Google neemt afscheid van URL in test: dit is het alternatief

Er bestaan meerdere versies van de Google Chrome-browser op Android. Naast publieke versies heb je ook twee experimentele varianten. Dat zijn Chrome Dev en Chrome Canary. Dev is net even wat meer uitgewerkt dan Canary, dus installeer die versies op eigen risico. Voor die twee versies test het bedrijf nu wel een unieke functie.

De website Android Police meldt dat Google sinds vorige week een update heeft doorgevoerd aan de Chrome Dev- en Canary 85-apps, die een belangrijke verandering doorvoert. Wanneer je namelijk een website bezoekt in deze apps, dan wordt een deel van de URL verborgen, waardoor je dus in feite alleen de domeinnaam (en een deel van de huidige pagina) te zien krijgt in de adresbalk. Je ziet dus niet langer https://www.want.nl/ staan, maar voortaan alleen want.nl. En daar zit een reden achter, zo heeft een ontwikkelaar van het Chromium-team inmiddels bevestigd.

Google Chrome browser coronavirus
Google Chrome. (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Google versimpelt de URL

De reden dat Google dit nu onderzoekt, heeft te maken met het feit dat er nog altijd veel phishing en andere vormen van social engineering plaatsvindt op het internet. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop een browser nu met een URL omgaat, niet voldoende is voor mensen om zich te kunnen verdedigen tegen specifieke aanvallen. Door de domeinnaam te versimpelen, kan het bedrijf kwalitatief en kwantitatief onderzoek doen en kijken of gebruikers in staat zijn malafide websites beter te herkennen.

Met andere woorden: Google checkt nu of het voor gebruikers gemakkelijker wordt een malafide website te herkennen door volledige webadressen te vervangen door simpele domeinnamen.

Mocht je dit zelf willen uitproberen (dat is dan geheel op eigen risico), dan moet je dus Chrome Dev of Canary downloaden uit Google Play. Ook dien je hiervoor een flag aan te zetten, zodat de functie actief is. Onder Chrome://Flags ga je naar Omnibox UI, waar je vervolgens Omnibox UI Hide Steady-State URL Path, Query and Ref. inschakelt. Je moet vervolgens je telefoon uitschakelen en opstarten, want anders is je verandering niet doorgevoerd.

Chromium

Reageer op artikel:
Google neemt afscheid van URL in test: dit is het alternatief
Sluiten