Deze nieuwe Gmail functie is fantastisch, maar zie je niet
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2FANP-Fabian-Sommer-Gmail.jpg)
Gmail, de e-maildienst van Google, heeft een toffe nieuwe functie gekregen die je waarschijnlijk nooit zult tegenkomen of zult gebruiken. De feature maakt gebruikt van deep learning-algoritmen om gebruikers te beschermen tegen malafide bestanden die via mail verspreid worden.
Tijdens feesten en partijen kwam je nog wel eens iemand tegen die je constant waarschuwde om niet zomaar bestanden te downloaden die via mail verstuurd werden. Helemaal als je niet wist van wie de mail precies afkomstig was. In veel gevallen worden (nog steeds) onschuldig ogende Microsoft Office-bestanden naar onwetenden gestuurd, die dergelijke bestanden gedachteloos openen. Daarmee kan een kwaadwillend persoon kwaadaardige software of malware op je computer installeren. En in sommige gevallen zelfs je computer overnemen.
Gmail als beschermengel
De nieuwe functie van Gmail moet het aantal gevallen van mensen die hier in trappen gaan beperken. De e-maildienst van Google maakt namelijk gebruik van deep learning-algoritmen (deep learning is onderdeel van machine learning en is gebaseerd op meerlaagse, neurale netwerken). Met die technologie worden meegestuurde bestanden gescand om te checken of ze kwaadaardig zijn of niet. Google maakt al sinds eind 2019 gebruik van de nieuwe tools. Sindsdien detecteert het systeem op dagelijkse basis tien procent meer malafide bijlagen.
De nieuwe scanner werkt op dit moment naast de andere scanners die Google in Gmail gebouwd heeft. Het is dus niet de enige methode waarmee malafide bestanden herkend kunnen worden. Beide systemen werken samen om tot een conclusie te komen, wat de veiligheid aanzienlijk vergroot. Uiteraard is het geen waterdicht systeem, waardoor je altijd op je hoede moet blijven wanneer je te maken hebt met twijfelachtige bronnen.
Het is niet vreemd dat Google zich met name op malafide Office-bestanden richt. De zoekmachinegigant laat weten dat 58 procent van alle aanvallen richting Gmail-gebruikers via dergelijke documenten uitgevoerd wordt. Momenteel is het daarom zo dat de scanner alleen met Microsoft Office-bestanden werkt, dus voor alle andere programma’s moet je gewoon blijven opletten.