Ilona Braam
Ilona Braam Tech 9 jan 2019

Op veel populaire smartphones kan Face Unlock gefopt worden met een foto

Tegenwoordig lijken de meeste nieuwe smartphones wel te komen met een gezichtsherkenning-feature, zodat je niet hoeft te priegelen met een code en je de vingerafdrukscanner niet hoeft aan te raken met een vieze vinger. Toch lijkt het niet echt een goed idee te zijn om je toestel alleen maar via deze zogenaamde Face Unlock feature te beveiligen. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond zou gezichtsherkenning op redelijk wat populaire smartphones toch niet altijd veilig zijn.

Gezichtsherkenning gefopt met foto

De Consumentenbond nam het op zich om 110 smartphones eens onder de loep te nemen. Helaas vielen hiervan 42 toestellen door de mand en bleek dat je de smartphones ook gewoon kon ontgrendelen met een foto van de eigenaar. Een paar toestellen die onder andere werden gefopt met een foto zijn de Huawei P20 Pro, Motorola One, Samsung Galaxy A8, Sony Xperia XZ2 Premium (US version) en de Nokia 7.1.  De volledige lijst kun je vinden op de site van de Consumentenbond.

iPhone Xs gezichtsherkenning Face ID

Sommige smartphones wel veilig

Gelukkig waren er ook toestellen die weigerden te ontgrendelen zonder het daadwerkelijke gezicht van de gebruiker. Apple gebruikers met de nieuwe toestellen zullen blij zijn om te horen dat we op deze lijst de iPhone Xr, Xs, en Xs Max vinden. Verder blijk je ook veilig te zijn voor foto’s met onder andere de Samsung Galaxy S9, Samsung  Galaxy S9+, OnePlus 6, Honor View 10 en de Huawei Mate 20. De rest van de lijst is uiteraard ook weer te vinden bij de Consumentenbond.

Strengere Face Unlock

Ook laat het onderzoek zien dat er een paar toestellen zijn die in eerste instantie om de tuin konden worden geleid met een foto, maar die wel een setting hebben om de gezichtsherkenning wat strenger in te stellen. Dat zijn de Honor 7A, LG G7 ThinQ, de LG V35 ThinQ en de LG V40 ThinQ. Helaas voor Sony zijn er een paar Xperia toestellen, die door de Consumentenbond werden gefopt met een foto. Onlangs liet Sony echter weten dat ze dit jaar komen met gezichtsherkenning die zelfs beter zou werken dan Apple’s Face ID. Dat belooft wat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Consumentenbond

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Op veel populaire smartphones kan Face Unlock gefopt worden met een foto
Sluiten