Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 17 okt 2018

Smartphonemakers moeten voortaan betalen voor Google apps

Het is je vast wel opgevallen dat wanneer je een Android smartphone koopt, hij meteen al vol staat met een heleboel Google apps. Google verplicht namelijk smartphonemakers om met Android ook meteen gebruik te maken van de apps van het bedrijf. Daar gaat binnenkort echter verandering in komen. De Europese Commissie heeft namelijk besloten dat Google smartphonemakers niet meer mag dwingen de apps te gebruiken. Het gevolg is dat bedrijven voortaan moeten betalen voor de apps, wat waarschijnlijk niet helemaal was wat ze hadden verwacht. Sommige apps zijn namelijk toch wel erg handig en essentieel, zoals de Play Store.

Search en Chrome lucratief voor Google

Google vroeg voorheen geen geld voor de apps, omdat ze zelf behoorlijk wat verdienen doordat mensen Google Chrome en de zoek app gebruiken. Het bedrijf geeft aan dat de voorinstallatie van Search en Chrome samen met de andere apps ze in staat stelde om Android gratis beschikbaar te maken. Nu de apps niet meer verplicht op alle Android toestellen geïnstalleerd hoeven te worden, moeten ze andere maatregelen treffen.

Google Apps

Zelf apps downloaden

Deze maatregelen komen in de vorm van benodigde licenties voor smartphonemakers om de apps op hun toestellen te mogen zetten. Android blijft dus nog wel gratis, alleen de “bijbehorende” apps niet”. Dat betekent dat je mogelijk zelf Google apps moet gaan downloaden, die je normaal gesproken gebruikt. Hoe het in de praktijk precies zal uitpakken is nog onbekend. Mogelijk moeten gebruikers zelf voor apps gaan betalen, als de smartphonemaker er niet voor heeft betaald. Een andere mogelijkheid is dat je sommige apps helemaal niet kunt installeren, omdat daar geen licentie voor is.

Vanaf 29 oktober

Volgens Android Hoofd Hiroshi Lockheimer zou dit nieuwe systeem vanaf 29 oktober ingaan in Europa. Google is uiteraard bezig om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de Europese Commissie, maar voorlopig zullen smartphonemakers in Europa moeten werken met licenties. Mogelijk moet je dus bij je volgende toestel zelf in de Play Store op zoek gaan naar Google apps. Uiteraard zijn er ook allerlei andere apps, die je mogelijk zou kunnen gebruiken. Zo vind je gratis apps voor je Android toestel.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Smartphonemakers moeten voortaan betalen voor Google apps
Sluiten