Tech 26 jul 2018 Noah Korevaar

Google Assistant spreekt eindelijk Nederlands op iOS en Android

De afgelopen jaren kon je Google Assistant al op je Nederlandse smartphone gebruiken. Helaas verstond de slimme assistent van de zoekgigant echter geen Nederlands. Oftewel, je moest er Engels tegen praten. Daar komt nu eindelijk verandering in!

Google Assistant spreekt eindelijk Nederlands

Vanaf donderdag is Google begonnen met het uitrollen van de ondersteuning voor Nederlands. Alle Android smartphones die op Android 6.0 of nieuwer draaien, ontvangen in de loop van de komende week de ondersteuning.

Na Engels, Duits en Frans spreekt Google Assistant nu dus ook Nederlands. De zoekgigant bevestigde eerder dit jaar al dat de assistent onze taal zou gaan spreken. Waar we toen hoopten op een lancering in oktober, blijkt nu dus dat we veel eerder ermee aan de slag kunnen gaan.

Google Assistant Nederlands

Door je homeknop ingedrukt te houden kun je de de assistent activeren. Vervolgens kun je er allerlei vragen aan stellen, spelletjes spelen of acties uitvoeren. Van het pauzeren van je Spotify-playlist en het controleren van je pakketje bij PostNL tot het bellen van je oma. Allemaal in het Nederlands.

Heb je geen Android smartphone? Ook dan kun je komende week met de Nederlandse variant van Google Assistant aan de slag. De iPhone-versie van de assistent krijgt de komende dagen namelijk ook een flinke update.

Op iOS is Google Assistant minder diep geïntegreerd, en leeft de assistent in een toegewijde app. Toch kan het gezien de belabberde staat van Siri een prima alternatief zijn voor iPhone-gebruikers.

Uitgebreide functionaliteit

Wat meteen opvalt, is hoe uitgebreid Google Assistant nu al is in het Nederlands. Bedrijven als PostNL en Albert Heijn hebben samen met Google gewerkt aan specifieke acties. Zo kun je nu al direct checken of je pakketje al op je deurmat ligt, of recepten opvragen bij Appie.

Google Assistant Nederlands

Het is dus niet simpelweg een vertaling van de Engelse Google Assistant. Volgens de zoekgigant begrijpt de assistent de Nederlandse cultuur en context, en zal de assistent daar de komende jaren ook alleen maar beter in gaan worden. Van het begrijpen dat je met een appje een WhatsApp-bericht bedoelt, tot het herkennen van de palingsound.

Op dit moment kun je als gebruiker niet uit verschillende stemmen kiezen. In Amerika heeft Google Assistant wel al zes verschillende stemmen. Google heeft wel al aangekondigd dat het aan een tweede stem voor Nederland werkt, een mannelijke.

Google Assistant Nederlands

Later dit jaar komt Google Home ook naar Nederland. Dat is de slimme speaker van het bedrijf. Voor consumenten die nu al een Google Home of Home Mini hebben staan, is dat dan ook het slechte nieuws: pas vanaf de lancering van de Google Home in Nederland, is de Nederlandse variant van Google Assistant ook daadwerkelijk daarop beschikbaar.

Wil je weten wat de Nederlandse Google Assistant nu al allemaal voor je kan betekenen? Middels dit handige overzicht kun je meteen aan de slag.

Reageer op artikel:
Google Assistant spreekt eindelijk Nederlands op iOS en Android
Sluiten