God of War Preview: Game of the Year-materiaal

De PlayStation 4 gaat eigenlijk al sinds de lancering van de spelcomputer lekker. Voor een deel komt dat doordat de boodschap van Sony gewoon heel helder is. De PlayStation 4 is een spelcomputer voor gamers. Niet meer, niet minder. Een ander deel van het succes is te danken aan het game-aanbod. Waar het Microsoft maar niet lukt om een steady flow aan sterke exclusieve games uit te brengen, daar gaat de PlayStation 4 gewoon lekker door. Begin dit jaar kregen we al de ijzersterke Shadow of the Colossus-remaster en de volgende topper is zonder twijfel God of War.

God of War preview

Onlangs werden we door Sony uitgenodigd om een paar uur met de game door te brengen. Zoals wellicht bekend is God of War de reboot van de reeks. Nog altijd speelt Kratos de hoofdrol, maar hij is nu wat ouder en heeft een wijze baard. Daarnaast is de Griekse mythologie ingeruild voor de Noorse, waardoor de game je meeneemt naar besneeuwde gebieden.

Daar maak je gelijk kennis met Artreus, jouw zoon. Het is aan Kratos om hem klaar te stomen voor het echte leven. Het is een game die ons gelijk wist te pakken en de hands-on sessie smaakt wat dat betreft alleen maar naar meer.

God of War

Story-telling is uitstekend

Het verhaal weet je daarbij vanaf het allereerste moment aan te spreken. God of War is geen game die de tijd even stil zet en uitlegt wie wie is en wat de verschillende relaties zijn. Je begint als Kratos een boom om te hakken en merkt daarna dat je zoon bij je is. Jullie relatie is niet heel hecht. Met de boom vaar je naar je huis, waar binnen een lijk ligt.

Dat blijkt de moeder van Artreus en jouw vrouw te zijn. Het is traditie om haar te cremeren. Zonder dat je haar ooit hebt gekend en ze gehuld is in linnen, heb je gelijk een band en is het cremeren van haar ook best wel emotioneel.

God of War

Gelijk een band tussen Kratos en zijn zoon

Toch is het de band die je met je zoon hebt die het meest weet te pakken. Waar Kratos een stoere krijger is, daar is Artreus nog een jong mannetje, die eigenlijk nog veel te jong is om met Kratos op stap te gaan.

Maar ja, zonder moeder en een vader die altijd in de nesten komt, heeft hij geen andere keuze. Samen gaan ze op jacht, waarbij Kratos probeert te leren hoe je moet jagen.

Veel tijd heeft hij daar overigens niet voor, want binnen de kortste keren wordt hij alweer lastig gevallen door verschillende vijanden. Daarbij moet je zorgen ze zo snel en effectief mogelijk af te maken, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met Artreus en hem uit de problemen houdt. Het is een natuurlijke wisselwerking en zorgt voor net wat meer diepgang.

God of War PS4

Gevechten zijn fantastisch in God of War

God of War kent naast de setting en de betere storytelling nog een belangrijke aanpassing. Het camerastandpunt is geplaatst achter de schouder van Kratos, waardoor je veel dichter op de actie zit.

Het is daardoor een meer moderne actiegame geworden, vergelijkbaar met een game als Shadow of War en Assassin’s Creed. Maar dan met de bruutheid van Kratos. Met je bijl hak je heerlijk op de verschillende vijanden, ontwijk of block je tegenaanvallen en kun je Artreus de opdracht geven om pijlen op vijanden af te vuren.

In de speelsessie heb ik heel wat toffe gevechten met gewone vijanden mogen uitvoeren, maar was er ook ruimte voor een kleine bossfight, die al gelijk naar meer smaakte.

God of War

Een prachtige wereld

Tijdens het avontuur viel ook het visuele spektakel in positieve zin op. Ik was van te voren bang dat de Noorse setting enkel voor saaie en besneeuwde gebieden zou zorgen, maar daar is geen sprake van. Ja, er is veel sneeuw, maar dankzij elementen als grotten, valleien, verschillende bomen en planten en een prachtig zonnetje dat schijnt, heb je nooit het gevoel dat de omgeving in herhaling valt.

Sterker nog, naast Kratos lijkt de wereld de tweede hoofdrolspeler te zijn. Zeker op een PlayStation 4 Pro met een 4K-tv en HDR ziet het er uitstekend uit.

God of War

Veel vrijheid

Tot slot viel me op dat je in het begin van de game al behoorlijk veel vrijheid boodt. Wie van het logische pad afwijkt, zal merken dat zijpaden gevuld zijn met schatten en andere interessante elementen.

Dat in combinatie met de schaal van de game, volgens de maker de grootste game in de reeks ooit, kan er voor zorgen dat je straks tientallen uren met de game bezig bent.

God of War

De hands-on maakte zodoende behoorlijk wat indruk. Als de rest van de game dezelfde kwaliteit biedt als deze eerste uren, dan zou het zomaar kunnen zijn dat we God of War aan het einde van het jaar uitroepen tot de beste game van 2018.

Wil je de game niet missen, dan kun je hem hier scoren. Wil je weten welke PS4-games op dit moment de moeite waard zijn, dan hebben we dit handige overzicht.

Reageer op artikel:
God of War Preview: Game of the Year-materiaal
Sluiten