Google 10 sep 2013 Rutger Houweling

Getest: HTC One Mini

Het is ondertussen wel duidelijk dat schermen van smartphones steeds groter worden. Sommige schermen tikken zelfs de vijf inch aan. Apple lijkt zich van deze trend niets aan te trekken en houdt vast aan hun scherm van 4-inch. Nu hebben de high-end phones van Samsung en HTC wel een groot scherm, maar willen ze mensen met een kleiner budget en die behoefte hebben aan een kleiner toestel bedienen met een ‘kleinere’ variant van de Galaxy S4 en HTC One. De Galaxy S4 Mini hebben we een tijdje geleden al getest, dus de afgelopen twee weken was de HTC One Mini eindelijk aan de beurt. Benieuwd naar onze bevindingen? Lees dan verder.

Hardware

De HTC One Mini beschikt net zoals de S4 Mini over een 4,3-inch scherm. HTC kiest alleen voor een Super LCD-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Het toestel draait op een dual-core 1,4 GHz processor (Snapdragon 400) en beschikt over BoomSound, dezelfde UltraPixel camera uit de One, een 1800mAh batterij, 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagruimte. Als laatste ondersteunt de phone 4G. Een infraroodzender en NFC ontbreken dus wel in de One Mini.

De dual-core 1,4 GHz processor zorgt er in combinatie met de andere hardware voor dat de phone op alles snel reageert. Tijdens het scrollen door apps is geen vertraging te vinden. Ook niet bij het scrollen tussen verschillende vensters of bij het lezen van artikelen in zowel apps als mobiele websites. Het enige waar wij mee zaten is dat apps regelmatig crashen. We hebben het dan over verschillende apps – ook die van Google – waardoor het niet aan de app kan liggen. Dit moet wellicht met een software-update van het systeem te verhelpen zijn.

Iets wat volgens HTC hetzelfde is gebleven is het geluid dankzij BoomSound. BoomSound houdt volgens HTC in dat het geluid uit twee speakers met ingebouwde versterkers aan de voorkant komt wat zorgt voor een zuiver en rijker geluid. Onze ervaring met het geluid van de HTC One is al erg positief. Het geluid is inderdaad zuiver en zorgt ervoor dat het geluid van een video tot z’n recht komt. De HTC One Mini is inderdaad vergelijkbaar en produceert hetzelfde goede geluid.

 
Specificatie-vergelijking met de HTC One
De ‘normale’ HTC One beschikt over een 4,7-inch scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarnaast draait-ie op een 1,7 GHz Snapdragon 600 en beschikt-ie over 2GB aan werkgeheugen en een 2300 mAh batterij. Verder verschillen zijn er dus niet.

Design

Als we het hebben over de mooiste phone van dit moment dan is dat toch wel de HTC One. De strakke aluminium behuizing, de speakers aan de voorkant, het ontbreken van fysieke knoppen aan de voorkant en de camera die goed is gepositioneerd zorgen ervoor dat mensen daadwerkelijk opkijken wanner het toestel tevoorschijn wordt gehaald. De HTC One Mini ziet er ook goed uit, alleen hadden we twee dingen graag anders gezien. De aluminium behuizing wordt namelijk met de One Mini gecombineerd met een plastic rand om de phone. We begrijpen dat hierdoor de productiekosten (waarschijnlijk) worden verminderd, maar wij hadden ‘m graag zonder gezien. Datzelfde geldt voor de twee volumeknoppen aan de rechter zijkant. Bij One is dit één knop die smooth in de zijkant is geïntegreerd en bij de One Mini zijn het twee losse knoppen die er wat cheap uit zien. Jammer!

 
De exacte afmetingen van het toestel zijn 132mm x 63,2mm x 9,25mm. Wat ons betreft het prettigste formaat van dit moment om mee te werken. Net iets groter dan de iPhone 5 en minder ‘lomp’ dan de 5-inch toestellen op de markt.

Scherm

De HTC One Mini beschikt dus over een 4,3-inch scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Een hogere resolutie dan het scherm van de S4 Mini (960 x 540 pixels) en ziet er dan ook beter uit. Het scherm is kleurrijk en helder, maar mist het contrastrijke scherm van de One. De reflectie valt wel tegen. Het hangt natuurlijk van de achtergrond af, maar je kunt jezelf redelijk goed zien op het apparaat en lichten worden vervelend gereflecteerd. Iets waar overigens veel telefoons last van hebben. Ondanks dat het een kleurrijk scherm is, hadden we graag iets meer contrast terug gezien in bijvoorbeeld de foto’s. We ontdekten overigens regelmatig dat het scherm aan de onderkant of zijkant flikkert. Dit gebeurde niet constant en konden daarom niet ontdekken waar het aan lag. Dit lijkt ons niet de bedoeling dus kan een hardware-fout zijn.

 

Camera

Volgens HTC is er ook aan de camera niet gesleuteld. Het beschikt over dezelfde 4MP-camera uit de One, alleen zonder optische beeldstabilisatie. Nu lijkt een vier megapixel-camera in het niets te vallen wanneer je het vergelijkt met camera’s uit andere high-end phones die gemiddeld op dertien megapixels zitten. Het zijn dan ook geen normale megapixels die HTC gebruikt, maar het zijn ultrapixels waardoor de pixels groter zijn en er volgens HTC drie keer zoveel licht wordt toegelaten. Fotograferen met donkere omstandigheden moet dus in principe geen probleem zijn. We zijn er nog niet uit of deze techniek nou écht een toevoeging is. Over de kwaliteit van de foto’s van de HTC One waren we niet onder de indruk en datzelfde geldt voor de One Mini. Het zijn prima foto’s, maar ruis is snel te ontdekken in inzoomen is een probleem. Doordat je maar de beschikking hebt over vier megapixels resulteert een zoom vaak tot een onscherp beeld. Daarnaast zie je in onderstaande beelden dat het fotograferen van een buitenomgeving niet goed is. De camera heeft namelijk moeite om de lucht gedetailleerd weer te geven. Dit zit er bij de Galaxy S4 Mini beter uit. Wanneer je foto’s met elkaar vergelijkt kunnen we dan ook opmerken dat de camera van de S4 Mini net iets beter is.

Een aantal random shots met de HTC One Mini:

 
HTC One Mini, HTC One, Samsung Galaxy S4 Mini:

 
HTC One Mini, HTC One, Samsung Galaxy S4 Mini:

 
Boven: uitgezoomd + vol ingezoomd HTC One Mini; Onder: uitgezoomd + vol ingezoomd Galaxy S4 Mini.

 
Om zich te onderscheiden van de rest heeft HTC softwarematige camera-snufjes geïntroduceerd zoals HTC Zoe. Met één druk op de knop maak je in 3,6 seconden tijd twintig foto’s. Deze afbeeldingen zijn los te gebruiken, maar kun je ook samenvoegen in één afbeelding. Dit levert vooral bij bewegende objecten een leuk effect op. Je kunt bijvoorbeeld een skateboarder meerdere keren in één foto laten terugkomen zodat een trick van begin tot eind in beeld wordt gebracht. Instellingen zoals je ISO en witbalans aanpassen is ook mogelijk. Filmen doet-ie met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Het resultaat is niet bijzonder.

Voorbeeld van HTC Zoe:
ZOE_0001_1

Voorbeeld video:

Accuduur

Zoals we van smartphones zijn gewend moet je ze elke dag opladen. Dat geldt ook voor de One Mini, maar bij intensief gebruik kom je de dag over het algemeen wel door. Hier hadden we met de S4 Mini nog wel eens problemen mee, ondanks dat hier een 1900mAh batterij in zit en in de One Mini een batterij met een capaciteit van 1800mAh. We moeten wel zeggen dat je de dag doorkomt doordat de phone met minder dan tien procent batterij de energiebesparing aan zet. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de helderheid van het scherm en het CPU-gebruik beperkt. Daarnaast zeggen we over het algemeen, want het is in de afgelopen twee weken wel eens voorgekomen dat-ie halverwege de avond al weer aan de lader moest. Het is dus geen goed idee om overdag fanatiek te gamen, want dan laat-ie je ‘s avonds gegarandeerd in de steek.

Software

HTC heeft voor hun One-serie gekozen voor Android 4.2.2 met daaroverheen hun eigen interfacelaag Sense 5.0. Een belangrijke feature van Sense 5.0 is Blinkfeed. Dit is een vernieuwd homescreen waarop allerlei feeds van social media en sites te zien is. Je geeft zelf aan van welke site je informatie direct op het thuisscherm wil zien. Het werkt goed, maar het is vooral geinig. Wij hebben het op de One na een paar dagen uit gezet en hebben het voor de One Mini dan ook niet langer dan een dag gebruikt. Maar als échte informatie-junkie zul je er regelmatig doorheen bladeren.

Sense 5.0 biedt niet alleen Blinkfeed. Als je het vergelijkt met Samsung‘s interfacelaag TouchWiz of Android Stock ziet het design er een stuk beter uit. Iconen zijn nicer, alles ziet er strak uit en is niet zo speels en kinderlijk vormgegeven zoals TouchWiz. Wanneer je dubbel klikt op het home-icoon dan worden de negen laatste geopende apps weergegeven die je middels een veeg kunt sluiten of kunt openen. Handig. Wij missen alleen de optie om alle negen apps tegelijk te sluiten zoals we wel bij de phones van Samsung zien.

Als laatste zijn we niet te spreken over het toetsenbord van de HTC One, maar wel over de One Mini. Bij de One maken we continue typefouten, terwijl dit bij de One Mini amper gebeurt. Dit kan natuurlijk ook aan onze handen liggen, maar zoals we al aangaven, dit formaat is volgens ons perfect en dat gaat blijkbaar gepaard met het toetsenbord. Toch kan nog geen enkel toetsenbord tippen aan die van de iPhone 5.

Conclusie

De HTC One Mini is een smartphone die het prijskaartje van 449 euro zeker waard is. HTC is erin geslaagd met mindere specs dan de One een kwalitatief goed broertje op de markt te brengen. Het verschil zie je dan ook voornamelijk terug in de prijs en het formaat. Het design is er iets op achteruit gegaan door de plastic rand, maar dat wordt goed gemaakt door de prettige afmeting.

Het is een goed teken dat HTC ervoor heeft gekozen om de phone te voorzien van een dezelfde verzameling snufjes als de One. Denk aan de goede speakers, de camera met ultrapixels en Sense 5.0. We missen wel NFC, want steeds meer apparaten ondersteunen deze dienst en de knuffelmethode om apparaten met elkaar te verbinden is erg handig. De camera is voor een telefoon in deze prijs-range goed te noemen, maar we hopen dat HTC voor de volgende phone de camera beter maakt. En dan hebben we het vooral over de kwaliteit van de zoom en het reduceren van ruis.

Waar de Galaxy S4 Mini nog wel eens last had van vertragingen tijdens het gebruik, kunnen we de One Mini daar niet op betrappen. Het crashen van apps was daarentegen wel vervelend, maar hopelijk kan dit met een update worden opgelost. Een opslagruimte van 16GB voor een smartphone met zo’n prijs is ook niet verkeerd. De S4 Mini wordt met ‘maar’ 8GB geleverd. Tot slot heb je met de HTC One Mini de beschikking over een helder en kleurrijk scherm.

Nu willen we de Galaxy S4 Mini niet helemaal afkraken in een review van de HTC One Mini, maar omdat er geen andere concurrenten zijn vinden we het belangrijk om ze met elkaar te vergelijken. Als je dus niet van een groot scherm houdt, niet meer dan vierhonderdvijftig euro te besteden hebt en de plastic rand niet erg vindt dan is de HTC One Mini een aanrader.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de HTC One Mini, laat het ons dan via Facebook of [email protected] weten.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Getest: HTC One Mini
Sluiten