Zo kom je erachter wat Google allemaal precies over jou weet

Bedrijven zijn de laatste tijd druk bezig geweest met de privacy van gebruikers en proberen met man en macht alles wat inzichtelijker te maken en te voldoen aan de nieuwe GGPD/AVG regelgeving. Ook Google is ermee bezig geweest met als resultaat nieuwe advertentie settings. Je kunt nu makkelijker dan ooit zien wat het bedrijf allemaal over je denkt te weten en waarom je precies de ene advertentie opeens op elke website ziet verschijnen.

Advertentiepersonalisatie

Als je hebt ingesteld dat Google advertenties voor je mag personaliseren, gaat het bedrijf aan de gang met het verzamelen van informatie over je, zodat de advertenties die je ziet relevant voor je zijn. Om relevante advertenties voor je verzamelen, worden verschillende bronnen van informatie gebruikt.

Google advertentiepersonalisatie

Je interesses volgens Google

Ten eerste gebruikt de techgigant informatie die je zelf hebt opgegeven bij het maken van je Google account, zoals je leeftijd en woonplaats. Daarnaast worden er ook gegevens verzameld via samenwerkende adverteerders. Als laatste wordt ook ingeschat wat je interesses zijn, afhankelijk van welke sites je bijvoorbeeld bezoekt en welke filmpjes je op YouTube bekijkt. In de advertentie settings kun je een overzicht bekijken van wat Google denkt dat je interesses zijn.

Google advertenties interesses

Wel of niet laten zien?

De verschillende verzamelde interesses zou Google gebruiken om te bepalen welke advertenties je te zien krijgt, maar ook welke advertenties je juist niet krijgt voorgeschoteld. Als casual games bijvoorbeeld als interesse is opgeslagen, dan krijg je misschien advertenties voor spelletjes zoals Farmville of Gordon Ramsay Dash. Aan de andere kant krijg je waarschijnlijk geen reclames voor mini rokjes voorgeschoteld als Google weet dat je een man bent.

Interesses uitschakelen

Soms kloppen bepaalde interesses helemaal niet, omdat een vriend bijvoorbeeld een keer je computer heeft geleend om iets op te zoeken. In dat geval kun je vanaf nu Google een handje helpen en die bepaalde interesse weer verwijderen. Daarvoor klik je op de de betreffende interesse en kies je voor “uitschakelen”. Je kunt echter geen basisgegevens uitschakelen, zoals je geslacht en leeftijd. Wel kun je deze bijwerken.

Google interesses advertentie

Waarom deze advertentie

Een andere verandering in de advertentie settings is een uitbreiding van de “why this ad” feature. Hierbij kreeg je altijd al uitleg over waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt. Tegenwoordig krijg je deze uitleg bij iedere dienst die Google advertenties gebruikt, zoals Google Play, Maps, Gmail en YouTube.

Als met al krijgen we nu meer inzicht in wat het bedrijf allemaal verzamelt met betrekking tot advertenties en waarom. Daarnaast hebben we er ook nog wat meer invloed over. Behalve je advertenties voorschotelen met dingen waar je in geïnteresseerd zou  moeten zijn, is Google ook niet te beroerd om je te helpen aan directe download links voor je favoriete films. Het is zelfs zo simpel als een enkele muisklik.

Slashgear

Reageer op artikel:
Zo kom je erachter wat Google allemaal precies over jou weet
Sluiten