Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Google 2 mei 2019

Zo krijg je Google Assistant op je Android toestel weer aan de praat

Behoorlijk wat Android smartphones zijn tegenwoordig uitgerust met Google Assistant, zodat je voor bepaalde taken zelfs je vingers niet meer nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld erg handig zijn om de assistent in te schakelen als je je telefoon wilt opnemen, terwijl je handen onder de verf zitten. Helaas gaat het soms ook mis en lijkt het hulpje niet goed te werken. Dit is wat je kunt doen om hem weer aan de praat te krijgen.

Goede oude uit/aan

Het was vroeger al de eerste optie om dingen weer aan de praat te krijgen en nog steeds kan het soms al je problemen oplossen als je iets gewoon even uitschakelt om het vervolgens weer aan te zetten. Ook bij je smartphone blijkt dat in sommige gevallen zo te werken, dus het eerste dat je kunt doen is je toestel even opnieuw starten. Mogelijk werkt je assistent daarna weer als vanouds.

Google Assistant

Google Assistant wel geactiveerd?

Mocht stap één niet werken, zou het kunnen dat Google Assistant helemaal niet (meer) geactiveerd is. Om te checken of dat het geval is, ga je in de Google app naar “More” en kies je vervolgens voor Settings > Google Assistant. Daar vind je bovenaan een “Assistant” tab, waar je “Google Assistant” en “Access with Voice Match” kunt inschakelen om met de assistent aan de slag te kunnen.

Vereisten in orde?

Mocht ook stap twee niet werken, zou je even kunnen kijken of je toestel wel aan alle vereisten voldoet. We gaan ervan uit dat je smartphone Google Assistant überhaupt wel ondersteunt, maar daarnaast moet je telefoon ook op Android 5.0 of hoger draaien en minstens 1GB aan RAM hebben. Verder kun je nog checken of de versie van de Google app 6.13 of hoger is en of je Google Play op je toestel hebt staan.

Opnieuw kennismaken

Soms gebeurt het ook wel dat de assistent je stem niet goed herkent en daarom niks voor je kan uitvoeren. Als dat het geval is, is het tijd om even opnieuw kennis te maken en hem opnieuw te trainen. Ga hiervoor naar de Google app en kies voor More > Settings > Voice > Voice Match. Daar vind je de  “Retrain voice model” optie om ervoor te zorgen dat Google Assistant je stem weer herkent.

google assistant

Andere opties

Mocht dat allemaal niet werken, zou het nog aan een paar andere dingen kunnen liggen dat Google Assistant niet met je wil babbelen. Zo zou het kunnen dat je microfoon bijvoorbeeld niet goed werkt of dat je internetverbinding is weggevallen. Soms komt het ook voor dat andere assistenten op je toestel de boel verstoren en kun je proberen om ze even uit te schakelen.

Overigens lijkt het op steeds meer toestellen makkelijker te gaan worden om Google’s assistent op te roepen. Net zoals Samsung een Bixby knop heeft, lijkt het erop dat ook steeds meer Android toestellen uitgerust zullen worden met een Google Assistant knop.

Android Authority

Reageer op artikel:
Zo krijg je Google Assistant op je Android toestel weer aan de praat
Sluiten