Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 23 sep 2018

Google Assistant verstaat buitenlandse accenten beter dan Siri en Alexa

Apple, Amazon en Google hebben alledrie hun eigen slimme speakers met de daarbij horende virtuele assistenten. Deze assistenten blijken echter niet allemaal even goed te zijn in het verstaan van mensen en in het bijzonder mensen met een buitenlands accent. Onlangs heeft Vocalize.ai de drie assistenten eens onder de loep genomen tijdens verschillende testen en het blijkt dat Google Assistant beter mensen uit India en China kan verstaan in het Engels dan Alexa en Siri.

Google Assistant verstaat alles

Tijdens de testen werden drie Engelse datasets gebruikt, die opgenomen waren door voiceover professionals. Er was een dataset met een Chinees accent, een Indiaas accent en een Amerikaans accent. Voicalize.ai koos als deelnemers voor het onderzoek een Google Home, een Amazon Echo en Apple’s HomePod. Tijdens de eerste test werd gekeken naar hoe de slimme speakers reageerden op losse woorden. Deze woorden werden telkens afgespeeld met een volume van 50db en op een afstand van een meter. Als we naar het diagram kijken , zien we dat Google Assistant alle accenten voor 100 procent kon verstaan. Siri en Alexa scoorden echter allebei rond de 94 procent op de Amerikaanse dataset en 78 procent op woorden uitgesproken met een Chinees of Indiaas accent.

Vocalize.AI test Google Assistant
Diagram: Vocalize.ai

Hoe laag is te laag?

Bij de tweede test werd gekeken naar wat het laagste volume was, waarbij de speakers nog iets konden verstaan. Het bleek dat als je babbelt met de Google Home of Echo, dat je tot 1 en 2db kunt gaan. Voor de HomePod moet je echter wat harder praten en werd de drempel vastgesteld op 6db.

Google Home slimme speaker

Slimme assistent gehoortest

Dan was er nog een derde test. Deze was afgeleid van de SIN testen, die worden gebruikt om het menselijke gehoor te checken. De slimme speakers moesten woorden uit zinnen  zien te herkennen, terwijl er lawaai op de achtergrond werd afgespeeld. Ook hier bleek Google Home weer in de top te horen en had de speaker de laagste signaal/ruis verhouding. De Homepod mocht een tweede plek innemen, terwijl de Echo het in de derde test het slechtst deed.

Diagram: Vocalize.ai

Het lijkt er dus op dat als je een Chinees of Indiaas accent hebt, je het beste voor een Google Home kunt gaan of heel goed moet articuleren als je een HomePod of Echo wilt. Uiteraard wordt er constant gewerkt aan de verschillende slimme assistenten, zodat ze steeds optimaler kunnen functioneren. Vorige maand dook er nog een Apple patent op, waaruit blijkt dat Apple bezig is met een multi-user Siri.

Venturebeat

Reageer op artikel:
Google Assistant verstaat buitenlandse accenten beter dan Siri en Alexa
Sluiten