Daniel Koster
Daniel Koster 12 apr 2016

Go science: een chocoladetaart in de morgen is goed voor je lichaam en geest

Hmm, als wij enkel denken aan het zwarte cacaogoud dan gaan onze monden wateren. Wij doen namelijk niets liever dan zo’n heerlijke reep chocolade naar binnen schuiven. Of beter nog, zo’n chocoladetaart. JAM! Een klein minpuntje: chocolade zou je over het algemeen dikker maken, niet goed voor je huid zijn enzovoorts. Die negatieve connotaties kunnen het genieten soms overstemmen. Dat is nergens voor nodig. Zou zo het eten van pure chocolade goed zijn voor je hart. Dat is bij lange na niet het enige voordeel van het eten van chocola op je gezondheid. Een chocoladetaart in de morgen komt je gezondheid namelijk volgens onderzoek ten goede. Chill!

Een chocoladetaart in de morgen is een dag zonder zorgen

Een onderzoek heeft nu aangetoond dat chocola niet enkel goed voor je hart is. Wetenschappers stellen namelijk dat chocola al langer wordt gebruikt voor fysieke klachten, zoals hartproblemen. Echter verwachtten de onderzoekers dat chocola ook goed zou zijn voor je brein en je gedrag. In totaal werden 968 respondenten aan de tand gevoeld. Er werd bijgehouden wat voor dieet de respondenten volgden, waaronder ook het eten van chocola werd gemeten. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten chocola. Tot slot werd gekeken of er een relatie was tussen het vaker eten van chocola en een verbetering in verschillende cognitieve vaardigheden, zoals abstracte redenatie en ruimtelijk inzicht.

Je raadt het al, deze relatie was positief. Het vaker eten van chocola leidt er dus toe dat je cognitief beter kunt functioneren! Wat nog fijn is om te weten is dat deze relatie niet werd verzwakt door zaken als hartklachten, je levensstijl en je dieet. In andere woorden, deze relatie blijft hetzelfde, zelfs als je alcohol drinkt of niet sport! Wel hebben we een aantal kanttekening bij het onderzoek. Dat er enkel is gekeken naar chocola in het geheel is jammer, want verschillende soorten chocola hebben wellicht een verschillende relatie met het verbeteren van cognitieve functionaliteiten. Ook is het lastig de bevindingen van het onderzoek te representeren. De onderzoekers zijn hier en daar wat vaag over de onderzoeksmethoden, maar ook bij het definiëren van begrippen bijvoorbeeld. Toch blijven de resultaten een feit en komen die ook niet volledig uit de lucht vallen.

Waarom dan een chocoladetaart in de morgen

De resultaten van dit onderzoek komen niet zomaar uit de lucht vallen. In de discussie van het onderzoek vind je nog een aantal andere onderzoeken die ook dergelijke verbanden hebben aangetoond. Maar waarom stellen wij dan dat een stuk chocoladetaart in de morgen een dag zonder zorgen betekent? Dat aangezien er voordelen zijn omtrent het eten van chocola in de ochtend. Het ontbijt is volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag. Door hier te beginnen met chocola, eten dat je cognitief stimuleert, begin je de dag heerlijk. Een chocoladetaart bevat ook nog eiwitten in de vorm van eieren bijvoorbeeld, wat een nog solider begin van de dag betekent! En aangezien je de dag ook nog eens smullend begint kan je dag eigenlijk al niet meer stuk. Ook stelt dit artikel dat wat calorieën in de ochtend ervoor zorgt dat je daar de rest van de dag geen behoefte aan hebt. Je gaat dus minder snoepen en bent minder hongerig gedurende de rest van de dag. We zeiden het toch, chocoladetaart in de ochtend, doen! En nu hebben we honger.

Reageer op artikel:
Go science: een chocoladetaart in de morgen is goed voor je lichaam en geest
Sluiten