Goed nieuws voor film editors: YouTube introduceert een rechtenvrije muziekbibliotheek

Video is booming! Met de steeds beter wordende camera’s in smartphone’s staat video op een punt waar fotografie een aantal jaar geleden stond. Iedereen zal straks prachtige video’s maken en eventueel kunnen editen. Daarnaast wordt er steeds meer gefilmd met actiecamera’s en drones en zien we elke dag wel een nieuwe timelapse op internet verschijnen. Ondanks dat deze beelden mooi zijn gefilmd, zullen ze nooit erkenning krijgen als er geen mooie muziek in de video is gemonteerd. Muziek mag echter niet zomaar worden gebruikt, behalve als je het natuurlijk zelf maakt.

Er zijn sites waar muziek wordt aangeboden die je gratis in video’s mag gebruiken, maar die zijn schaars. Je zult dus voor elke video euro’s over moeten hebben om de perfecte emotie over te brengen. Vervelend als je werkt met kleine (of geen) budgetten. YouTube denkt daarom graag met jullie mee en introduceert een muziekbibliotheek vol met gratis muziek die voor elke video mag worden gebruikt. Zelfs als deze video niet op YouTube wordt gezet.

 
De rechtenvrije muziekbibliotheek bestaat nu uit zo’n honderdvijftig nummers verdeeld over verschillende genres zoals dance en elektronische muziek, hiphop en country en folk. De nummers kunnen als 320kbps MP3-bestanden worden gedownload. Natuurlijk zijn alle nummers niet even goed, maar er zitten een aantal goede tunes tussen. Daarnaast hoopt YouTube het aanbod snel te kunnen uitbreiden. De audiobibliotheek werk vooralsnog soepel. Je kunt filteren op aanbevolen, genre, stemming, instrument en duur. Nummers kun je ook markeren als favoriet zodat ze in een aparte ‘folder’ worden gezet. Wil jij gebruik maken van nummers uit de rechtenvrije muziekbibliotheek neem dan hier een kijkje.

Hieronder vind je twee voorbeelden van rechtenvrije muziek die je bijvoorbeeld voor een roadtrip-video of een familie-video kunt gebruiken.


Reageer op artikel:
Goed nieuws voor film editors: YouTube introduceert een rechtenvrije muziekbibliotheek
Sluiten