Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Games 14 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Google gaat Apple achterna: Fortnite verdwijnt uit de Google Play

Vlak nadat Apple de game Fortnite uit de App Store gooide, deed Google precies hetzelfde om dezelfde reden. Ontwikkelaar Epic Games introduceerde namelijk een betaalsysteem dat de toeslag omzeilde van de platformhouders. Dat gaat tegen de regels in van de digitale winkels. Het spel is dus niet meer welkom.

In een statement laat Google weten dat het Android-ecosysteem “open is en ontwikkelaars de mogelijkheid geeft apps en games via meerdere app stores te distribueren. Voor ontwikkelaars die ervoor kiezen gebruik te maken van Google Play, bestaat er een consistent beleid dat eerlijk is voor ontwikkelaars en gebruikers veilig houdt. Fortnite blijft ondertussen beschikbaar op Android. Het staat echter nu niet meer in de Play Store omdat Epic Games de regels overtreedt.” Desondanks is Google bereidt met Epic Games in gesprek te gaan over de situatie, zodat het spel kan terugkeren naar de downloadwinkel van Android.

Fortnite wordt ingezet als wapen

Ondertussen is bekendgemaakt dat zowel Apple als Google voor de rechter gesleept worden. Dit gebeurde slechts uren nadat de games uit beide downloadwinkels gehaald waren. Daar waar Epic Games bij Apple er een onvervalste antitrustrechtzaak van maakt, speelt de ontwikkelaar hier meer op de man door te stellen dat het bedrijf zijn grootte misbruikt om slechte dingen te doen. Die slechte dingen hebben effect op de concurrentie, innovators, klanten en gebruikers op de markten waar Google een monopolie heeft. De term “don’t be evil”, die jarenlang in de gedragscode van het bedrijf stond, is nu slechts een bijzaak, aldus Epic Games.

Dat is niet het enige. Want Epic Games haalt ook een deal aan met OnePlus die niet door kon gaan. OnePlus-telefoons zouden namelijk voorzien worden van de Epic Games Store-app, maar voor die deal stak Google een stokje. Ondertussen kun je Fortnite nog wel spelen op zowel Android als iOS, maar kan het dus zijn dat je tegen beperkingen in de winkel aanloopt. Mocht je de game alsnog willen installeren op Android? Dat kan door middel van sideloading (vanuit elke browser), de Epic Games Store-app of via de Galaxy App Store op Samsung-smartphones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google gaat Apple achterna: Fortnite verdwijnt uit de Google Play
Sluiten