Gmail: 5 verborgen functionaliteiten die je nog niet kent

Gmail is met ruim 1,5 miljard gebruikers wereldwijd een van Google’s meest succesvolle producten. De service heeft veel uitgebreide functies om het gebruik makkelijker te maken en verder te personaliseren. Haal jij wel alles uit Gmail?

Een volle inbox is al snel onoverzichtelijk en daarmee aardig stressvol. Relax, haal een keer diep adem, en check de onderstaande vijf functies. Die helpen je om je inkomende- en uitgaande mails in Gmail beter te beheren.

1. Snooze een email zodat je hem niet vergeet

Om er zeker van te zijn dat geen mail onbeantwoord blijft heeft Gmail een handige optie: de snooze-functie. Die herinnert je er aan, eigenlijk net als de snooze-functie van je wekker, dat je in actie moet komen.

Wil je deze functie gebruiken? Beweeg dan langzaam met je muis over de mail in je inbox >> klik op de ‘klok’-knop die aan de rechterkant verschijnt en kies een tijd en datum. Na het ingestelde moment verschijnt de mail weer als nieuw bovenin je inbox.

2. Ga direct naar de volgende mail na het verwijderen van een bericht

Als je ‘s ochtends een volle inbox hebt dan staan daar vaak een aantal mails tussen die je direct kunt verwijderen. Wil je die toch even openen en klik je daarna op het prullenbakje? Dan wordt je door Gmail automatisch teruggestuurd naar je inbox. Het is alleen misschien net wat effici├źnter als je direct in de eerstvolgende mail beland. Zo kun je snel door je inbox heen gaan.

Lijkt je dit handig? Dan kun je dit regelen in de instellingen van Gmail. Klik vervolgens op ‘Advanced’ >> zet de toggle achter ‘Auto-advance’ aan. Er zijn nu verschillende opties mogelijk, zoals naar de nieuwer of een ouder bericht te gaan. Om dit in te stellen ga je nu via de instellingen naar ‘General’ >> scroll naar beneden naar ‘Auto advance’ en selecteer hier de juiste instelling.

Gmail thuiswerken
Gmail op je laptop (Afbeelding: Webaroo)

3. Mute irritante threads in Gmail

Je inbox raakt snel vol wanneer je in een lange thread zit waar je eigenlijk maar weinig mee te maken hebt. Nieuwe mails in deze thread komen steeds bovenaan in je inbox terecht en leiden je af van waar je mee bezig bent. Gelukkig kun je zo’n thread muten, net als je op WhatsApp een groepsgesprek kunt muten. Handig!

Om dit te doen moet je de conversatie openen >> klik op de knop met de drie stipjes bovenaan >> klik op ‘Mute’. Het gesprek is nu naar je archief verplaatst. Daar komen nieuwe mails nog wel binnen, maar heb jij er in ieder geval geen last van.

4. Gmail: Geavanceerd zoeken tussen je berg met e-mails

Je hebt vast de zoekbalk bovenin Gmail wel eens gebruikt. Je kunt daarin zoeken op een sleutelwoord of een afzender. Maar Google zou Google niet zijn als het deze zoekfunctie niet veel geavanceerder had gemaakt. Klik op de kleine naar beneden wijzende pijl aan de rechterkant van de zoekbalk voor meer zoekopties. Hier kun je zoeken naar mails uit een specifieke periode, het onderwerp en meer.

5. Voeg grote bijlagen toe via Google Drive

Als je een bestand dat groter is dan 25MB wilt vesturen via Gmail dan kun je daarvoor Google Drive gebruiken. Daarvoor hoef je niet je Drive te openen want je kunt dit rechtstreeks vanuit je mail doen. Als je een groot bestand wilt toevoegen dat in je Google Drive staat (in Docs, Sheets, of bijvoorbeeld Slides) klik dan op het Drive-icoontje onderin het scherm waarin je de mail opstelt. Je kunt het bestand vervolgens toevoegen als bijlage of als Drive link.

Reageer op artikel:
Gmail: 5 verborgen functionaliteiten die je nog niet kent
Sluiten