Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Apps 23 jun 2015

Gezichtsherkenningssoftware van Facebook is zó ver, dat het je gezicht niet eens nodig heeft

Facebook werkt al tijden aan software die gezichten op foto’s kan herkennen. Hoe ver het bedrijf al met deze technologie is, is bijna niet te geloven… Facebook hoeft niet eens je gezicht te kennen om te zien wie je bent!

Onlangs zagen we al wat vrienden op Facebook hun avatar aanpassen. Zonnebrillen, valse baarden (echt!) of mensen die een kauwgombubbel opbliezen op hun nieuwe profielfoto. Behoorlijk clever, maar niet slim genoeg, zo meldt New Scientist.

Zelfs op foto’s waar je gezicht niet (helemaal) op staat, kunnen de algoritmes je herkennen. Volgens New Scientist in wel 83 procent van alle gevallen. Ook al verberg je je gezicht; Facebook checkt ook je kapsel, lichaamshouding of wat voor kleren je aan hebt.

In Europa stopte Facebook een paar jaar geleden al met gezichtsherkenning. De nieuwe app Moments, waarin je oude foto’s van je vrienden kunt vinden, is hier ook niet uitgebracht, omdat het met gezichtsherkenningstechniek werkt. De Europese regelgeving beschermt (of betuttelt, dat kun je ook vinden) ons tegen deze tech, omdat hij de privacy schendt. De app moet op z’n minst een ‘opt-in’-mogelijkheid hebben om goedgekeurd te worden.

Hoewel we in Europa dus nog niet blootgesteld worden aan deze tech, zijn de resultaten even indrukwekkend als creepy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gezichtsherkenningssoftware van Facebook is zó ver, dat het je gezicht niet eens nodig heeft
Sluiten