Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 30 jul 2013

Getest: Mobiele oplader Panasonic Portable Power

Sinds de opkomst van mobiele apparatuur is het gespreksonderwerp nummer één. We hebben het over de batterij. Wanneer je een smartphone, tablet of draagbare game-console fanatiek gebruikt weet je ondertussen dat-ie het niet de hele dag volhoudt. Vervelend als je een lange dag op pad bent en geen stroomvoorziening in de buurt hebt. Het blijkt zelfs dat zestig procent van de smartphone-gebruikers zich zorgen maken over de levensduur van de batterij van hun mobiele toestellen. Reden voor veel fabrikanten om aan de slag te gaan met een draagbare externe batterij die de levensduur van je mobiele apparaat verlengt. Wij kregen daarom van Panasonic de vraag of wij hun nieuwe mobiele oplader de Portable Power QE-QL 201 wilden testen. Gezien onze mobiele apparaten overuren maken vonden we dit natuurlijk geen slecht idee.

 
Wat is de Portable Power?
Panasonic heeft drie versies op de markt gebracht afhankelijk van het gebruik. Wij kregen de zogeheten QE-QL 201 die bedoeld is voor mensen die veel van hun mobiele apparaten gebruik maken. Het is een 5400 mAh batterij – ter vergelijking heeft bijvoorbeeld de HTC One een 2300 mAh batterij – met twee uitgangen. Dit betekent dat je twee elektronische toestellen zoals een smartphone en tablet tegelijk kunt opladen. Dit opladen gebeurt via één van de twee USB-poorten. De Portable Power opladen gaat via de microUSB-poort.

De 201-versie weegt 142 gram, is tot ongeveer vijfhonderd keer te gebruiken en kan volgens Panasonic een smartphone twee keer volledig opladen. Het gaat hierbij dan wel om een 1400 mAh batterij. Aangezien de meeste smartphones over een zwaardere batterij beschikken lijkt dit een beetje achterhaalt. Een tablet met een 6500 mAh batterij kun je er voor de helft mee opladen. Ter vergelijking beschikt de Samsung Galaxy Tab3 8.0 over een 4450 mAh batterij, de iPad Mini over een 4490 mAh batterij, maar de iPad 4 over een 11500 mAh batterij.

De Portable Power moet natuurlijk ook zelf opgeladen worden om energie aan anderen te geven. Daar heeft-ie zo’n veertien uur voor nodig. Aan de handige geïntegreerde driekleuren LED (groen, oranje en rood) kun je zien hoe vol de externe batterij nog is.

Conclusie
Allereerst is het natuurlijk een vreemde gedachte dat zestig procent van de smartphone-gebruikers zich zorgen maken over de levensduur van de batterij van hun mobiele toestellen. Blijkbaar lukt het fabrikanten nog niet om een indrukwekkende batterij in hun apparaat te verpakken zonder dat de prestaties van de smartphone verminderen. Als je iemand bent die veel gebruik maakt van je mobiele apparaten dan is een externe batterij dus geen slecht idee. Vereisten zijn dan wel dat-ie draagbaar en dus compact en licht moet zijn en dat-ie het mobiele apparaat relatief snel oplaadt. Het zou je maar overkomen dat je phone na vijf minuten nog niet aangaat, terwijl je een belangrijke mail moet versturen.

Draagbaar en compact is de QE-QL201 zeker. Met ongeveer 142 gram is-ie even zwaar als de gemiddelde smartphone van tegenwoordig en past-ie met een afmeting van 22 x 70 x 62 millimeter in de binnenzak. Ook in de broekzak, alleen voelt dit met een skinny jeans niet echt prettig aan. Het opladen gaat top. Na ongeveer drie uur had-ie een Galaxy S4 Mini met een 1900 mAh batterij opgeladen. Iets langer deed-ie over de iPhone 5 – die overigens erg warm werd tijdens het opladen – en de HTC One. Nice is dat-ie na iets minder dan twee minuten één procent batterij erbij pompt en dus binnen de vijf minuten je smartphone aan hebt als-ie leeg is. Het is ons gelukt om twee smartphones (een Galaxy S4 Mini en de HTC One) tegelijk volledig op te laden. Een iPad Mini hebben we tot ongeveer zeventig procent kunnen opladen.

Geconcludeerd is het een prima externe oplader. Het blijft vervelend om een extra batterij mee te sjouwen, maar mocht je vaak met een lege smartphone-batterij zitten dan kan een investering van 59 euro geen kwaad. Met een gebruikscapaciteit van vijfhonderd oplaadbeurten kost het je dus 11,80 cent per laadbeurt. De batterij is wel vooral bedoeld voor smartphones, omdat-ie een tablet niet volledig kan opladen. De iPhone 5 werd een stuk warmer tijdens het opladen, alleen is-ie niet ontploft dus verwachten we dat het geen kwaad kan. Handig is dat je twee apparaten tegelijk van stroom kunt voorzien als je zowel op je smartphone als op de tablet moet werken. Mocht je ‘m aanschaffen – dit geldt overigens voor elke externe batterij – vergeet ‘m dan niet regelmatig op te laden, want anders heb je er natuurlijk niets aan.

Reageer op artikel:
Getest: Mobiele oplader Panasonic Portable Power
Sluiten