Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 30 jan 2019

Google introduceert Gmail redesign en nieuwe features op iOS en Android

Google’s Material Design is alweer bijna vijf jaar oud, en heet ondertussen Material Theme. Afgelopen jaar stapte de zoekgigant over van felle kleuren naar een strak en hoofdzakelijk wit design. Calendar, Tasks, Gmail en andere Google-diensten kregen een makeover.

Gmail redesign op Android en iOS

Gmail bleef echter enkel beperkt tot op het web. De mobiele app van de populaire mail-dienst bleef grotendeels hetzelfde. Daardoor was de mobiele gebruikservaring op zijn zachtst gezegd incongruent. Vooral omdat het redesign op het web ook nieuwe features introduceerde, die in de app lastig of helemaal niet terug te vinden zijn.

Daar komt nu verandering in, want Google is begonnen met de uitrol van een redesign voor Gmail op iOS en Android. Het nieuwe design wordt de komende weken gefaseerd uitgerold naar alle gebruikers. Het kan dus nog even duren voor je de veranderingen bemerkt.

Gmail Google redesign iOS Android

De knop rechtsonder om een nieuwe mail te schrijven, is nu wit met een gekleurd plus-teken. Een universele knop die je ook terugziet in Google Drive en Docs. De iconische rode balk aan de bovenkant is nu ook helemaal wit. Bovendien is de bovenkant nu grotendeels een zoekbalk geworden.

Ook is er een welkome snelkoppeling naar het wisselen tussen accounts. Handig als je bijvoorbeeld snel tussen je werk- en privémail wilt wisselen. Naast de design-veranderingen komen ook een aantal features van de webversie naar de iOS en Android-apps.

Gmail Google redesign iOS Android

Previews van bijlages van mails worden nu direct eronder weergeven. Wil je enkel de mails zelf in een compact overzicht zien? Dan heeft Google de opties “comfortable” en “compact” voor je.

Het eindresultaat is een strak design met een aantal welkome nieuwe features. Toch zal het even wennen zijn, want het witte design is.. fel. Dat is lichtelijk ironisch, gezien Google juist recentelijk ontwikkelaars aanmoedigde om een dark modus in hun apps te implementeren. Android Q komt naar verluidt met een systeembrede dark modus, dus wellicht is er binnenkort een oplossing voor Gmail.

Reageer op artikel:
Google introduceert Gmail redesign en nieuwe features op iOS en Android
Sluiten