Review: DriveClub voor de Playstation 4

Daar is-ie, DriveClub is eindelijk beschikbaar voor de Playstation 4. Dit sociale racespel brengt ons prachtige graphics, strakke en realistische wagens en uitdagingen die vragen om meer. Maar welk racespel doet dat nou niet? Het is bij games altijd lastig om te zien wat je van te voren moet verwachten. De trailers zien er namelijk allemaal even vet uit. Wij kregen de mogelijkheid om DriveClub al een tijdje te kunnen spelen, waardoor we jou een kijkje onder de digitale motorkap kunnen geven.

Het heeft wel even geduurd voordat de game beschikbaar is, de release van de game is namelijk een aantal keer uitgesteld. Dat is vaak niet zo’n goed teken, maar deze racegame behoort tot de enkele uitzonderingen. De makers van het spel hebben voornamelijk de focus gelegd op de prachtige graphics, een realistische rijervaring en een nieuwe manier om met je vrienden te racen. Allereerst beschrijven we wat de singleplayer biedt en daarna behandelen we de multiplayer. We kijken ook nog naar de uitdagingen die het spel biedt. Deze komen zowel in de single– als de multiplayer voor.

 

In je eentje

Bij de singleplayer heb je twee opties. Je kunt kiezen voor de tour. Hierbij selecteer je steeds evenementen die je alleen met bepaalde auto’s mag rijden. Zo is er een evenement waar je alleen keuze hebt uit een paar Audi’s. Maar bij sommige evenementen heb je de keuze uit zo zeven verschillende merken. Deze auto’s worden uiteraard mooier naarmate je verder in de tour komt. Tijdens het racen in deze modus moet je opdrachten uitvoeren. Dit kan zijn dat je in de top drie moet eindigen, maar het kan ook zijn dat je een topsnelheid moet hebben gehaald. Per evenement heb je drie tot negen opdrachten. Je hoeft overigens niet bij elk evenement drie tot negen opdrachten te voltooien. Als jij bijvoorbeeld moeite hebt om binnen een tijd te blijven kun je ook voor minder gaan. Hoe meer opdrachten je voltooit hoe sneller je in de tour groeit. Naast deze opdrachten verdien je ook punten. Hier zullen we vaker op terugkomen aangezien je deze door het volledige spel verzamelt. Door het verzamelen van punten ga jij levels omhoog, waardoor je weer nieuwe wagens vrijspeelt.

 
Naast de tour kun je ook kiezen voor een enkele rit. Tijdens die enkele rit kun normaal racen, maar je kunt ook deelnemen aan een tijdrit of een driftrace. Waar je bij de tour niet kunt kiezen waar je wilt racen kan dat bij de enkele rit wel. Je hebt hier keuze tussen landen zoals Canada, India, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en Chili. Je kunt wel net als in de tour je voertuig kiezen, alleen heb je nu keuze uit alle voertuigen die je hebt vrijgespeeld. Je speelt in het begin bijvoorbeeld al een Maserati vrij, maar daar kun je in de tour voorlopig nog niet mee racen. Tijdens de enkele rit verzamel je ook punten waarmee je weer nieuwe wagens vrijspeelt. Deze punten verzamel je door ‘perfect’ te racen, maar als jij schade rijdt moet je er weer een paar inleveren.

 
Het racen tegen de computer is nog lastiger dan je denkt. Het spel heeft geen catchup systeem, dus als je achterop komt te liggen moet je echt je best doen om nog te winnen. De wagens die de computer bestuurt rijden, zoals in elk racespel, volgens de perfecte lijn. Toch lijkt het alsof elke wagen voor zichzelf denkt en ook op zoek is naar een moment om uit te breken. Dit gebeurt dan ook regelmatig, waardoor je zelf in de kant kunt eindigen. Hier heb je geen last van tijdens een tijdrit of driftrace aangezien je dan alleen rijdt. Maar je moet niet denken dat het dan ineens simpel wordt. De tijden of scores die je moet verslaan zijn best pittig. Als je net als wij voor goud wilt gaan zul je sommige races vaak opnieuw moeten doen. Wat wij jammer vonden is dat je voertuigen niet meer kunt tunen of upgraden. Je kunt een nieuwe lak selecteren met een paar stickers en de schakelbak op handmatig zetten, maar dat is het wel. Doordat je geen moeite doet om je wagen beter te maken voelt-ie ook niet echt van jou. Je wisselt ‘m net zo gemakkelijk weer in voor een auto die je net hebt vrijgespeeld. Dit zorgt er wel weer voor dat de drempel laag is om alle auto’s een keer te proberen.

 

In de club

Dit is waar het spel zijn naam verdient. DriveClub is zo gemaakt je dat samen met je vrienden kunt groeien. Hoe doe je dat? Je maakt een club aan waar je je vrienden voor kunt uitnodigen. Deze club kun je door middel van logo’s en kleuren een persoonlijke touch geven. Als je als team gaat racen verdien je samen met je vrienden punten. Stel nou je vliegt een keer uit de bocht, dan kun je nog steeds winnen. Als één van je vrienden als eerste over de finish gaat heeft het volledige team gewonnen. Het team krijgt dan ook punten, waardoor je weer nieuwe wagens vrijspeelt. Dit samen racen is een leuke toevoeging, maar het kan er ook voor zorgen dat je teamgenoten lui worden. Als zij winnen zodra jij wint kan het ervoor zorgen dat ze minder moeite doen. Je kunt via de DriveClub-app zien wat je club doet en de voortgang van je vrienden bijhouden. De app is tot nu toe alleen ontwikkeld voor Android en dus nog niet beschikbaar voor iOS.

 

Uitdagingen

Zowel in de singleplayer als in de multiplayer kun je uitdagingen aangaan. Deze kun je naar je vrienden sturen, maar ze verschijnen ook in bijna elke race. Deze uitdagingen komen in drie varianten. Je hebt een snelheidsuitdaging waarbij je snelheid wordt gemeten over een kort stuk. Als jouw snelheid hoger is dan die van de uitdager heb je gewonnen. Je hebt de perfecte lijn-uitdaging. Dan zie je tijdens het racen een blauwe lijn waar je perfect overheen moet rijden. Hoe beter je dat doet hoe meer punten je verzamelt. Als je meer punten hebt dan je uitdager heb je gewonnen. De laatste is de driftuitdaging. Je moet hiervoor om bochten driften, waardoor je punten door spaart. Hier geldt uiteraard hoe beter de drift hoe meer punten. En als jij weer meer punten hebt dan je uitdager heb je gewonnen. Deze uitdagingen zijn een leuke toevoeging aan een race. Als je perfect aan het racen bent kun je ze beter niet doen, aangezien het dan waarschijnlijk een afleiding is. Maar als je toch niet meer eerste kunt worden zijn deze uitdagingen wel leuk om je op te focussen.

 

Zit je nog te twijfelen?

Twijfelen kan altijd. Er zijn veel verschillende racespellen beschikbaar en dat is om een reden. Ze spelen allemaal in op een verschillende doelgroep. De één wil heel realistisch racen en de ander wil liever een arcade game. DriveClub is hier een combinatie van. Als je van realistisch houdt ben je bij dit spel aan het juiste adres. Maar als je van arcade-achtige spellen houdt kun je met deze game ook veel plezier beleven. Wij vinden het spel wel meer voor iemand die van realistische games houdt dan van arcade-achtige games.

Als je samen met je vrienden wilt gamen biedt dit spel leuke mogelijkheden. Maar als je deze vrienden niet goed genoeg kent voelt de game nog steeds afstandelijk. Je hoeft niet samen te racen om als club te groeien. Dit zorgt ervoor dat jij ineens een nieuwe auto hebt waar je niets voor hebt gedaan. Het spel kun je dus zo sociaal of asociaal maken als je zelf wilt.

Het eindoordeel

Goed: Graphics, besturing, spelen met je vrienden, aanbod auto’s, aanbod circuits.

Slecht: Graphics schade, schadevrij racen kan bijna niet, auto’s kun je niet tunen, online heeft tijdelijk nog problemen

Reageer op artikel:
Review: DriveClub voor de Playstation 4
Sluiten