Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Cars 12 mrt 2019

Goodyear onthult banden voor vliegende auto van de toekomst

Vliegende autoā€™s, we zijn er al door gefascineerd sinds we voor het eerst The Jetsons keken. Wat ooit sciencefiction was, komt nu akelig dichtbij. Steeds meer fabrikanten richten zich op de vliegende auto van de toekomst. Zelfs Goodyear, dat deze week de futuristische band AERO presenteerde.

Goodyear onthult banden voor vliegende autoā€™s

Als je iets niet nodig hebt in een vliegende auto, zijn het banden. Zou je zeggen. Goodyear wil het tegendeel bewijzen met de Goodyear AERO, een band met twee functies die is ontworpen voor de autonome, vliegende auto van de toekomst. De traditionele functie kennen we: rollen. Dat doet de Goodyear AERO ook. Daarnaast functioneert de band als propeller, voor als je de lucht in gaat.

ā€œAl 120 jaar streeft Goodyear obsessief innovaties en uitvindingen na. Het bedrijf werkt daarvoor samen met de pioniers die veranderingen en ontdekkingen op het vlak van transport aansturenā€, zegt Chris Helsel, Chief Technology Officer bij Goodyear.

ā€œMobiliteitsbedrijven kijken momenteel naar de lucht als oplossing voor het fileprobleem en de uitdagingen van het verkeer in de stad. Ons onderzoek naar geavanceerde bandontwerpen en -materialen heeft geleid tot het ontwerp van een wiel dat als traditionele band op de weg en als aandrijving in de lucht kan dienen.ā€

5 eigenschappen van de Goodyear AERO

Voor de technici onder ons: Goodyear vat de AERO samen in vijf eigenschappen.

1. Multimodaal ontwerp

De AERO is een multimodaal kantelrotorconcept. De band zou in zijn traditionele oriƫntatie gebruikt worden als aandrijving om krachten van en naar de weg over te brengen en te absorberen. In een andere oriƫntatie zou hij dienen als aandrijfsysteem om lift te geven in de lucht. Op geschikte voertuigen zou de AERO de pendelaars van de toekomst de vrijheid geven om naadloos over te gaan van de weg naar de lucht.

2. Niet-pneumatische structuur

De spaken van het concept zouden steun bieden om het gewicht van het voertuig te dragen en dienstdoen als propellerbladen om lift te geven wanneer de band gekanteld is. Deze unieke luchtvrije band maakt gebruik van een niet-pneumatische structuur die flexibel genoeg is om schokken op te vangen op de weg en sterk genoeg om te draaien met de hoge snelheden die nodig zijn om verticale lift te creƫren.

3. Magnetische voortstuwing

De AERO conceptband zou gebruikmaken van magnetische krachten om wrijvingsloze voorstuwing te bieden. Dit zou de hoge draaisnelheden mogelijk maken die nodig zijn om op de grond te rijden, maar ook, wanneer het wiel gekanteld is, om op te stijgen en vaart te maken.

4. Optische detectie

De AERO zou gebruikmaken van op licht gebaseerde glasvezelsensoren om de toestand van de weg, de slijtage van de band en de structurele integriteit van de band zelf te controleren.

5. Artificiƫle intelligentie

Het concept zou ook voorzien zijn van een ingebouwde AIprocessor die de informatie van de sensoren van de band combineert met gegevens van vehicle-to-vehicle- en vehicle-to-infrastructure-communicatie. De AI-processor zou deze datastromen analyseren en bepaalde acties aanbevelen. Op die manier kan het voertuig zich aanpassen aan de vlieg- of rijmodus. Daarnaast zou de processor mogelijke problemen met de band identificeren en oplossen voor ze zich voordoen.

Hoewel de AERO niet meer dan een conceptueel ontwerp is, worden sommige technologieĆ«n waarmee hij uitgerust is, zoals een niet-pneumatische structuur en intelligente mogelijkheden, vandaag al door Goodyear ontwikkeld. Andere zullen dan weer mogelijk de basis vormen voor nieuwe ideeĆ«n en nieuwe producten in de toekomst. ā€œHet doel van de concepten van Goodyear is om een discussie op gang te brengen over de banden en transporttechnologieĆ«n voor een nieuw mobiliteitsecosysteemā€,Ā aldusĀ Helsel.

Reageer op artikel:
Goodyear onthult banden voor vliegende auto van de toekomst
Sluiten