Google Assistent krijgt populaire Google Chrome-functie voor privacy

Google heeft in een blogpost aanvullende maatregelen aangekondigd in het kader van je privacy, waaronder een optie voor de Google Assistent. Die stemassistent krijgt namelijk een speciale gastmodus: een privacyvriendelijke optie voor wanneer je niet wil dat vragen of opdrachten gekoppeld worden aan je account.

Het is geen geheim dat Google de laatste maanden vanuit verschillende hoeken druk ervaart als het om privacy (of marktwerking) gaat, voornamelijk in Europa. Zo introduceerde de zoekmachinegigant afgelopen zomer al strengere standaard beperkingen voor de privacy-instellingen van nieuwe accounts, als antwoord daarop. En nu introduceert het bedrijf extra maatregelen in het kader van privacy, die enkele zorgen bij mensen moet wegnemen als het gaat om de gegevens die Google verzamelt van gebruikers. Onder meer de Google Assistent komt aan bod, die een gloednieuwe, privacyvriendelijke gastmodus introduceert.

Google notificaties
Notificaties binnen een Google-app (Afbeelding: Google)

Gastmodus voor Google Assistent

In de komende weken wordt de gastmodus voor de Google Assistent uitgerold naar alle gebruikers. Die modus komt eerst naar slimme speakers en smart displays, zoals de Nest Audio en Nest Hub. De gastmodus kan geactiveerd en gedeactiveerd worden middels een simpel stemcommando. Wanneer de modus actief is, dan worden vragen, opmerkingen en opdrachten niet gekoppeld aan je account en opgeslagen en gepersonaliseerde mogelijkheden worden uitgeschakeld. In feite is dit dus een soort incognitomodus die we aantreffen op Google Chrome, maar dan voor steminteracties op Assistent-apparaten.

Daarnaast voert Google ook veranderingen door op mobiele apparaten. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een kritiek beveiligingsprobleem, dan krijg je daar vanzelf melding van in één van de Google-apps die je op dat moment gebruikt of opent. Het maakt dan niet uit om welke app het gaat, als die maar van Google is. Ook kun je het probleem meteen oplossen wanneer je op de notificatie tapt. Aanvankelijk komt deze functie alleen naar een kleine groep iOS-gebruikers, maar in 2021 kunnen we de functionaliteit allemaal verwachten op onze smartphones — ongeacht het besturingssysteem.

Ook is het zo dat Google je voortaan in staat stelt je locatiegeschiedenis aan te passen. Je kunt ontbrekende plekken toevoegen en anders bestaande data aanpassen die incorrect is.

Google

Reageer op artikel:
Google Assistent krijgt populaire Google Chrome-functie voor privacy
Sluiten