Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 8 mei 2018

WANT to Have: de vijf beste goedkope routers

Een router heb je nodig om het internetsignaal in huis te verdelen over de verschillende apparaten die je gebruikt. Ze kunnen komen met allerlei geavanceerde features en worden dan al gauw behoorlijk duur. Al die features heb je doorgaans niet echt nodig en ook met een kleiner budget kun je best genieten van een snelle wifi-verbinding. Met deze vijf budget routers kom je ook al een heel eind.

Linksys E1200

Als eerste hebben we de linksys E1200, welke voor een stabiel draadloos netwerk zorgt. De router ondersteunt alleen de 2,4 GHz band, wat soms precies genoeg is voor wat je nodig hebt. Veel goedkopere smartphones zijn 2,4 GHz toestellen en sluiten dus precies aan op de router.

Het feit dat de 5 GHz band niet wordt ondersteund, compenseert de E1200 met een behoorlijk lage prijs. Het apparaat komt met WPA2 draadloze encryptie en een geïntegreerde firewall, zodat je netwerk veilig blijft. Draadloos kun je een snelheid behalen van 3000 Mbit/s en je hebt ook nog de beschikking over 4 fast ethernetpoorten om je apparaten via een draad aan te sluiten.

Linksys E1200 router

Prijs: 24,99 euro

D-Link DIR-809

De D-Link DIR-809 is een dualband router en ondersteunt dus zowel de 2,4 GHz als 5 GHz band. Dankzij de nieuwste technologieën behaal je met de router draadloos snelheden tot zo’n 433 Mbit/s op de 5 GHz band en 300 Mbit/s op de 2,4 GHz band. De installatie is makkelijk te doen via een browser, maar kan ook met een app op je smartphone. Hij heeft verder vier fast ethernetpoorten om je computer bijvoorbeeld direct aan de router aan te sluiten.

D-Link DIR 809

Prijs: 39,95 euro

TP-Link Archer C1200

Ook de TP-Link Archer C1200 is een dualband router, zodat je makkelijk je internet taakjes efficiënt kunt verdelen.  Gamen en streamen kun je bijvoorbeeld op de 5GHz band doen, terwijl je mail checken en Facebooken voor de 2,4 GHz frequentieband zou kunnen zijn. Hij is makkelijk te installeren via de bijbehorende app of webinterface en komt met vier snelle gigabit ethernetpoorten. Deze zijn een stuk sneller dan fast poorten. Ook zou je via USB een harde schijf aan kunnen sluiten of zelfs je printer, zodat je op afstand via het netwerk kunt printen.

TP-Link AC1200

Prijs: 59 euro

ASUS RT-AC53 router

Wat meteen opvalt is dat de Asus RT-AC53 met een vrolijk geblokt patroontje komt en wat meer leven in de brouwerij brengt dan de andere routers. Het is een dualband router en komt daarnaast met twee Gigabit ethernetpoorten om ook met draden aan de gang te kunnen gaan. Hij is eenvoudig te installeren via de app en komt niet met een webinterface, wat op zich wel veiliger is. Ook kun je een gastnetwerk maken voor wanneer je bezoek hebt. Ook dat helpt om je netwerk veilig te houden en zorgt ervoor dat gasten alleen op het internet kunnen en niet bij data op de aangesloten apparaten.

Asus RT-AC53

Prijs: 57,99 euro

AVM Fritz!Box 4040

Waar de vorige router al voor wat leven in de brouwerij zorgde, doet de Fritz!Box 4040 dat al helemaal met zijn opvallende rode kleur. Het lijkt op een futuristisch iets uit een oude sciencefiction film en is PC Magazine’s keuze voor de beste budget router. Opvallend genoeg is deze budget router wel duurder dan de bovenstaande apparaten. Uiteraard is het een dualband router en kunt hier ook weer een speciaal netwerk voor gasten aanmaken. Ook kun je specifieke sites blokkeren voor de kids en online activiteit monitoren.

AVM FITZ!Box 4040 router

Prijs: 79 euro

Routers komen met allerlei specificaties en afkortingen van dingen waarvan je geen idee hebt wat het zijn. Als je op zoek gaat naar een router is dit waar je op moet letten, zodat je precies koopt wat je nodig hebt.

Reageer op artikel:
WANT to Have: de vijf beste goedkope routers
Sluiten