

Laten we beginnen bij de geluidskwaliteit van een televisieprogramma. Dit is, hoe kan het ook anders, dik in orde. Het verschil met de televisiespeakers van de gebruikte Samsung 37-inch HDTV is immens. Na één avond zappen willen we niet meer terug. Dialogen tijdens praatprogramma’s zijn duidelijk en goed verstaanbaar en wordt het geluid geleidelijk door de ruimte verspreid. Vooral doordat er ook twee speakers aan de zijkant zijn geplaatst heb je het idee dat er een stereogeluid uit je ‘televisie’ komt. Handig om te noemen is dat we ‘m in een woonruimte van twintig vierkante meter hebben getest. We zijn ondertussen wel klaar met die praatprogramma’s dus tijd om eens films en series te checken.

Dankzij de Playbar kijken we series als Breaking Bad, Luther, Game of Thrones en Suits niet meer op onze laptop in bed. Met de midden en hoge tonen is helemaal niets mis. Het geluid wordt vol en zuiver door de woonkamer geleid. Daarnaast bieden de woofers subtiele lage tonen. Precies genoeg om ze te voelen, maar je onderburen zullen niet klagen. Woon je op de begane grond en houd je van flinke trillingen? Dan zul je wel een extra subwoofer moeten aanschaffen voor de 3.1-ervaring. Wij vinden het in ieder geval niet nodig. Het geluid van films is ook prettig. Gesprekken zijn duidelijk te volgen en bij actiescènes vliegt het geluid door de kamer. Wij pikten het geluid soms uit alle hoeken van de kamer op. Maar het is geen 5.1-ervaring. Hiervoor heb je nog wat extra speakers nodig.

Sonos noemt de Playbar een alles-in-één-systeem dus laten we maar eens wat nummers door de soundbar streamen. Om de muziekkeuze zo divers mogelijk te houden hebben we gekozen voor nummers als Reflektor van Arcade Fire, Paper Trails van Darkside, You van Bibio, 24-25 van Kings of Convenience, Q van Jam Baxter, Lights Off van The Four Owls, What Love van Jagwar Ma, Fitzpleasure van Alt-J, Sugar Man van Rodriquez, So What van Miles Davis en om dan ook een klassieker erin te gooien Californication van de Red Hot Chili Peppers. Misschien kennen jullie niet alle platen dus daarom hebben we ze in een Spotify-afspeellijst gezet.

Tijdens het afspelen van de nummers kwamen we erachter dat we de Playbar niet volluit moeten zetten. Er komt namelijk flink wat volume uit dat je gehoor zeker kan beschadigen. Het bereik is dan ook behoorlijk. Vooral de diepe klanken worden zuiver en luid weergegeven, maar de zang kan soms wat schel overkomen. De midden en hoge tonen komen goed naar voren en het lijkt erop dat Sonos het voor elkaar heeft gekregen om zuiver stereogeluid uit de Playbar te krijgen. De akoestische tonen die uit een pingelende gitaar komen zijn ook prettig om naar de luisteren. Toch zal de Playbar geen optie voor de audiofiel zijn. Het is waarschijnlijk geen volwaardige vervanger voor je huidige audioset. Zie de Playbar dan ook vooral als een goede toevoeging voor je televisie waarmee je ook draadloos muziek kunt afspelen. Ben je geen audiofiel, maar wel een muziekliefhebber? Dan kan-ie prima dienen als geluidssysteem.

Reageer op artikel:
Review: de soundbar van Sonos, de Playbar
Sluiten