David van Benthem
David van Benthem Smartphones 21 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Google heeft 600(!) apps uit de Play Store gegooid: Dit is waarom

Google heeft zeshonderd apps uit de Google Play Store verwijderd die vervelende, agressieve en misleidende reclames zouden bevatten. Ook zijn de ontwikkelaars van deze apps verbannen. Dat heeft het bedrijf uit Mountain View afgelopen donderdag laten weten.

“Het gaat om advertenties die onverwacht verschijnen en je telefoon onbruikbaar maken,” aldus hoofd van advertenties Per Bjorke. De manager van Google doelt hier waarschijnlijk op advertenties die je hele scherm innemen en verschijnen vanuit een app die je niet eens aan het gebruiken bent.

Kunstmatige intelligentie als wapen tegen agressieve reclames

Bjorke laat ook weten dat Google een toepassing van machinaal leren hiervoor heeft gebruikt. Kunstmatige intelligentie wordt zo toegepast dat algoritmes zelf verbanden leren te herkennen. Dat is volgens de Bjorke nodig, omdat ontwikkelaars met de verkeerde bedoelingen steeds gewiekster worden in het ontspringen van de dans bij de controles van Google.

De meeste apps die dit soort advertenties gebruiken komen uit Aziatische landen als China, India en Singapore. De meerderheid daarvan was Engelstalig, meldt BuzzFeed News. Cheetah Mobile, een groot Chinees techbedrijf, zag meer dan veertig van zijn apps verbannen worden uit de Play Store. Clean Master en CM Browser zijn bekende apps van de fabrikant en maken deel uit van de lijst verwijderde apps.

Google Android Q andere naam
Play Store (Afbeelding: Dominick Vietor / WANT)

Google biedt ook compensatie aan

Google heeft laten weten dat het bedrijven zal tegemoetkomen die betaald hebben voor advertenties bij de verwijderde apps. Zij kiezen er immers niet voor dat hun naam op zulke agressieve en storende manier gepromoot voor.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf uit Mountain View actie neemt tegen zulke apps. In de julimaand van afgelopen jaar deed Google al de grote app-ontwikkelaar CooTek in de ban voor vergelijkbare vergrijpen. Toch is deze maatregel van Google de grootste tot nu toe. Duidelijk is dat Google geen ruimte wil bieden aan een agressieve manier van adverteren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google heeft 600(!) apps uit de Play Store gegooid: Dit is waarom
Sluiten