A de Jong
A de Jong | LinkedIn Tech 18 mei 2017

Google Assistant, de toekomst van Google die het allemaal overneemt

Tijdens het evenement Google I/O 2017 kwamen interessante onthullingen voorbij. We hebben de Google-innovaties eruit geplukt die jouw leven de komende jaren op de kop gaan zetten, met een overkoepelende rol voor Google Assistant.

Google Assistant

Iedereen wil de computer uit Star Trek ter beschikking hebben. Kunstmatige intelligentie die altijd beschikbaar is, alles weet en reageert op jouw persoonlijke behoeftes en verlangens. Dat is precies wat Google aan het bouwen is, zij het in een ietwat compactere vorm.

Tijdens Google I/O werd bekendgemaakt dat Google Assistant beter wordt. Zo komt de intelligente assistent naar je iPhone en wordt Siri de komende jaren misschien wel verleden tijd.

Je kunt alles vragen aan Google Assistent. Pratend kon dat al, typend nu ook, zo werd bekendgemaakt. Handig in openbare ruimtes. De functie is helaas nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Google brengt een Assistant-sdk en een zogeheten Actions uit. Daardoor wordt het voor programmeurs mogelijk om in apps en apparaten ondersteuning voor Google Assistant in te bouwen. Ja, de assistent is straks overal en neemt alles over.

Google Lens

De assistent gaat verder dan alleen gesproken en geschreven taal. Google Assistant gaat namelijk ook gebruik maken van Google Lens, een opvallende nieuwe functie van Google.

Google Lens is een slimme lens die dankzij kunstmatige intelligentie begrijpt wat hij ziet en er extra informatie bijgeeft.

Stel je richt je camera op een restaurant, dan geeft hij direct informatie via bijvoorbeeld Google Maps. Een ander handig voorbeeld: als je met Google Lens de camera richt op de sticker op een WiFi-router, scant hij de naam en het wachtwoord, waarna je automatisch kunt inloggen.

Google Home

Google Home ziet er misschien uit als een veredelde Ambi Pur-box, dit ding gaat jouw leven op de kop zetten. Dat duurt nog wel even, want tijdens Google I/O 2017 werd bekendgemaakt dat markt in de Benelux nog even moet wachten op de slimme speaker.

Duidelijk is in ieder geval dat dit apparaat over een paar jaar jouw hele woonkamer heeft overgenomen. Je verlichting, verwarming, alles kun je straks regelen door het simpelweg even te zeggen.

In combinatie met de almaar beter wordende Google Assistant kun je aan deze box straks alles vragen. Ook kun je Google Home aansluiten op je televisie, zodat je bijvoorbeeld YouTube-filmpjes kunt oproepen. Dé oplossing tegen jouw smartphoneverslaving in huis.

Verder is handsfree bellen toegevoegd aan Google Home. Handig daarbij is dat de stem herkend wordt van degene die de opdracht geeft, zodat verschillende mensen in een huishouden de speaker kunnen gebruiken.

Google I/O 2017 Keynote terugkijken

Er werd natuurlijk veel meer aangekondigd tijdens Google I/O 2017. Android O bijvoorbeeld. Of wat te denken van het VR-platform van Google. Bekijk de keynote hier terug.

Reageer op artikel:
Google Assistant, de toekomst van Google die het allemaal overneemt
Sluiten