Google slaat ongevraagd data minderjarige op: New Mexico klaagt bedrijf aan

De Amerikaanse staat New Mexico heeft Google aangeklaagd. Het bedrijf zou met Google Education zonder toestemming data hebben verzameld van minderjarige scholieren. Dat heeft The Wall Street Journal laten weten.

Google Education is een platform waarmee scholen online en gratis kunnen werken. De aanklager stelt dat Google het platform heeft gebruikt om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van de kinderen. Daarmee zou het privacywetten hebben omzeild. Als het Amerikaanse bedrijf toestemming had gevraagd aan de ouders en die had gekregen was er niets aan de hand geweest. Dat is in deze situatie dus niet het geval geweest.

Google slaat meer op dan je denkt

Google zou onder andere de fysieke locaties, zoekopdrachten, bekeken video’s op Youtube, opgeslagen wachtwoorden, spraakopnamen en contactlijsten hebben verzameld van de scholieren. Dat blijkt uit de aanklacht.

Met behulp van synchronisatie van Google accounts zouden scholieren zijn aangemoedigd om hun Google Education-inloggegevens te gebruiken. Zodra de scholieren dat deden kon Google de gegevens van de scholieren op zijn servers verzamelen.

Google spreekt de verwijten tegen. In een verklaring aan The Wall Street Journal laat het bedrijf weten dat de gegevens van de scholieren niet gebruikt zijn voor advertentiedoeleinden.

Google Android 10 Google Pixel 4
Google-logo. (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

Google Education ook in Nederland

Ook op Nederlandse scholen wordt Google Education gebruikt. Al in november vorig jaar uitten privacy-experts in de Volkskrant hun zorgen over het platform. Google’s marktaandeel op Nederlandse basisscholen zou toen al 70 procent bedragen.

Het is niet de eerste keer dat Google in de clinch ligt met derden rond het verzamelen van persoonsgegevens. Het bedrijf uit Mountain View moest in september vorig jaar al een boete betalen van meer dan 150 miljoen dollar aan de Amerikaanse handelswaakhond FTC. Dat bedrag werd geëist omdat Youtube, onderdeel van Google, toen ook persoonlijke data van kinderen had verzameld zonder daar toestemming voor te hebben gehad.

Reageer op artikel:
Google slaat ongevraagd data minderjarige op: New Mexico klaagt bedrijf aan
Sluiten