Gmail gaat Slack achterna dankzij gloednieuwe ontwerp

Slack mag dan wel gelanceerd zijn met het idee e-mail uit te roeien op de werkplek, maar dat betekent niet dat Gmail zomaar opgeeft. Het team achter de populaire e-maildienst van Google vecht nu terug met als doel e-mail te vervangen met Slack-achtige mogelijkheden, dankzij handige, nieuwe, zakelijke functies.

De plannen hiervoor waren eerder al gelekt, maar Google heeft ze nu officieel bevestigd via zijn eigen blog. Gmail krijgt zijn grootste redesign in jaren en krijgt allerlei werkgerelateerde onderdelen ingebouwd. Denk dan aan onderdelen als Google Chat, Meet en Rooms, maar dan direct in de e-maildienst te gebruiken. Met deze stap wil Google ervoor zorgen dat er een coherente ervaring ontstaat tussen de drie belangrijkste pilaren voor zakelijk contact: e-mail, chat en video. E-mail is en blijft belangrijk, maar dat betekent niet dat er geen andere mogelijkheden zijn voor je zakelijke contacten.

Gmail krijgt nieuw design en meer functies

Eerder bracht Google de Chat-dienst al naar de desktopversie van Gmail. Ook kun je heel gemakkelijk meetings joinen vanaf je smartphone. Binnenkort is het dus ook mogelijk Google Chat-gesprekken rechtstreeks in de e-mailapplicatie voor Android en iOS te voeren.

Daarnaast brengt Google ook een diepere Drive-integratie naar Google Chats, zodat je je documenten en to-do-lijsten kunt importeren. Verder is het mogelijk kamers aan te maken voor mensen buiten je eigen bedrijf om, net zoals Slack onlangs aankondigde. Zo kun je dus toch in gemakkelijker contact blijven met een hoop mensen waarmee je vaak samenwerkt, zelfs wanneer je niet bij hetzelfde bedrijf werkt. Chats is natuurlijk geïntegreerd in Gmail, dus dat betekent dat je die app niet hoeft te verlaten en toch een hele hoop zaken kunt regelen.

Google geeft aan dat je in de toekomst onder meer de volgende dingen kunt doen:

  • Chat-berichten doorsturen naar je inbox
  • Chat-berichten doorzoeken via Gmail
  • Kamers vastpinnen
  • Status veranderen naar ‘niet storen’
  • Out of office-berichten instellen
  • Mensen verbieden terug te komen in een meeting nadat ze eruit geschopt zijn
  • Bepalen wie wel of niet welkom is bij een meeting
  • Picture-in-picture telefoongesprekken voeren
  • Toegang tot Google Meet vanuit Google Docs

Hoewel het natuurlijk tof is om te zien dat Google zijn diensten zo samenbrengt, is het nog maar de vraag of iedereen hierop zit te wachten en de aanvullingen ook echt een verrijking vindt. De tijd zal het leren.

Google

Reageer op artikel:
Gmail gaat Slack achterna dankzij gloednieuwe ontwerp
Sluiten