Getest: Samsung Galaxy S4 Mini

Voor wie het nog niet wist. De Galaxy S4-serie van Samsung bestaat niet alleen uit de ‘normale’ S4. Samsung heeft varianten als de S4 Active, S4 Mega, S4 Zoom en de S4 Mini op de markt gebracht. De meningen over deze strategie zijn verdeeld en wij vragen ons ook af waarom het niet in één keer perfect kan. Maar goed, Samsung heeft voor ieder wat wils en presenteerde op 8 juli de variant voor mensen die van klein(er) houden. Wij waren van de partij en mochten na afloop een review exemplaar in ontvangst nemen. Zou-ie 499 euro waard zijn? Lees dan snel verder.

Hardware

Om te beginnen de specificaties op een rij. Het toestel heeft een 4.3-inch qHD Super AMOLED display. Daarnaast beschikt-ie over een 1.7GHz dual-core processor, 1,5GB aan werkgeheugen, een 1.900 mAh batterij, draait op Android 4.2.2, heeft een 8MP-camera aan de achterkant en een 2,1MP-camera aan de voorkant. Als een toestel kleiner wordt, dan wordt-ie over het algemeen ook lichter. De S4 Mini weegt namelijk (maar) 107 gram. Verder heeft het toestel 8GB aan opslagruimte, alleen kun je er maar 5GB van gebruiken, omdat de software zo’n 3GB in beslag neemt. Bluetooth 4.0 en NFC mogen natuurlijk niet ontbreken.

Over de snelheid van het apparaat is niet veel op aan te merken. De telefoon scrollt smooth door apps en tabbladen heen. Zo nu en dan is er een kleine vertraging te ontdekken. Dit was vooral bij de Google Play Store het geval. Een vastloper hebben we de afgelopen drie weken niet meegemaakt en ook gamen ging op de S4 Mini soepel. Het enige waar-ie wat lang over lijkt te doen is het installeren van een game. Met enig ongeduld moesten we soms wachten voordat we een spel konden spelen.

 
Specificatie-vergelijking met de ‘normale’ Galaxy S4
Dit toestel heeft een 4,99-inch Super AMOLED-scherm met een full hd-resolutie van 1920 x 1080 pixels, een 13MP-camera, een krachtige 2600 mAh batterij, een quad-core Snapdragon-processor van 1,9 GHz, 2GB aan intern geheugen, kun je kiezen uit 16GB, 32GB of 64GB aan opslagruimte en weegt 130 gram.

Design

Aan het design is in vergelijking tot de normale S4 niets verandert. De vorm, de knoppen en het gebruikte materiaal (plastic) zijn hetzelfde. Als we kijken naar de iPhone 4 en 5, HTC One, de Lumia 925, de Blackberry Z10 en de Sony XPeria ZR slaagt Samsung er niet in om een mooiere smartphone te maken. Samsung doet er goed aan om voor de ontwikkeling van de volgende generatie smartphone meer tijd te besteden aan het design.

 
Aan de voorkant heb je een fysieke homeknop, aan de rechterkant een terugknop via touch en aan de linkerkant een zoekknop via touch. Deze twee knoppen lichten op wanneer je ze aanraakt. De powerknop zit aan de rechterzijkant en de volumeknop aan de linkerzijkant. De camera is bovenaan de achterkant gepositioneerd met daaronder de flits. De achterklep is eraf te klikken waardoor je de batterij kunt verwijderen en de simkaart kunt plaatsen. Aan de bovenkant zit de 3,5mm jack en de microUSB zit aan de onderkant verwerkt. Wij kregen een witte uitvoering tot onze beschikking, maar er is de S4 Mini is er ook in het zwart. Wat ons betreft een mooiere uitvoering.

Scherm

De S4 Mini beschikt dus over een 4.3-inch scherm met een resolutie van 960 x 540 pixels. Niet echt bijzonder en een stuk lager dan de andere high-end toestellen. Ok, deze zijn over het algemeen duurder. Het is een beetje waar je behoefte aan hebt. Wanneer je ‘m vergelijkt met bijvoorbeeld de normale S4 of een HTC One dan merk je inderdaad verschil in de scherpte van het scherm. Het oogt minder helder, maar de kleuren worden mooi weergegeven en je ziet duidelijk het contrast van een AMOLED-scherm. De kleur wit kan alleen wel wat gelig uitvallen. Dit was vooral het geval bij het lezen van onze favoriete website want.nl. Wanneer je foto’s op het toestel bekijkt zien deze er prima uit en tekst lezen gaat ook goed. Je ziet dus wel dat het scherm van het toestel van mindere resolutie is, maar over het algemeen niet storend. Daarnaast werkt de automatische helderheid top en is dus een aanrader om te gebruiken.

 

Camera

In de Galaxy S4 Mini zit een 8-mexapixel camera verpakt. Het mag duidelijk zijn dat Nokia het op camera gebied wint van alle smartphones. De kwaliteit hiervan is dan ook niet te vergelijken met de S4 Mini. Het toestel maakt degelijke foto’s. Je hebt de keuze uit een aantal standen zoals nacht, sport, HDR, panorama, beste gezicht en auto. Verder heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een timer in te stellen, de microfoon uit te zetten en de flitser te beheren. Opties zoals het handmatig aanpassen van je ISO of witbalans zitten niet in het cameramenu verwerkt. Nadat je een foto hebt gemaakt heb je de beschikking tot een aantal bewerkingsopties zoals draaien, bijsnijden, kleur aanpassen, een effect of kader toevoegen en kun je een sticker toevoegen voor als je bijvoorbeeld een pruik op iemands hoofd wil zetten. Check hieronder een aantal shots die we hebben gemaakt.

 
Het zijn prima foto’s – en dan niet letten op de compositie – als het gaat om de kleurweergave. Onder omstandigheden met weinig licht slaagt de camera er niet in om goede prestaties te leveren. In de foto van het ijwit bier zijn de pixels duidelijk zichtbaar en dat zie je ook terug in de lamp uit de vierde afbeelding.

Een goede zoomfunctie blijkt ook moeilijk voor veel smartphonefabrikanten. In onderstaande foto’s zie je van links naar rechts volledig uitgezoomd, 2x zoom en 4x zoom. Zoals je ziet hoef je deze niet te gebruiken.

 

Filmen doet het toestel in Full HD (1080p bij 30fps). Dit doet-ie naar behoren. De camera heeft alleen last om met tegenlicht om te gaan waardoor er snel lichtvlekken ontstaan, maar over het algemeen hebben de meeste smartphone-camera’s hier last van. Voor de zoom geldt hetzelfde als bij het fotograferen. Deze hoef je niet te gebruiken, want de kwaliteit wordt duidelijk minder.

Accuduur

Gezien het verschil in specs en resolutie heeft de S4 Mini geen krachtige 2600 mAh batterij nodig, maar is-ie voorzien van een 1900 mAh batterij. Toch had Samsung beter voor een zwaardere accu kunnen kiezen, want het toestel is bij een intensief gebruik redelijk snel leeg. Welke niet zou je misschien denken, maar je mag er vanuit gaan dat een toestel na het avondeten nog te gebruiken is. De S4 Mini had hier in de normale modus moeite mee. Een reden is misschien dat het toestel snel warm wordt. Bij geen tot weinig gebruik voel je de achterkant zelfs warm worden. Als je een lange dag voor de boeg hebt is het dus geen slecht idee om een externe batterij mee te nemen en de helderheid op laag te zetten.

Software

De S4 Mini draait op Android 4.2.2 en is er nog geen update naar Android 4.3 beschikbaar. Nu is er met Android 4.2.2 niet zoveel mis, maar zoals wij al bij de review van de Galaxy Tab3 aangaven is dat we geen fan zijn van TouchWiz. Deze laag over Android is wat speels en kinderlijk. Sense 5 die op de HTC One draait is daarentegen strakker en werkt prettiger. Wanneer je bij TouchWiz namelijk een aantal instellingen wil veranderen moet je zo’n vijf keer klikken en moet je het toestel een tijdje gebruiken totdat je ‘m doorhebt.

Het toetsenbord is overigens wel verbazingwekkend prettig. Verbazingwekkend, omdat we hier bij de normale S4 niet echt over te spreken zijn. Wat daar alleen prettig aan is, is dat de cijferreeks boven de letters staan zodat je daarvoor geen apart scherm voor hoeft aan te vragen. Dit heeft de S4 Mini dan weer niet. Maar we maakten op de S4 Mini een stuk minder typefouten dan op de normale S4. Een goed-werkend toetsenbord blijft een belangrijk onderdeel van de smartphone, omdat je deze simpelweg vaak gebruikt.

Verder verschilt de software niet veel van de normale S4. Story Album, S Travel, Flipboard, ChatOn, S Voice, S Translator, Samsung Go (multimedia-app) en Samsung Hub (voor je social content) zitten er allemaal op. Ditzelfde geldt voor slim sluieren waarmee het scherm aanblijft zolang je ernaar kijkt en screen mirroring waarmee je het scherm met een ander scherm kunt delen. Waar de Galaxy S4 zich mee wil onderscheiden is Smart Pause, Air Gesture en Air View. Deze functies zijn niet in de S4 Mini aanwezig. Maar als we eerlijk zijn mis je deze ook niet.

Conclusie

Geconcludeerd zijn wij over de Galaxy S4 Mini niet bijster enthousiast. Ok, het is een goede Android-phone met een 4,3-inch scherm. Maar de resolutie van het scherm, de 5GB netto opslagruimte met geen mogelijkheid tot uitbreiding en de accuduur zorgen ervoor dat de adviesprijs van 499 euro te hoog uitvalt. Aangezien de Galaxy S4 al een tijdje op de markt is en bij aanbieders in prijs is gezakt scheelt het ‘maar’ zo’n honderd tot honderdvijftig euro.

Daarentegen vallen de prestaties van de phone niet tegen. Het toestel is snel, loopt niet vast en zijn er weinig vertragingen ontdekt. Wat dat betreft is het een fijn toestel om bij je te hebben. En dankzij het AMOLED-scherm heb je een mooi contrastrijk scherm, ondanks dat de resolutie wat tegen valt. Maar goed, als je geen behoefte hebt aan een super scherp beeldscherm, dan is de resolutie geen probleem. Als je de camera van een smartphone alleen gebruikt om foto’s op Facebook en Instagram te delen dan is-ie prima, mits je ‘m niet fanatiek onder omstandigheden met weinig licht gebruikt.

Wat overigens op het gebied van design nice is, is dat de terug- en zoekknop als touch zijn geïntegreerd en pas oplichten wanneer je ze gebruikt. Maar doordat de terugknop ‘onzichtbaar’ en gevoelig is gebruikten we ‘m vaak onbedoeld. Hierdoor deed de S4 Mini dingen die we niet wilden. Onhandig!

Onlangs is de HTC One Mini gepresenteerd en dit lijkt op papier de grootste Android-concurrent te zijn. Dit toestel heeft een scherm met een hogere resolutie (1280 x 720 pixels) en meer opslagruimte (16GB). Desondanks zit daar weer een minder snelle processor in verwerkt. We hopen dan ook dat we de HTC One Mini snel in ons beheer hebben en om goede vergelijking te maken.

Mocht je nog toevoegingen of vragen hebben over de Galaxy S4 Mini, laat het ons dan via Facebook of [email protected] weten.

Reageer op artikel:
Getest: Samsung Galaxy S4 Mini
Sluiten