Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 26 sep 2018

Google strijdt tegen seksueel misbruik met gratis kunstmatige intelligentie

Voor veel internetbedrijven is het belangrijk dat er geen content binnen hun netwerk verschijnt dat valt onder seksueel misbruik bij kinderen. Het opsporen daarvan is echter behoorlijk lastig. Google wil in de strijd tegen dit onrecht helpen en heeft daarom een AI ontwikkeld. Deze kunnen bedrijven gratis gaan gebruiken om hen te helpen in de zoektocht en het vervolgens verwijderen ervan.

Google helpt in strijd tegen seksueel misbruik kinderen

Momenteel zijn er al redelijk wat tools die het mogelijk maakt om content te markeren die in het verleden al is geïdentificeerd als het tonen van seksueel misbruik van kinderen. Maar bij nieuw materiaal heb je die mogelijkheid niet. Het zal nog altijd mensenwerk moeten zijn die de content als zodanig aanmerkt, maar via de AI van Google zou het opsporen makkelijker moeten zijn.

Volgens Google zelf werd een moderator die dit werk moest doen door het bijstaan van de AI maar liefst 700 procent effectiever in zijn werk.

Met name is dit goed nieuws voor de Internet Watch Foundation. Deze organisatie, welke gesteund wordt door verschillende techbedrijven, is dagelijks op zoek naar dit soort content om er vervolgens voor te zorgen dat het wordt verwijderd. Ook kunnen zij helpen bij politie-onderzoek en worden via hun inzet bijvoorbeeld netwerken, waarin seksueel misbruik bij kinderen wordt gedeeld, opgerold.

Volgens de zogenaamde deputy CEO van de Internet Watch Foundation, Fred Langford, helpt dit in hun werkzaamheden. Hij hoopt dat het systeem hen een stap dichterbij brengt bij de mogelijkheid om alles automatisch te scannen, zodat dit soort content nog sneller van het internet verdwijnt. Maar dat lijkt nu nog niet mogelijk te zijn.

Langford hoopt dat het een kwestie van tijd is en dat je bij het doorontwikkelen van dit systeem binnen een jaar of twee op dat punt bent gekomen. Google zet wat dat betreft zijn beste beentje voor.

Reageer op artikel:
Google strijdt tegen seksueel misbruik met gratis kunstmatige intelligentie
Sluiten