Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 13 feb 2019

Google lapt 10 miljard voor exclusieve plek op jouw iPhone

Waar de omzet omtrent de iPhones in 2018 aanzienlijk daalde, wist Apple Services wel te scoren. Sterker nog: de omzet groeide substantieel, wat naar verwachting ook in 2019 het geval zal blijven. Echter komen we er, door een schatting van Goldman Sachs, achter dat eenvijfde van het geld uit 2018 direct afkomstig is van Google. 

Google lapt 10 miljard voor plek op jouw iPhone

Apple heeft op het gebied van services flink wat geld binnengehaald. Waar de omzet rondom de iPhone verkoop bijzonder tegenviel, groeide Apple Services aanzienlijk. Waar dit ook zeker te maken heeft gehad met meerdere partijen, was het vooral Google die daar voor gezorgd heeft. De zoekmachine is al jaren op de smartphones van Apple te gebruiken als standaard engine, maar heeft daar flink voor moeten dokken. Als we de schatting van Goldman Sachs mogen geloven dan.

Google Chrome

Google zou, volgens de schatting, ergens tussen de 9 miljard en 10 miljard dollar hebben betaald voor die prominente plek. Maar heeft het bedrijf die exclusiviteit op jouw iPhone eigenlijk wel nodig? Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. Apple is een van de grootste bronnen op het gebied van traffic voor Google. Sterker nog: Apple is de allergrootste. De helft van het mobiele verkeer, wat voor veel omzet zorgt, op de zoekmachine is afkomstig van iPhones. Om dit zo te houden moet Google ieder jaar een bedrag betalen aan het bedrijf uit Cupertino. Er is dus zo’n 10 miljard dollar betaald voor een jaarabonnement! En jij dacht dat Netflix veel geld kostte…

Zekerheid voor beide partijen

Het bedrag is misschien bizar, maar zorgt wel voor een zekerheidje bij beide partijen. Google kan ervan op aan dat hun zoekmachine de standaard blijft op de iPhones, wat dus zorgt voor heel veel omzet. Apple is, met deze afspraken, jaarlijks voorzien pure winst.  Zeker gezien het feit dat het bedrijf een ideale positie heeft op de markt, waardoor het bijna elk jaar de prijzen omhoog kan slingeren.
Angela Ahrendts stopt bij Apple Stores
Uiteraard zit er voor Google wel een nadeligheid aan. Zo kiest Apple er daadwerkelijk voor om de prijs ieder jaar te verhogen. Gaat Google hier niet mee akkoord? Dan zal Apple met al het gemak van de wereld dezelfde deal sluiten met Microsoft en maakt het Bing te standaard zoekmachine. Jij gebruikt dus op je dooie gemak Google op je iPhone en vind dat de normaalste zaak van de wereld. Maar achter de schermen gaat er belachelijk veel geld in om. Waardeer je zoekmachine dus!
Reageer op artikel:
Google lapt 10 miljard voor exclusieve plek op jouw iPhone
Sluiten