Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 20 mei 2019

Google trekt Android-licentie Huawei in: wat nu?

Afgelopen week zette de Amerikaanse president Donald Trump de eerste stappen in een Huawei-ban voor de Verenigde Staten. Hierdoor kwam de Chinese producent op een zwarte lijst te staan, waardoor het lastig is om zaken te blijven doen met bedrijven als Google. En die partij trekt de Android-licentie van Huawei in. Wat nu?

Google trekt Android-licentie Huawei in

Door de ontwikkelingen van de afgelopen week heeft Google de Android-licentie van Huawei ingetrokken. Hiermee wordt de toegang tot het besturingsysteem beperkt voor de smartphone-fabrikant. Alle zaken die Google voorheen met Huawei deed worden per direct opgeschort. Het is het resultaat van het uitvoerend bevel dat Donald Trump, de President van de Verenigde Staten, heeft ondertekend. Hierdoor kwam Huawei op een zwarte lijst terecht waardoor het toestemming moet vragen aan de regering om zaken te blijven doen met Amerikaanse partijen als Intel, Qualcomm en Google. Maar wat houden de recente ontwikkelingen nu precies in?

Het intrekken van de Android-licentie zorgt ervoor dat alle overdrachten die Google verricht, zowel op software als op hardware gebied, per direct stopgezet zijn. Voor de huidige Huawei telefoons houdt dat, op dit moment, nog weinig in. Reuters en The Verge melden dat het niet zeker is of de smartphones nog updates gaan krijgen, maar Android blijft wel gewoon draaien op de apparaten. Een woordvoerder van Google meldt tegenover de twee bronnen dat “de Google-Play Store en beveiligingsfuncties via Google Play Protect gewoon blijven werken op de huidige toestellen”.  Maar het zijn de nieuwe toestellen die last gaan krijgen van deze ontwikkeling.

Voor deze smartphones is het alleen nog maar mogelijk om gebruik te maken van het Android Open Source Project, dat simpelweg de meeste eenvoudige versie van Android is. Hierbij zitten belangrijke updates voor het besturingsysteem en Google-apps niet inbegrepen. Dat resulteert dan ook weer in het feit dat nieuwe toestellen, mocht de situatie zo blijven, geen toegang zullen krijgen tot de gehele Google Play Store en de applicaties van het bedrijf. Denk hierbij aan zaken als Google Drive, Gmail en Photo’s.

Google staat niet achter beslissing

Ondanks het feit dat Google zelf de licentie voor Huawei heeft ingetrokken, staat het niet achter zijn beslissing. Huawei behoort tot de grootste smartphone merken van de planeet en dat zorgt voor goede zaken voor het bedrijf uit Amerika. Maar waar Google zelf liever alles had gelaten zoals het is, kan het bedrijf simpelweg niet anders. De Amerikaanse regering heeft Huawei op een zwarte lijst gezet, waardoor het geen gebruik mag maken van componenten die uit Amerika komen. De diensten die Google levert aan de Chinese producent vallen onder deze componenten.

Google is wettelijk gezien dus niet in de mogelijkheid om de samenwerking op een zelfde manier voort te zetten. Sterker nog: het bedrijf mag simpelweg hun diensten niet aanbieden aan Huawei. En daarmee verliest ook het Amerikaanse bedrijf bijzonder veel. Of het nu gaat om data of omzet: Google wordt alles behalve beter van deze ontwikkeling.

Google Android

Huawei klaar voor alternatief?

Het mag duidelijk zijn dat Huawei in een uiterst vervelende situatie zit. De producent liet eerder dit jaar weten dat hun eigen besturingsysteem, waar het bedrijf al jaren aan werkt, klaar is voor gebruik. Het gaat om back-up systemen die alleen in uiterst uitzonderlijke situaties te gebruiken zijn en ook alleen op dat moment gebruikt worden. Maar als we alle feiten eens op een rijtje zetten, lijkt het erop dat dit zo’n uitzonderlijke situatie is.

Hoe de strijd tussen de VS en Huawei verder zal verlopen kunnen we in de komende weken op de voet volgen. Waar de strijd al tijden aan de gang is, zijn de eerste echte stappen officieel gezet. Vanaf nu zullen de ontwikkelingen in treinvaart voorbij razen.

Reuters

Reageer op artikel:
Google trekt Android-licentie Huawei in: wat nu?
Sluiten