Getest: Nokia Lumia 1020 (video)

Zo’n anderhalf jaar geleden werd door Nokia de PureView 808 aangekondigd. Een smartphone met een 41 megapixel-sensor! Wij waren zeer onder de indruk van de camera in deze phone alleen niet over het design en het besturingssysteem Symbian. Het toestel is dan ook nooit een groot succes geworden. Vandaag, zo’n anderhalf jaar later is Nokia alweer een tijdje overgestapt op het mobiele besturingssysteem Windows Phone 8 en heeft de Lumia-reeks uitgebreid met een toestel waar we de 41 megapixel-sensor in terugvinden. De Nokia Lumia 1020.

 
Nokia gaf ruim een maand geleden tijdens de officiële Nederlandse presentatie aan dat een smartphone met een 41MP-camera dé oplossing is voor een aantal problemen. Je hebt altijd een goede camera in je broekzak zodat je bij elke situatie goede foto’s kunt maken. De camera is voorzien van optische beeldstabilisatie waardoor de sluiter langer open kan staan en je dus goede foto’s kunt maken onder omstandigheden met weinig licht. Daarnaast heeft Nokia geïnvesteerd in audio-opnames. Het geluid wordt niet vervormd door hardwarecomponenten waardoor je bijvoorbeeld concerten goed kunt vastleggen. Als laatste geeft Nokia aan dat ze de digitale zoom opnieuw hebben uitgevonden. De camera maakt altijd een ‘uitgezoomde’ foto met een hoge resolutie waardoor je achteraf kunt zoomen en alle details goed kunt bekijken. Heb je een ingezoomde foto gemaakt, dan is het ook mogelijk om achteraf uit te zoomen. Best briljant. Wij hebben even de tijd gehad om te checken of een toestel met zo’n camera écht de moeite waard is om bij je te hebben.

Camera

Voordat we een aantal shots laten zien willen we kort iets vertellen over de PureView-technologie. De grote sensor maakt namelijk gebruik van oversampling. Hiermee wordt bedoeld dat een verzameling losse pixels worden gecomprimeerd tot één perfecte pixel. Hierdoor is het mogelijk om ver in te zoomen zonder dat er beeldverlies ontstaat.

Met Nokia’s camera-app kun je de ISO tot 4000 aanpassen en kun je met een sluitertijd van 1/16000s tot en met 4s fotograferen. Hieronder vind je een aantal beelden die wij hebben gemaakt.

 
De camera die in de Lumia 1020 zit is een absolute topper. Kleurrijke, contrastrijke en scherpe beelden zorgen ervoor dat je geen compactcamera meer nodig hebt. Toch vinden we dat-ie onder omstandigheden met weinig licht beter kan presteren. Het resultaat is sterk afhankelijk van het omgevingslicht. Met een zonsondergang ziet het er goed uit, maar wanneer een foto in een binnenruimte wordt gemaakt is er snel ruis te ontdekken.

Uitgezoomd vs. volledig ingezoomd:

 
Actieshot met de Smart Camera-app:

 
Video (1080p, 30fps):

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je op zoek bent naar een smartphone met een killer van een camera dan moet je bij de Lumia 1020 zijn. Maar daar blijft het ook bij, want qua gebruik verschilt-ie eigenlijk niet met bijvoorbeeld de Lumia 925. Het toestel werkt naar behoren en draait op Windows Phone 8. Vorige week werd overigens aangekondigd dat Instagram eindelijk naar Windows Phone 8 komt dus kunnen we die prachtige foto’s ook met een Nokia via Instagram delen. Goed nieuws!

De bult op de achterkant van het toestel blijft een probleem. Ondanks dat je het niet echt merkt wanneer je ‘m vast hebt, merk je dit wel als je de Lumia 1020 bij je draagt of ergens neer legt. Maar goed, je hebt wel altijd een waardige compactcamera binnen handbereik. Het is op dit moment dan ook Nokia’s beste toestel, maar met een adviesprijs van 699 euro ook een toestel dat behoorlijk aan de prijs is. Als je een beetje op internet zoekt kun je ‘m goedkoper vinden, maar dan kom je alsnog tweehonderd euro duurder uit dan de Lumia 925. Iets wat je dus zeker moet meenemen in je overweging.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de Lumia 1020, laat het ons dan via Facebook of [email protected] weten.

Reageer op artikel:
Getest: Nokia Lumia 1020 (video)
Sluiten