Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 11 okt 2021

Hoe Google zijn apps steeds meer op standaard iOS-apps laat lijken

Het design van de iOS-apps van Google krijgt kritiek over zich heen, omdat die zo ver af staat van hoe andere iOS-apps ogen en functioneren. Dat komt doordat het bedrijf zijn apps graag overal hetzelfde wil hebben. Op iOS werden eventuele missende elementen wel aangevuld met het UIKit van Apple (het framework voor het bouwen van apps).

Dat blijkt uit een serie tweets van Jeff Verkoeyen, engineering lead voor Google Design op Apple-platformen. Al het werk dat zijn team aan het design had, is omgezet in het opensource Material Components for iOS (MDC). Zo kunnen derde partijen die apps maken dezelfde user interface-elementen gebruiken die Google gebruikt voor zijn iOS- en iPadOS-apps. Denk dan aan de FAB (floating action button) en het hamburgermenu.

Google gaat zijn apps aanpassen

Mettertijd nam het design van de apps meer afstand van het design van de apps van Apple. Dat komt doordat de zoekmachinegigant zijn stijl doorontwikkelde en Apple natuurlijk ook niet stilstond. Daardoor startte Google een evaluatieproject, om te achterhalen hoe het is om een Google-ervaring op een Apple-platform te ontwikkelen.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het tijd is voor een andere richting. Het bedrijf vindt dat de UIKit van Apple inmiddels volwassen genoeg is om als basis te gebruiken voor zijn eigen apps. Daardoor kan het zijn dat de Google-apps er straks anders uitzien, aangezien er enkele unieke elementen verdwijnen uit de interface.

Meer nadruk op Apple-design

De apps van de zoekmachinegigant nemen straks meer designelementen over van de look and feel van andere iOS-apps. Wel behoudt het bedrijf enkele kenmerkende details, zodat je weet dat je met een Google-app werkt. De vraag is nu in hoeverre de iOS-apps van het bedrijf gaan afwijken van de Android-versies.

Google trekt voorgoed de stekker uit grootste YouTube-irritatie ooit

Door de veranderingen achter de schermen komen de iOS-apps van Google in de onderhoudsmodus terecht. Dat betekent dat er minder nieuwe releases en bugfixes verschijnen en de documentatie geen updates meer ontvangt. Hoe lang het bedrijf de modus gaat aanhouden, dat is helaas nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Twitter

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe Google zijn apps steeds meer op standaard iOS-apps laat lijken
Sluiten