Daniel Koster
Daniel Koster Cars 8 feb 2017

Het gaat goed met de zelfrijdende auto, heel goed

Stel dat je de zelfrijdende auto op straat tegenkomt en je vraagt hoe het met ‘m gaat. Dan zal-ie je vertellen dat het goed gaat. Heel goed zelfs. Het lijkt erop dat het niet lang meer zal duren voordat het beter met de zelfrijdende auto gaat dan met jou en de rest van de mensheid..

Het rapport van de zelfrijdende auto

Oké, wij weten ook wel dat de autonome auto niet kan praten. Het gaat hier ook niet over de gezondheid van de zelfrijdende auto, maar zijn prestaties. uit de voortgang van de zelfrijdende auto’s van bekende automerken kunnen we namelijk concluderen dat het goed gaat. Heel goed zelfs.

wagenziek

Vooruitgang!

Deze merken zijn hun autonome auto’s nu al een tijdlang op de weg aan het testen. En de resultaten van het afgelopen jaar spreken boekdelen. Vooral indien je die vergelijkt met de resultaten van het jaar daarvoor.

Google loopt voorop

Laten we Google’s Waymo, de naam van het project waaronder hun zelfrijdende auto opereert, nemen. De auto’s van Google hebben meer dan één miljoen kilometer afgelegd met slechts 124 ingrepen van de menselijke bestuurders. Met het afgelegde aantal kilometers én de minste menselijke ingrepen stijgt Google boven de rest uit.

selfdriving-car-google-want

Maar dat neemt niet weg dat het bij andere autobedrijven ook goed gaat. Neem Nissan. In 2015 legde het bedrijf gemiddeld 22 kilometer af voordat er een ingreep nodig was. In 2016 is dat bijna vierhonderd kilometer, nice! Je vindt de cijfers die uit de Verenigde Staten komen hieronder:

Zelfrijdende-autobedrijven-1-WANT

Behoefte aan meer informatie

Echter zie je ook diverse merken die het niet goed doen of zelfs achteruitgaan. En dan zien we ook meteen waarom deze resultaten bruikbaar zijn tot op een zekere hoogte. Je ziet namelijk wel dat er (meer) menselijke ingrepen zijn, maar niet waarom.

Zo kan het zijn dat Delphi in onbekende gebieden is gaan rijden, of enkel als het stormde. Het kan ook zijn dat Google enkel op de snelweg heeft gereden met hun zelfrijdende auto’s. Die factoren zijn echter buiten beschouwing gelaten. Dus, het is een fijne indicatie van de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, maar redelijk vaag wat de redenen hiervoor zijn.

dilemma's van de zelfrijdende auto

Iets is beter dan niets

In ieder geval is iets beter dan niets en laat het zien hoe bedrijven ervoor staan. En daaruit kunnen we concluderen dat een paar er een stuk beter ervoor staan dan vorig jaar. Dat gaat het komende jaar hopelijk alleen maar toenemen. Dat we ook gauw véél meer elektrische auto’s op de weg kunnen verwachten maakt het verhaal compleet.

Reageer op artikel:
Het gaat goed met de zelfrijdende auto, heel goed
Sluiten