Getest: ISAW A2 Ace actiecamera

Het is druk op de markt van de actiecamera’s. GoPro met zijn Hero en Contour begonnen zo’n vijf jaar geleden en sindsdien zijn er een aantal spelers bijgekomen. Om eerlijk te zijn hebben wij niet veel ervaring met actiecamera’s, maar toen we de vraag kregen om de ISAW A2 Ace te testen werden we toch wel nieuwsgierig. Het internet staat vol met GoPro-video’s dus daar hebben we een redelijke indruk van gekregen. Onze hoofdredacteur Rutger Houweling ging samen met de camera naar Bali om daar mooie onderwater en natuurshots te maken. Maar maakt-ie de camera wel mooie shots? Check hier zijn ervaringen.

Belofte

ISAW geeft aan dat het geen Chinees product is maar een kwalitatief en betrouwbaar Zuid-Koreaans product. Hierdoor zal-ie zich vooral tussen al die Chinese actiecamera’s op de markt onderscheiden. Maar de camera onderscheidt zich het meest met de concurrentie door de lichtsterke f2.0 groothoeklens en de professionele 3,5 megapixel CMOS-sensor. “Daardoor zijn de prestaties met weinig licht goed en zijn zorgt-ie voor kleurrijke en kleurechte beelden,” aldus ISAW. Je kunt full HD-video’s (1080p) maken en beschikt-ie over speciale functies zoals time-lapse filmopnamen en een speciale onderwater filmstand. Een voordeel van de ISAW is dat-ie een video als MP4 opslaat zodat je ‘m direct kunt uploaden op YouTube. De compacte camera (4,2 x 3,1 x 5,9cm) is waterdicht, schokbestendig, weegt tachtig gram, heeft twee grote knoppen en een 1-inch OLED scherm met een overzichtelijk menu.

Unboxing

De specificaties hebben we al genoemd, dus wat zit er allemaal in de goed gevulde doos? Op onderstaande foto staat het mooi afgebeeld, maar denk aan een waterdichte behuizing, een band om ‘m aan je hoofd te bevestigen, een aantal mounts om de A2 Ace aan een stuur, auto, snowboard of surfplank te bevestigen en een korte en lange connector.

Gebruik

Na wat geklungel met het menu – zoals dat meestal gaat met een nieuw product – had ik ‘m snel door en is de camera eenvoudig te gebruiken. Vooral omdat er maar twee knoppen zijn waarmee je het menu bedient. Je begeleidt jezelf door het foto- of video-menu waarin je de mogelijkheid hebt om de standaard duur van de video te kiezen (waaronder ook de time-lapse-functie) of een timer voor het fotograferen in kunt stellen. Daarnaast heb je nog een speciaal menu voor instellingen. Hier kun je bijvoorbeeld de kwaliteit van een video of het fotoformaat instellen en de speciale onderwatermodus inschakelen.

Tijd om een aantal foto’s en video’s te maken. De foto’s zijn een selectie van onderwaterfoto’s en foto’s die onder andere tijdens het raften zijn gemaakt.

 
Een actiecamera gebruik je als een snapshot-camera waar je verder niets voor hoeft in te stellen. Je kunt er vooral ‘geinige’ vakantieshots mee maken, want het resultaat is niet bijzonder. Onderwater presteert-ie prima, alleen bleef er eenmaal boven water steeds een waterdruppel op de waterdichte hoes zitten waardoor fotograferen wat lastig werd. De kleuren zien er overigens wel natuurlijk uit en lijkt aardig overeen te komen met de ‘werkelijkheid’. Toen we gingen raften zat de A2 Ace op de helm waardoor jullie steeds een gedeelte van een arm zien. Je kunt zelf concluderen of dit met de positie van de knop te maken heeft of met mijn fotografie-skills. Zoals je in onderstaande gallery ziet is fotograferen met weinig licht niet echt zijn sterkste punt. Toen de zon zich achter de wolken schuilhield had-ie moeite om een heldere foto te maken.

 
Om de video-functie te testen heb ik de actiecamera tijdens een scooter-rit, snorkelen en het raften gebruikt. Als je onderstaande video’s bekijkt moeten er twee dingen opvallen. Het vervelende ISAW-logo rechts onderin en de datum en tijd links bovenin. Dit wil je niet in een video. Helaas kwam ik hier achteraf achter. Dit is overigens wel aan of uit te zetten in het menu. De kwaliteit van de Full HD-beelden is niet echt bijzonder. De beelden zijn niet super scherp. De belofte van ISAW over de kleurrijke beelden klopt wel. Net zoals bij de foto’s komen de kleuren in de video’s natuurlijk over.

Positief ben ik over het geluid. Tenminste, wanneer je bovenwater filmt. Onderwater hoor je namelijk een vervelende ruis. Omdat het om een actiecamera gaat wordt het geluid gefilterd. Dit houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld op de scooter aan het filmen bent de harde wind niet wordt opgenomen. Video’s gefilmd door actiecamera’s worden over het algemeen achteraf met achtergrond muziek bewerkt waardoor geluid toch niet van toepassing is. Heb je hier wel behoefte aan dan zul je iets anders moeten verzinnen. Wanneer je in de camera praat wordt dit met een laag volume opgenomen.

Voor deze review heb ik geen time-lapse video gemaakt – vraag me niet waarom -, maar gelukkig had ISAW dit al voor mij gedaan. Uit onderstaande video is op te merken dat de kwaliteit van het beeld matig is. Ten eerste oogt het niet helemaal helder en zie je zo nu en dan rode vlekken. Door de schaduwen is er tevens weinig detail van de omgeving te zien.

Conclusie

ISAW heeft gelijk wat betreft de kleurrijke beelden. De camera geeft dankzij de lichtsterke f2.0 groothoeklens een natuurlijke weergave van wat je fotografeert of filmt. Maar echt scherp is het beeld niet. Foto’s zijn niet bijzonder en moet je de camera dus gebruiken als ‘simpele’ snapshot-camera. Als je superscherpe videobeelden wil schieten kun je eerder kiezen voor een GoPro Hero 3 Black edition die in staat is om met een 4K-resolutie te filmen. De Hero 3 Black edition kost alleen 450 euro. De GoPro Hero 3 White of Silver zijn dan betere camera’s om ‘m mee te vergelijken. Over het algemeen komt de ISAW A2 Ace met videobeelden beter uit de test.

Vind je het leuk om te experimenteren met een actiecamera voor bijvoorbeeld het opnemen van je nieuwe skateboard-tricks dan is dit een prima camera. De A2 Ace kost namelijk maar 219,95 euro. Hier krijg je een goed gevulde doos met een compacte camera, waterdichte hoes en een aantal handige accessoires voor terug. Verder is-ie eenvoudig te bedienen, is alles duidelijk op het OLED-scherm te zien en is de A2 compatibel met GoPro-gear. Je moet wel zelf nog een microSD-kaart aanschaffen, want die wordt niet meegeleverd. De Zuid-Koreaan is inderdaad geen Chinees, maar het is ook geen topper.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de ISAW A2 Ace, laat het ons dan via Facebook of [email protected] weten.

Over de redacteur

Rutger Houweling is mede-oprichter en hoofdredacteur van WANT. Zijn doel is om jullie elke dag te voorzien van vette gadgets, interessante technologieën en mooie innovaties. Volg hem ook op Twitter.
 
Reageer op artikel:
Getest: ISAW A2 Ace actiecamera
Sluiten