Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 22 augustus 2018

Google aangeklaagd wegens stiekem toch opslaan locaties

Onlangs kwam aan het licht door een rapport van persbureau Associated Press dat Google in sommige gevallen nog steeds bijhoudt waar je bent, ondanks het feit dat je de locatiegeschiedenis uitschakelt. Hierop liet Google in een reactie weten dat je ook nog de plaatsinformatie voor web- en appactiviteiten moet uitschakelen, wil je dat geen enkele app of dienst van het bedrijf je nog volgt. Dit werd echter niet duidelijk weergegeven in de policy van het bedrijf en Napoleon Patacsil besloot daarom de Android ontwikkelaar aan te klagen wegens het overtreden van privacy regels.

Class action rechtszaak voor Android en iPhone gebruikers

Dit gebeurde vorige week vrijdag en de advocaten van Patacsil beargumenteren dat Google handelt in overtreding met de California Invasion of Privacy Act en het constitutionele recht op privacy van de staat Californië zelf. Het is de bedoeling dat het een zogenaamde class action rechtszaak wordt, waarbij een hele groep gedupeerden samen het bedrijf aanklagen. Hierbij zou er een aparte Android en iPhone groep gevormd worden.

Google Maps

Klagen bij Federal Trade Commission

Terwijl Google aangeklaagd wordt door Patacsil zijn activisten in Washington ook bezig tegen het bedrijf en proberen ze de Federal Trade Commission over te halen om uit te zoeken of Google zich wel houdt aan hun decreet van toestemming uit 2011. Eerder deze maand kreeg de Federal Trade Commission ook al een brief van advocaten van het Electronic Privacy Information Center, waarin werd gesteld dat Google’s werkwijze duidelijk in tegenstrijd is met het decreet uit 2011.

Google past policy aan

Inmiddels heeft Google wel de bewoordingen van hun privacy policy wat aangepast. Eerst stond er gewoon dat je ten alle tijde de locatiegeschiedenis uit kon schakelen en dat de plaatsen die je bezoekt vervolgens nergens meer opgeslagen zouden worden. Vorige week vrijdag werd dit echter aangepast en staat er tegenwoordig dat sommige locatie data nog wel opgeslagen kan worden als deel van je activiteiten bij andere diensten, zoals Search en Maps. Op de Nederlandse site lijkt dit echter nog niet aangepast te zijn.

Google locatiegeschiedenis

Het is jammer dat Google zo graag allerlei informatie van gebruikers maar wil accumuleren, waar Apple zich toch wat meer lijkt te focussen op de privacy. Laatst liet het bedrijf nog weten dat iPhones niet stiekem luisteren naar wat je doet. We hopen maar dat het waar is, want hoe check je dat als gebruiker?

arsTechnica

Reageer op artikel:
Google aangeklaagd wegens stiekem toch opslaan locaties
Sluiten