Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 10 apr 2018

Goodyear’s nieuwe banden filteren de lucht en wekken energie op

Banden zijn een behoorlijk belangrijk onderdeel van je auto, zoals je waarschijnlijk weet. De bekende bandenfabrikant Goodyear heeft echter een manier bedacht om ze nog belangrijker en functioneler te maken. Tijdens de Geneva Motor Show presenteerde het bedrijf zijn nieuwe Photosynthesis Tire. Deze banden filteren de lucht en wekken hierbij ook nog eens energie op.

Banden met mos om CO2 te filteren

De bijzondere banden zijn gemaakt van het stof van gerecyclede banden, wat ze al een puntje voor duurzaamheid geeft. Maar ze zijn nog veel duurzamer dan je zou verwachten van een band. Zoals de naam al

aangeeft wordt er ook gebruik gemaakt van fotosynthese, het proces waarbij planten met behulp van de zon zuurstof kunnen produceren. Aan de binnenkant van de banden zit namelijk mos verwerkt en door de open structuur van de banden kunnen ze vieze uitlaatgassen naar binnen laten en de koolstofdioxide omzetten in zuurstof.

Goodyear Photosynthesis Tire banden

Energie opwekkend

De open structuur zorgt er ook voor dat de banden water op het wegdek naar binnen kunnen laten om het mos van voeding te voorzien. Het klinkt al briljant, maar het gaat nog verder. Tijdens het proces van fotosynthese wordt namelijk energie opgewekt en de banden kunnen deze energie opvangen en gebruiken voor sensoren, kunstmatige intelligentie en een lichtstrip.

Communicerende banden

Goodyear voegt hier nog een schepje aan toe en heeft de banden ook nog uitgerust met een technologie genaamd Visible Light Communications System (LiFi). Door middel van deze technologie zouden de banden ook nog kunnen communiceren met andere auto’s en de infrastructuur.

Dat is natuurlijk ideaal, aangezien we bezig zijn met autonome auto’s en deze allemaal met elkaar moeten kunnen communiceren om alles in goede banen te leiden.

Goodyear fotosynthese banden

Voorlopig nog concept

Voorlopig gaat het nog om een concept, zoals je waarschijnlijk wel zelf had bedacht. Het is onduidelijk of de banden daadwerkelijk ooit geproduceerd zullen worden, maar het concept opent wel de ogen en deuren om meer van dit soort oplossingen te bedenken. Waar banden allemaal wel niet goed voor (kunnen) zijn.

Eerder was Goodyear ook al goed bezig met speciale banden voor elektrische auto’s. EV’s zijn namelijk wat zwaarder, waardoor de banden sneller slijten. Dat probleem is nu dus voorbij met de nieuwe banden.

Man of Many

Reageer op artikel:
Goodyear’s nieuwe banden filteren de lucht en wekken energie op
Sluiten