Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 mrt 2019

Google voert ingrijpende wijziging Android door (dankzij EU)

Google is afgelopen jaar flink op zijn plek gezet door de Europese Commissie. De producten van Android wordt beschuldigd van machtsmisbruik, moest een gigantische boete betalen en zou zomaar eens nog een veel grote boete kunnen krijgen. Het bedrijf lijkt nu toch echt in te grijpen onder druk van de EU.

Google voert wijziging Android door dankzij EU

In 2018 besloot de Europe Commissie om een flinke boete te geven aan Google. De producent, die verantwoordelijk is voor besturingsysteem Android, zou misbruik maken van zijn machtspositie. Dit deed het bedrijf voornamelijk door de Chrome-browser en zijn eigen zoekmachine standaard in te stellen op smartphones met de software. Daarbij betaalde de producent ook andere fabrikanten om uitsluitend de Google zoekmachine beschikbaar te stellen.

Deze daden leverden Google afgelopen jaar een boete op van maar liefst 4,43 miljard euro. Echter waren de problemen daarbij nog niet over. De Europese Commissie dreigde met nog een boete die maximaal op kan lopen tot 5% van de wereldwijde inkomsten van Alphabet. Dat laatster bedrijf is het moederbedrijf van de techgigant.

Echter lijkt de producent van Android niet af te wachten tot het die boete daadwerkelijk krijgt. Google voert een ingrijpende wijziging door in Android. Gebruikers worden, bij het installeren van hun smartphone met het systeem, actief gevraagd welke browser en zoekmachine ze willen gebruiken. Eerlijke concurrentie dus volgens de EU. Dat maakt de producent bekend via een statement.

“In de komende maanden zullen we gebruikers van bestaande en nieuwe Android-toestellen in Europa vragen welke browser en zoekmachine ze willen gebruiken.”

In 2017 kreeg Google overigens ook een flinke boete voor Shopping. Volgens het bedrijf wordt er nu gewerkt om ook op dit gebied een aanzienlijke wijziging door te voeren. Ondanks dat de producent dit doet, is het wel in beroep gegaan tegen de uitspraken.

Google Chrome Dark Mode Windows 10

Dat Google het er niet mee eens is wordt duidelijk door de timing van de wijziging. Volgens The Wall Street Journal voerde de producent dit een paar uur voor de deadline door. Mocht het bedrijf dat niet gedaan hebben, kreeg het nog een derde boete. Deze zou naar verluidt ook miljarden euro’s kosten.

Reageer op artikel:
Google voert ingrijpende wijziging Android door (dankzij EU)
Sluiten