Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 jun 2019

Google Assistent voor Sonos arriveert in Nederland (maar…)

Mensen met een Sonos speaker in huis kunnen binnenkort aan de slag met Google Assistent. Dat is het nieuws dat eerder dit jaar het daglicht vondt. Naast Alexa is de slimme assistent van Google ook te gebruiken op de apparaten, iets dat vandaag officieel is doorgevoerd in Nederland. Maar er zit wel een flinke adder onder het gras.

Google Assistant voor Sonos in Nederland beschikbaar

Sonos is begonnen met het uitrollen van de Google Assistent ondersteuning voor zijn speakers. Eerder dit jaar werd de bijzondere samenwerking al aangekondigd, maar nu is deze ook daadwerkelijk te gebruiken. De samenwerking is bijzonder vanwege het feit dat ook Alexa, de slimme assistent van Amazon, nog steeds beschikbaar is voor de speakers. Dat geldt overigens alleen voor gebruikers met een Amerikaans account, omdat ook deze assistent niet beschikbaar is in het Nederlands. Gebruikers kunnen dus kiezen van welke assistent er gebruik gemaakt wordt. En stiekem werd dat eens tijd, want het Amerikaanse bedrijf beloofde dat de assistent van Google al in 2018 beschikbaar zou worden. Maar de daadwerkelijke komst ervan werd steeds uitgesteld.

Inmiddels is het dus zover en rolt Google Assistent uit voor de speakers van Sonos. Echter moet je wel in het bezit zijn van de nieuwste en meest geavanceerde apparaten van het merk. Zo is de ondersteuning op dit moment alleen te vinden voor de Sonos One en de Beam. Dat heeft alles te maken met het feit dat alleen deze speakers de benodigde microfoons aan boord hebben. De ondersteuning komt op een later moment ook naar oudere speakers van het merk (d.m.v. een software update), maar wanneer dat precies is lijkt nog niet bekend te zijn. Hou er wel rekening mee dat deze speakers geen Google Assistent krijgen, maar wel bestuurt kunnen worden met de slimme assistent vanaf een One of een Beam.

Een grote ‘maar’ aan het hele verhaal

Sonos ondersteunt nu eindelijk de slimme assistent van Google, ook in Nederland. Maar de Nederlandse taal lijkt nog volledig te ontbreken. Op het moment van schrijven is het mogelijk om de assistent in het Engels, Fransm Duits, Italiaans of Japans in te stellen. Opvallend gezien het feit dat Google Assistent gewoon een Nederlandse variant heeft. Zo is Google Home ook beschikbaar in ons land en is het ook mogelijk om er in het Nederlands gebruik van te maken. Sonos verwacht zelf dat de Nederlandse ondersteuning vanaf juli dit jaar beschikbaar wordt. Wanneer dat precies is, is nog niet bekend.

Sonos Beam Review

Ben je trouwens benieuwd hoe deze unieke samenwerking tot stand is gekomen? Check dan zeker even dit artikel!

Reageer op artikel:
Google Assistent voor Sonos arriveert in Nederland (maar…)
Sluiten