Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Gladiator keert terug naar de bioscoopzalen (maar…)

Je weet dat je oud bent als de topfilms uit je jeugd inmiddels alweer meer dan 15 jaar geleden uitgebracht zijn. Zo viert het epische Gladiator met Russell Crowe in mei zijn 20ste verjaardag. Dit is natuurlijk reden genoeg voor een feestje.

Er wordt in mei een speciale 4k Ultra HD Blu-ray editie van Gladiator uitgebracht, die maar beperkt beschikbaar zal zijn. Ook zal de film in enkele Amerikaanse bioscoopzalen vertoond worden.

Bioscopen vieren 20ste verjaardag Gladiator

Gladiator werd destijds geregisseerd door Ridley Scott, de man die ook achter sci-fi klassiekers als Blade Runner en de originele Alien zat. De film werd uitgebracht tijdens de opkomst van de DVD, waardoor hij ook buiten de bioscoop enorm populair was. Tevens wist deze historische actiefilm maar liefst 5 Oscars in de wacht te slepen, waaronder die voor ‘Beste film’.

In Gladiator zien we Russell Crowe als Maximus Decimus Meridius, een generaal die op het punt staat om door Marcus Aurelius tot “protector van Rome” benoemd te worden. Al voelt diens zoon Commodus zich door dit besluit gepasseerd, waardoor hij besluit zijn vader te wurgen. Vervolgens neemt hij het keizerschap over en vraagt Maximus als dienaar. Wanneer deze weigert en probeert Commodus hem ter dood te laten veroordelen. Maximus weet echter te ontsnappen, maar komt vervolgens in de handen van slavendrijvers terecht. Met als gevolg dat hij wordt ingezet om als Gladiator te strijden.

Naast Russell Crowe heeft de film ook een noemenswaardige rol voor Joaquin Phoenix, de acteur die onlangs nog als Joker te zien was. Hij speelt dit keer wederom een duister personage, namelijk de eerdergenoemde Commodus.

Ook in Nederland?

Of Gladiator ook weer in de Nederlandse bioscopen gedraaid gaat worden is nog niet bekend, maar we gaan ervan uit van wel. Dit omdat tegenwoordig wel vaker klassiekers opnieuw vertoont worden.

Meer nieuws over films en series is te vinden in dit overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Gladiator keert terug naar de bioscoopzalen (maar…)
Sluiten