Ilona Braam
Ilona Braam Smart Home 20 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Dit apparaatje houdt je energieverbruik draadloos in toom

Tegenwoordig lijkt er overal wel een apparaat voor te zijn. En hoewel al deze hulpjes handig zijn, kunnen ze er ook voor zorgen dat je energierekening onverwachts een stuk hoger uitvalt dan de bedoeling was. Ook vergeten we vaak apparaten uit te doen, terwijl we ze helemaal niet gebruiken of zelfs op vakantie gaan. Veel bestaande apparaten (nog meer) om je energieverbruik in de gaten te houden zijn nodeloos ingewikkeld om te installeren. Met Glow doe je dit echter draadloos en het is zo simpel dat zelfs een kind de resultaten kan aflezen.

Simpeler kan niet

Glow bestaat uit een draadloze sensor en iets dat een beetje op een slimme speaker lijkt met aan de bovenkant sfeerverlichting. In plaats van te prutsen met draden in je meterkast, hoef je de sensor alleen maar op de elektriciteitsmeter te plaatsen. Door elektromagnetische velden in de gaten te houden, weet de sensor precies hoeveel energie je verbruikt. En om je snel te vertellen dat je over je limiet gaat hoef je alleen een blik te werpen op het speaker-achtige apparaat, welke je overal in huis neer kunt zetten.

Glow energiemeter

Energieverbruik aflezen in kleurtjes

Onderzoek toont aan dat de beste manier om je energieverbruik omlaag te krijgen is wanneer je real-time feedback hierover krijgt. Daarnaast kun je natuurlijk ook energiezuinige apparaten in huis halen. De makers van Glow hebben het apparaat dusdanig gemaakt, dat je meteen kunt zien of het wel goed gaat, zonder allerlei tabellen te bekijken. Hiervoor worden namelijk kleurtjes gebruikt. De lichtgevende in-home unit gaat van koele kleuren (blauw en groen) naar waar warmere kleuren (amber, orange en rood) om je een indicatie van het verbruik te geven. Rood is zoals altijd een slecht teken.

Glow sensor

App waarschuwt bij abnormaal hoog verbruik

Hoewel de kleurtjes handig zijn om in het voorbijgaan even te checken, geeft het je natuurlijk geen precieze details. Daar is de bijbehorende app voor. Deze is beschikbaar voor zowel iOS als Android en laat je vanaf waar je ook bent je energieverbruik zien. Daarnaast vertelt de app je ook wanneer er abnormaal veel energie wordt verbruikt en hoe hoog je energierekening ongeveer gaat uitvallen. Je vertelt de app hoeveel je wilt uitgeven en Glow probeert ervoor te zorgen dat je dat doel ook haalt. Als je abnormaal veel energie verbruikt krijg je zelfs een notificatie, zodat je meteen actie kunt ondernemen. Zo weet je bijvoorbeeld ook meteen dat je elektrische kookplaat nog aanstond.

Glow meet energieverbruik

Alexa helpt een handje mee

Behalve de app kan zelfs Alexa je ook nog vertellen hoeveel energie er verbruikt is. Je kunt Glow namelijk aansluiten op je Amazon Echo, Philips Hue, je auto oplader en andere slimme apparaten. Het Glow team is zelfs aan het werk om ook zonnepanelen in het systeem te kunnen integreren, zodat je ook kunt zien hoeveel energie je genereert.

Glow met Alexa

Vanaf juni 2018 meteen geld besparen

De slimme energiemeter begon als Kickstarter project en is daar nu klaar met het inzamelen van fondsen. Het apparaatje zal verkocht worden voor zo’n 292 euro en de makers verwachten hem in juli 2018 te kunnen leveren.

Veel mensen laten hun smartphoneoplader in het stopcontact zitten, nadat ze al klaar zijn met opladen. Het is namelijk lekker handig. Je hoeft hem niet telkens weer in het stopcontact te priegelen en je raakt hem zo ook niet kwijt. Een nadeel hieraan is dat de ongebruikte oplader nog steeds energie verbruikt. Dit levert het op, wanneer je hem wel braaf telkens weer uit het stopcontact haalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glow

Reageer op artikel:
Dit apparaatje houdt je energieverbruik draadloos in toom
Sluiten