Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 5 feb 2016

Goedkoop doch duurzaam fietsen: studenten van de TU Delft printen een fiets uit

De 3D-printer bestaat inmiddels al een tijdje en het lijkt erop dat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Eerder hebben wij geschreven over de transparante viool, contactlenzen met ingebouwde LED-display en een nekwervel voor een nogal jong patiënt. Allemaal vervaardigd met deze nieuwe generatie van printers. Behalve dat deze producten uit kunststof bestaan, kunnen we nu ook genieten van roestvrijstalen fietsen.

Primeur

De studenten aan de TU Delft hebben onlangs in samenwerking met MX3D een super gaaf fietsframe ontworpen dat in z’n geheel met een 3D-printer is gemaakt. Ondanks dat er nog limitaties zijn met 3D-printen, ziet het ernaar uit dat het nu mogelijk is om middelmatig tot grote objecten met deze techniek te maken.

De studenten hebben in ongeveer drie maanden met bloed, zweet en tranen gewerkt aan dit onderzoeksproject, waarbij de focus lag op een bruikbaar ontwerp. Als demonstratie hebben de studenten met deze fiets op geplaveid straat gereden. De ingenieuze bike weegt net zo zwaar als een gewone fiets en blijkt een baanbreker te zijn op het gebied van 3D-printen. Als frequente fietsgebruikers zijn wij dan ook zeer enthousiast over dit prachtige ontwerp geworden. Well done! Wanneer de eerste 3D-geprinte fiets in productie wordt genomen is echter nog onbekend. Dit zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Wij kijken dan ook uit naar het eerste Kickstarterproject voor een 3D-geprinte fiets.

Reageer op artikel:
Goedkoop doch duurzaam fietsen: studenten van de TU Delft printen een fiets uit
Sluiten