Sam Dille
Sam Dille Digital 3 dec 2020

Gezichtsherkenning met een mondkapje op is drastisch verbeterd

Het is een van de grootste irritaties tijdens deze coronacrisis: gezichtsherkenning die niet werkt met een mondkapje op. Gelukkig is er verbetering in aantocht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gezichtsherkenning met een mondkapje zich steeds beter ontwikkelt.

De algoritmes van gezichtsherkenning worden steeds beter in het herkennen van gezichten met een mondkapje op. Dit blijkt uit gegevens van het National Institute for Standards and Technology (NIST). NIST heeft 150 afzonderlijke gezichtsherkenning-algoritmes getest. Een mondkapje blijkt voor gezichtsherkenning dus niet zo’n groot probleem te zijn als we eerst dachten.

Gezichtsherkenning met mondkapjes wordt een steeds kleiner probleem

Fabrikanten gaven voor deze ‘Facial Recognition Vendor Test (FRVT)’ vrijwillig hun algoritmes vrij, zodat de gezichtsherkenning op verschillende punten getest konden worden. In juli werd de eerste FRVT uitgevoerd. Hieruit bleek juist dat de algoritmes niet goed waren in het identificeren van gezichten met maskers. Dit is natuurlijk ook niet heel gek als de neus en mond bedekt zijn.

De resultaten van NIST zijn gebaseerd op False Non-Match Rates (FNMR). Dit is een maatstaaf voor het aantal overeenkomende gezichten dat door de gezichtsherkenning glipt, zonder eerst een waarschuwing te laten zien. In juli steeg de error-rate tot tussen de 5 en 50 procent, zodra er foto’s in beeld kwamen van mensen met een mondkapje op.

Gezichtsherkenning
Deze diagram geeft goed de vooruitgang weer (Afbeelding: NIST)

Tijdens de pandemie hebben ontwikkelaars genoeg tijd gehad om hun algoritmes te verbeteren. Dit is ook terug te zien in de resultaten van nieuw onderzoek van NIST. Zonder masker hebben de beste gezichtsherkenning-functies een false rate van ongeveer 0,3 procent. Wanneer iemand een masker draagt, stijgt dit aantal tot 5 procent.

Niet te vroeg juichen

Hoewel dit een grote vooruitgang is voor gezichtsherkenning, heeft dit onderzoek wel een mankement. Zo droegen de mensen op de foto’s die voor de algoritmes gebruikt werden niet echt een masker. De gezichtsbedekking is handmatig op de foto geplakt.

De VS past gezichtsherkenning toe bij zowel de land -als luchtgrenzen, waarbij reizigers worden vergeleken met hun visum -of paspoortfoto.

Ook verbetering voor beren

Ook voor beren verbetert de gezichtsherkenning. Er is voor beren namelijk een nieuw systeem ontwikkelt die gezichten kan onthouden en herkennen. Lees hier alles over BearID.

Reageer op artikel:
Gezichtsherkenning met een mondkapje op is drastisch verbeterd
Sluiten