Google stelt LG en Samsung voor dilemma: concurrentiestrijd is aan

Google wil het onmogelijk gaan maken dat televisies met Android TV ook ondersteuning kunnen bieden aan andere streamingplatformen. Dat betekent dat Google serieus de concurrentie aangaat met andere aanbieders. Uit een rapport van Protocol komt dat naar voren.

De maatregel heeft grote gevolgen, omdat hij resoneert naar de telefoonmarkt. Maak je als LG en Samsung een TV met Android TV en bied je toch de diensten van bijvoorbeeld Amazon aan, dan kan Google de licentie voor de Google Play Store intrekken voor zowel televisies als voor mobiele telefoons. Voor de Zuid-Koreaanse bedrijven zou dat net zo’n grote klap betekenen als Huawei, die vorig jaar al moest incasseren door de handelsban van Donald Trump.

Een correcte versie van Android

Het beleid valt onder het Android Compatibility Commitment. Daaruit blijkt dat je voor toegang tot de Play Store een goedgekeurde versie van Android geïnstalleerd moeten hebben. En dat impliceert weer dat er geen andere besturingssystemen naast Android op de TV’s geïnstalleerd mogen zijn. Protocol meldt daarnaast dat Google zijn licenties aan televisiemakers kan intrekken.

Voor de hand ligt het niet dat Samsung bereid zal zijn de Google Play Store voor zijn telefoons op te geven. Daarom moeten bedrijven als Samsung simpelweg een keuze maken welke streamingdienst ze op hun TV zullen installeren.

Samsung Galaxy S20 Galaxy S10
Vlaggenschepen van Samsung zonder Google Play Store: kan jij je het voorstellen? (Afbeelding: WANT)

Roku loopt voor, maar niet hier

Google heeft nog geen officiële reactie gegeven op het rapport van Protocol. Interessant zal zijn of het bedrijf de bevindingen van het verslag zal bevestigen. In de VS is echter niet Amazon de grootste concurrent voor Google in de televisiewereld, maar Roku. Dat bedrijf heeft meer dan 30 procent marktaandeel in handen, waar Google en Amazon allebei rond de tien procent zitten.

In Nederland is Roku daarentegen niet beschikbaar. Sinds de recente start van Amazon in Nederland zijn Fire TV en Android TV de serieuze namen voor deze nieuwe manier van TV kijken.

Reageer op artikel:
Google stelt LG en Samsung voor dilemma: concurrentiestrijd is aan
Sluiten